Tuesday, November 15, 2011

soğukalgınlığına formül


herkesin bildiği bir formül olabilir bu, ben yeni öğrendim ve dün gece boğaz ağrısıyla halsizliğin yaklaştığını farkedince deneyip anında iyileştim.

bir limon
karabiber
bal
sıcak su

fincana sıcak suyu, bir limonun suyunu, 1-2 tatlı kaşığı balı ve max. bir çay kaşığı kadar karabiberi koyup karıştırın. karabiber çok az olmasın, galiba asıl etkili olan o. ilk denememde karabiber koymadım ve iyileşmedim ama ikinciden sonra hiçbir şeyim kalmadı.

soğukalgınlığı için formülleriniz varsa siz de bana yazar mısınız?


27 comments:

endiseliperi said...

ben, çocukların boğazı ağrıyınca hemen bir yemek kaşığı bala limon sıkıyorum ve sanki biraz iyileşiyorlar. boğaz ağrısı için ayva rendesine türk kahvesi önerirler ama hiç denemedim.

arçil'in diş doktoru çok hoş bir hanım. 7 aylık bir kızı varmış. gece ateşlenmiş ve o da emzirerek ateşini düşürmüş. ilaç kullanmayıyorum bebek dirençli olsun, diye diyor. hatırlıyorum, ben de pek ilaç kullanmazdım ateş düşürmek için. sirkeli soğuk su ile silerdim arçil'in vücudunu.

benden bu kadar:)

çok geçmiş olsun. sevgiler.

Anonymous said...

Buralarda da grip kol geziyor.Gribe iyi geldiğinden mi bilmem ama sabahın sook saatlerinde cıscıbıldanak spor yapıyoruz ve ben hala gripten ve dahi nezleden payımı al(a)madım.

Oyun arkadaşımı özledim :~(,onu bana getirin,mümkünse,en kısa zamanda,hatta kendinizi de getirebilirsiniz,bi mahsuru yok...;-)

Büyümüş iyice kerata. Fotograflarını bana da gönderirsen bahtiyar olurum,tarifi şu an için imkansız duygular yaşarım, gözlerim yaşardı bile.

Adresim (zibilyonuncu kez tekrar ettiğim üzere) şudur:
ebasaran@yahoo.com

Herkese selamlar.Sağlıcakla,muhabbetle...

Anonymous said...

Merhaba Yasemin, az ballı ıhlamur cayı bana cok iyi gelir, tavuk suyuna terbiyeli şehriye corbası da öyle, ama bunların bilimsel bir yanı var mıdır bilmiyorum, annem ben hastalanınca hemen bunları yapardı, o yuzden mi bilmiyorum ama iyi geliyor sonucta...
Doruk icin bir arkadasım immuneks ve umca diye iki ayrı ilac önerdi, doruk'un doktoruna sordum, bunlar bitkisel ilaclar, yararı saglandıgına dair bilimsel bir veri yok ancak zararı da yoktur bunların dedi.
immuneksi hergün, umca'yı da grip baslangıcı ve grip sırasında verebilirsin dedi
immuneks bagısıklık sistemini guclendiriyormus, umca da gribi onluyor ve hafifletiyormus...
ikisini de daha almadım ama almayı dusunuyorum...
Ben kendim hastayken hic ilac kullanmam ama doruk'un atesi cıktı mı hemen calpol kullanıyorum...
bu arada dün gitmiştik doktora, 2.5 yaş kontrolu, yuvaya basladıysa grip aşısı olsun dedi ve 1. dozunu yaptı, 1 ay sonra 2. ve son dozunu yapıcak... bizim şirket ucretsiz yapıyor ama ben yaptırmıycam, annem gecen sene olmustu ve 4 kez agır grip olmustu...
cok uzun yazdım yine, gorusuruz,
Pınar.

Anonymous said...

geçen hafta boyunca kızlar hastaydı. neler denedim neler ama ııh. antibiyotik vermemekte de kararlıyız yao seçeneği hiç getirmedik aklımıza. bir akşam çınar 1,5 saat aralıksız öksürdü kucağımda ne yapacağımı bilemedim, sonra bir yemek kaşığına limon sıktım üstüne de bal koydum karıştırdım 1,5 yemek kaşığı sonra öksürük yok oldu. sihir gibi!

bir de grip, nezle, soğukalgınlığı vs tarhana çorbası birebir gelir bana göre bu hastalıklara, ya una çok inandığımdan ya da gerçekten etkili olduğundan hep faydasını gördük.

geçmiş olsun yasemincim.

vildan
defne&çınar

uzakyakin said...

