Wednesday, December 27, 2006

Çocuk büyütmek ne demek? Ya da, büyümek?

yankı yazgan

Çocukluk adeta gelecek için yaşanır, diyebiliriz. Üstelik, o gelecek, çocuktan ziyade, çocuğun hayatındaki yetişkinlerin kafasındadır. Çocuk görmediği-bilmediği, hatta tahmin bile edemediği bir geleceğin hazırlığındadır.

Büyütmek, bir çocuğun gelecek hazırlığını yapmasına, bugününü en güzel şekilde yaşamasına, büyümesine yardım etmektir. Onun önündeki engelleri kenara çekmek, ya da aşması için yol göstermektir. Peki, büyümek için ne diyebiliriz? Başkalarını da düşünebilmek, gerektiğinde kendi isteklerini bir süreliğine erteleyebilmek, dünyada kendimizden başkalarının da varolduğunu bilerek davranabilmektir. Otomobilinizle sağa dönecekken, işaret vererek, arkadaki otomobili haberdar etmektir. Bir daha gitmeyeceğiniz bir ülkede, bir daha görmeyeceğiniz bir kişiye yardım etmektir. Çocukluk döneminde bu sürecin bir kısmı, ama en önemli kısmı, başlangıç kısmı gerçekleşir.

Adım adım, düşe kalka büyümek bize olgunlaşma için neleri kazandırır?
*Bekleyebilmek
*Sabredebilmek
*Anlayabilmek
*Kendini tutabilmek (sınıra uyabilmek, sınır koyabilmek, sınırı değiştirmek)
*Kendi ihtiyacı ile başkasınınki arasındaki dengeyi kurabilmek
*Bilerek anlayarak yaşamak

Büyümenin ilk birkaç basamağında biz anne-babaların doğrudan rolü vardır. Büyümenin geri kalanında ise, bizim başlattığımız yolda, yine düşe kalka, yola devam eder çocuklar.

x o x o x o x

http://www.milliyet.com/2005/09/25/pazar/paz10.html ... Bu dönemde bir temel atılıyor. Erişkinliğe ulaştığında bu temelin ne kadarının 0-5 yaş döneminde atılmış olduğunu görüyoruz?

İnsan kişiliğinin veya kimliğinin gelişiminde tabii birçok dönemde değişik katkılar var. Fakat bununla ilgili özellikle ilişki kurma tarzı, insan ilişkilerindeki güvenlilik, sevebilme ve bağlanabilme kapasitesinin önemli bir bölümünün 0-5 yaş arasında oluştuğunu biliyoruz. Tabii bununla ilgili bu satırları okuyanların, 5 yaşından büyük çocukları olanların bir telaşa kapılmalarına gerek yok. Hayat her zaman insana ikinci bir fırsatı verebiliyor. İkinci fırsat 11-15 yaş arasında insanların eline geçebiliyor.

No comments: