Thursday, April 13, 2006

montessori yöntemi & ahşap oyuncaklar

montessori yöntemi ve bu yöntemin uygulandığı anaokulları hakkında google'dan arama yaparken bu linki buldum. şule şenol'un ahşap oyuncaklarla ilgili aşağıdaki yazısı da burdan.

montesorri ile ilgili geçen yıl şu kitabı okumuştum ama şimdi daha fazlasını okumak istiyorum. henüz türkçe'de istediğim gibi bir kaynağa ulaşamadım. çocukların eğitiminde bana en yakın gelen yaklaşım bu. umarım bu yöntemin uygulandığı okullar vardır anadolu yakasında da, henüz detaylı bakamadım ama avrupa yakası ve ankara'da birkaç anaokuluna rastladım.

montesorri sadece okulda uygulanacak bir yöntem değil aslında, günlük hayatta, ev içi düzenlemelerde, hayatın her alanında benimsenebilecek bir yöntem. montessori deyince aklıma ilk önce, bilgiçlik taslayıp durmaktansa çocuğu, gelişimine yardımcı olabilecek oyuncaklar, araç-gereçlerle uygun çevrede olabildiğince özgür bırakmak, öğrenmesine engel olabilecek kısıtlamalar, kurallar ve gereksiz şartlandırmalardan uzak durmak, yapabileceği her işi kendisinin yapabilmesi için fırsat yaratmak yoluyla onun kendi kendini inşasına izin vermek geliyor. montessori, çocuk merkezli bir yöntem; öğretmeyi değil öğrenmeyi esas alıyor. çocuğun doğal gelişimi için örneğin, sadece çocuk odalarının değil evin genelinin çocuklara göre düzenlenmesi, çocuğun kendi işlerini, en az yardımla, kendisinin halletmesi öneriliyor. çocuğu adam yerine koyan bir yaklaşım olduğu için güzel: büyükler çocuğun doğal gelişiminde öğreten adam değil de yardımcı rolündeler, çocuk kurallara boğulmuyor, bence de olması gereken bu.ahşap oyuncaklara gelice, cem'e bulabildikçe ahşap oyuncaklar almaya çalıştım bugüne kadar aslında pek de oyuncak almıyorum ama aldıklarımın ahşap olmasına dikkat ettim diyeyim. doğrusu çok fazla ahşap oyuncak yok oyuncakçılarda, olanlar da epey pahalı.

ahşap oyuncaklar hakkında şule şenol'un yazısı:

İnsanın elindeki en eski ve en değerli kaynak olan ahşap oyun araçları binlerce yıldır kullanılmaktadır. Neden ahşap oyuncak sorusu karşımıza çıktığında bunun yanıtını şu ana noktalarda toplamak mümkündür.

1.Doğal malzeme olması nedeniyle ahşap oyuncak çocuk sağlığı için en doğru materyaldir. Üzerinde sağlığa zarar veren hiçbir boya, vernik içermez. Hatta doğrudan doğruya hiç cila atmadan kullanılabilir, bu nedenledir ki ahşap oyuncağın üzerinde bakteri üremesi çok güçtür, bunun için dezenfekte gerektirmez, ve dezenfekte edilirken kullanılan zararlı maddelerin oyuncağın yapısına zarar vermesi da böylelikle önlenmiş olur.

2.Ahşaba dokunmak , onunla oynamak vücuttaki elektriği alır, rahatlatır.
3.Ahşap oyuncakta ürün yelpazesi sonsuzdur, mutlaka bir fabrikasyon üretime geçilmesi gerekmez, hobi için 1-2 ahşap oyuncak yapmak, kendine göre tasarlamak mümkündür.

4.Ahşap oyuncaklar nesilden nesile geçen ürünlerdir, dededen toruna geçen bu ürünler her zaman, eskiyince de değerlidir.

5.Tamamen geri dönüşümlüdür. Ayrıca marangoz artıklarından, kereste, odun artıklarından da ahşap oyuncak yapmak mümkündür. Özellikle ahşap oyuncak yapımı için ağaç kesmeye gerek yoktur. Budanmış ağaçlardan ve doğanın dengesini bozmadan kesilen ağaçlardan da ahşap oyuncak yapılır.

6.Ahşabın sıcaklığını, ahşap oyuncağın dokusunu hissetmek, elinde tutmak değer verdiğimiz ahşap oyuncağın kaynağına, yani ağaca, doğaya değer vermemize sebep olur.

7.Ahşap oyuncak aynı zamanda evde çocuğunuzun odasına koyabileceğiniz, işyerinde masanızın üzerinde kullanabileceğiniz nesnelerdir, görünümü güzel hatta bir tür sanat eserleridir.

8.Ahşap oyuncak dayanıklıdır, bozulmaz, kırıldığında yapıştırmanız, rengini değiştirmeniz mümkündür.

9.Ahşap oyuncak veya küçük ahşap aksesuarlar sadece oyuncak ve eğitim aracı olarak değil aynı zamanda terapi amaçlı kullanılabilir. Ahşap promosyon ve hobi malzemeleri, maketler, hediyelik eşyalar, bastonlar, tespihler ve vs. için gerekli olan üretim tarzı ahşap oyuncak için de geçerlidir. Bundan dolayı bir atölyede ahşap oyuncak üretirken başka objeler de üretilebilir.

10.Ahşap oyun araçları birçok yaş grubuna hitap eder. Örneğin bir Tangramle 3 yaşında bir çocuk oynarken aynı zamanda yetişkin de çocukla veya tek başına bu oyunu oynar.

11.Ahşap oyun araçları nesiller, kültürler arasındaki kaynaşmayı da sağlar. Örneğin çocuğun dedesinin yapmış veya oynamış olduğu topacın çocuk için özel bir değeri vardır, Rusların Matrioschkası ile oynarken başka kültürlerdeki özellikleri de görür tanırlar. Ahşap oyuncak üretilmesi için mutlaka yüksek teknolojiler kullanılması gerekmez. El yapımı, yontma ürünler özellikle değerlidir. Ekoloiik dengeyi kurmanın da bir şartı en basit teknolojileri kullanarak değerli ürünler yaratmaktır. 24 yıldır dünyayı dolaşarak ahşap oymacılığını öğreten Juan Carlos Lizana bizim için gerekli olan teknolojiyle, doğaya en az zararı vererek ve yerine koyarak sahip olunabilir demektedir.

5 comments:

Anonymous said...

Merhaba Yasemin,

Ne güzel şeyler yazıyorsun, yeni tanıştım blog'unla ama bundan sonra takipteyim artık :)

bu arada bu sayfada verdiğin linkler çalımıyor, ama ben çok merak ettim önerdiğin adresleri?

Anonymous said...

pardon, biraz önce yanlışlıkla Anonymous olarak yolladım notumu :)

sevgiler.

hatice said...

benim oğlum Can da 3 yaşında,bloğunu beğenerek izliyorum,nerede oturuyorsun acaba anadolu yakasında? tanışmak isterim,biz küçükyalıdayız..bir de Cemin kreşi neresi? kreş araştırıyorum da :) sevgiler.. hatice

yasemin said...

hatice mail atar mısın bana?
adresim profilde var.

Anonymous said...

Merhaba Ahşap oyuncaklar için ben bir site önerebilirm sizlere. ahşap oyuncak Ben kendim sipariş verdim. Biraz yüksek fiyatları ama kaliteli