Cok gecmisi olsun. Ben henuz Elif'te denemedim ama kendime senin formulune benzer birsey hazirliyorum;bir buyuk yemek kasigi bal,yarim limon suyu ve biraz karabiber. Bunu gece yatmadan yiyorum. Evin diger buyugu de koca bir kupa sicak sut ve icine 2 buyuk yemek kasigi bal formulunu alir. Her ikisi de tam anlamiyla deva olmasa da bogazi rahatlatiyor. sevgiler,

Anonymous said...

e ben de yazayim: evde biri hastaysa mutlaka tavuk suyu çorba pişer, bol limon ve karabiberli (karabiberde kesinlikle bi hikmet var )...ıhlamur haricinde hastalara çok iyi gelen özel çayım şöyle: çubuk tarçın, kök zencefil, tane karabiber, varsa elma kurusu demlenir (kaynatmadan) bol bal katılarak içilir, sahiden iyi geliyor. zencefil canlandırıyor. öksürükte de toz zencefil+bal karışımı günde 1-2 tatlı kaşığı yutulur. aras'a da veriyorum eğer öksürüğün başındaysa işe yarıyor. geçmiş olsun.

jasmingreentea said...

geçmiş olsun yasemin. benim formüller de herkesinkine benziyor aslında. sooğuk algınlığının ilk belirtilerinde sıcak (ama çok sıcak değil) suya bal ve limon suyu karıştırıp içince diriltiyor biraz. doğru mu bilmiyorum ama bal+limon parasetamol etkisi yapıyormuş. karabiber de öksürük söktürür hakikaten, bolca karabiber ve bal boğaza iyi geliyor (tabii miniklerde kullanmak olası değil herhalde)
eğer ağır hastaysam ıhlamuru zencefil, havlıcan, karanfil, tarçın ve elma kabuğu ile demleyip artık mide ne kadar alabiliyorsa o kadar içiyorum. biraz da yatabilirsen bir demlik ıhlamur akşama iyi ediyor genelde.

Isil Simsek said...

dün akşam üstü çok fena boğazım ağrımaya başladı benim de.
ben de benzer şeyler yaparim ama şu an hiç bir malzeme yok evde, çıkıp almam lazım!
bir de taze kök zencefili kaynatıp demleyip içerim. çok iyi gelir. kökün küçük bir parçasını cezvede kaynatırım.
bir de ıhlamurla karanfil kaynatırım,o da çok iyi gelir. İçebildiğim kadar içerim.
Geçmiş olsun!

yasemin said...

sağolun. hepsini yazıcam. bakalım hangisi en iyi gelicek :) o gece geçmişti bir süreliğine ama boğazım ağrıyıp duruyor. hiç ilaç içmedim. azalıyor, artıyor, öyle.

personel email adresini görene -iyi ki yazmışsın, unutmuştum yine :)- kadar kim olduğunu anlayamadım valla. seni burlarda görmek de varmış demek. çok sevindim. son resimleri yükler yüklemez yolluycam, söz. arkadaşını da getirticez oralara merak etme. o da özledi. sen de kal sağlıcakla. görüşürüz.

Aslı Cin said...

Boğz kızarıklığı için bir kaşık bala biraz toz zencefil iyi geiyormuş, bir de ıhlamurla elma kabuğu demlemek.

Oslem said...

Ben de yazmadan edemedim. Kırgınlığa birebir bir karışımım var, bir gün her tarafımın ağrısı yüzüme yansımış halde manava gittiğimde "iç bak, dans edeceksin enerjiden" diyerek manav vermişti tarifini: 1 soda + 1 suda eriyen aspirin plus C + bir limonun suyu. Adama hiç inanmamıştım ama yine de denedim, sonuç harikuladeydi. Dans etmek istedim mi? Ettim bile... Daha sonra da defalarca kullandım bu yöntemi, tavsiye ederim yani...

asliberry said...

Yasemin geçmiş olsun. Yukarıdaki formüllerin hepsini kullanıyorum.

Ayrıca gece uyumadan önce Vicks'i boğazına ve göğsüne sürersen oldukça iyi geliyor. Sabaha açılmış oluyorsun. (Bir de sigara. Azalt ya da hiç içme, bırak artık)

yasemin said...

aslı, bu postu soğukalgınlığı mevsimidir diye yukarı çektiğimde hiç bir şeyim yoktu fakat birkaç saat önce aniden hastalandım, formülümü hazırlayıp içtim. sağol. sigarayı da ben pek içmem aslında (belli etmiyorum değil mi :) şimdi sen söyleyince farkediyorum son bir haftada sadece 1 tane içmişim, o da dün gece.

asliberry said...

Yaaa? E o kadar az içmeyi başarıyorsan tamam o zaman. Ben de kıskanıyordum fosur fosur içiyorsun diye:)

yasemin said...

dışardaysam, içiyorsam, arkadaşlarımla berabersem çok içiyorum ama günlerce 1 tane bile içmediğim de oluyor böyle, 16 yıldır içmeme rağmen tiryaki değilim. hamileyken, emzirirken içmedim, hiç zor olmadı. astım da var biraz ama sen yine de kıskan, içtim mi fosur fosur içiyorum :)

elif said...

tatli kasigi balin ustune toz zencefil veya karabiber balgami soker, oksuruge iyi gelir diye bilirim.

bizim burdaki turk bakkal gecenlerde halime aciyip dukkandan bi kisim malzeme topladi ve tutusturdu elime. bir kok zencefil, bir yesil elma, taze nane, iki de misket limonu (lime). limonlari sikip digerlerini de kabuklu kabuklu dograyip kaynatiyosun. icerken tatlansin diye de bal ekliyosun. ne kadar etki etti bilmem ama ilginc bi cay oldu, hosuma gitti, bol bol ictim.

zaten asagi yukari butun receteler ayni :)

yasemin said...

bakkalın formülü ilginçmiş, deniycem.

hatice said...

ben en son kestane balını duydum ayçanın bloğunda,hemen aktardan aldım,çocuklara fazla verilmiyo,sabah akşam 1 çay kaşığı verebilirsin,iyleştirici etkisi varmış,sigara içenler her sabah 1 tatlı kaşığı yemeliymiş bronşları açıyormuş..Canın öksürdüğü dönem ballı-tarçınlı ıhlamur , kestane balı ve sırta-göğse viks uygulayarak 1 haftada öksürüğü geçirmeyi başardım..
bir de immuzinc ve maryn's juniour kullanıyoruz dr.umuzun tavsiyesiyle
sevgiyle..



http://www.pi.web.tr/?p=4659#more-4659y

yasemin said...

hatice cem öksürüyor bugünlerde. deneyeceğim kestane balını. sağol.

asliberry said...

Yasemin ben de diyorum ki Yasemin daha önce böyle bir yazı yazmıştı, öne çekmişsin sanırım. Ekleme yapıyorum. Son dönemde Yaman öksürmeye başlar başlamaz keçiboynuzu pekmezi veriyorum. Hem bronşları açıyor, hem kan yapıyormuş. Gerçekten de bir kaç gün içinde öksürüğünü yok ediyor. City Farm'ın organik keçi boynuzu pekmezi var. Ondan denedim. Doktoru burnunun tıkalı olmaması çok çok önemli demişti. Çünkü burnu açmazsak iltihap kulaklara vuruyormuş ve orta kulak iltihabı oluyormuş. Buruna dikkat ediyorum, tıkalıysa mutlaka sabah akşam okyanus suyu ya da serum fizyolojikle temizliyoruz. Bu arada soğan ve sarımsak için iyi diyorlar, bir de turp. Biz de hasta olduğumuz dönemlerde çiğ soğan/sarımsak/turp yemeye bahane olsun diye bol balık tüketiyoruz. Tabii ballı bitki çayları. Ben aktarlardan alıp kaynatmaya girişmiyorum, çünkü pek güvenemiyorum, zaten aldığım çoğu otu unutup bayatlatıyorum, o nedenle hazır bitki çaylarından alıyorum. Özellikle doğa'nın organik çayları var.

http://www.doga.com/tr/pro_6.asp

Şimdilik dağarcığıma eklenenler bunlar.

Nihal said...

ciddi bir boğaz ağrısını antibiyotik almadan geçiremezsiniz demişti doktor. inatla içmemiştim ona gidene kadar:) Gerçekten ilerlemiş boğaz ağrısı/kızarıklığı bu yöntemlerle geçiyor mu? Bir daha ki sefere ısrarcı olayım bitki çayları konusunda:)
Nihal

yasemin said...

aslı, eski tabii ben her yıl bu postu bi öne çekerim böyle :) ben de sende okuduktan sonra gidip büyülü bohça almıştım zaten haftasonu, hala denemedim. akşam bir yapayım bakalım nasıl olacak, elmalısından aldım :) doğa'nın önerdiğin bi modeli vardı, onu da merak ettim sonra onu da alıcam.

nihal, bende de olur bazen benim de boğazım çok ağrır, bu sebeple hiç antibiyotik içmedim bugüne kadar. iyileşmediği de olmadı hiç :)

Nihal said...

aa gerçekten mi? kandırdılar beni desene:):):) Geçmiş olsun, inşallah Rüya ve sen daha iyisinizdir.

yasemin said...

sağol nihal, rüya iyileşti sayılır, benim şimdilik bir şeyim yok, bu eski bir post :) sevgiler.

Anonymous said...

Biz Ahmet'le bunların içine çubuk tarçın, elma ve taze zencefil de ekliyoruz. Ama evet, dediğin gibi, karabiber bol olacak. Ruslar bunun votka, bal, karabiber ve soğanlı (!) versiyonunu içiyor. Ciciannemden biliyorum.

Anonymous said...

siz çok yaşayın hasta hasta beni güldürdünüz hahaha. tipik tük kadını kafası. :D cık cık cık millet ayda biz hala kabukta kubukta

yasemin said...

o zaman sizi de aya alalım, ne işiniz var burda, yolunuzu mu şaşırdınız :D

ayda ne yapıyorlar bilmiyorum ama dünyada ilaç sanayii bitkileri hammadde olarak kullanıyor.