Wednesday, October 3, 2007

dünya emzirme haftası (1-7 ekim)

Yeni doğum yapan bir annenin sütünün bebeği için yetersiz kalacağı kaygısının gereksiz olduğunun altını çizen Arsan, şöyle konuştu:
“Bir anne cerrahi operasyonla her iki memesini de yitirmemişse veya kanser ilaçları kullanmıyorsa bebeğine sütünü verememesi, hatta ikiz veya üçüz sahibi annelerin bile sütünün yetmemesi söz konusu olamaz. Bir annenin süt üretimi, emzirdiği bebek veya bebeklerin ihtiyacına göre ayarlanan biyolojik ve hormonal bir sürecin ürünüdür. Beyindeki üst merkezler sevgi, nefret, korku ve kaygı gibi duygularla etkilenip bu doğal süreci bozabilir. Yeni doğum yapan bir anne psiko-sosyal açıdan olumlu bir ortamda emzirmeye başlayabilirse hiç bir sorun yaşamaz. Sağlık çalışanlarına anneleri rahatlatmak ve emzirmeyi desteklemek açısından büyük görev düşüyor.”

Bebeklere bir fabrika ürünüymüş gibi yaklaşılmaması gerektiğini kaydeden Arsan, her bebeğin aynı büyüme ve gelişmeyi gösteremeyebileceğini bildirdi. Arsan, “Bu nedenle, bebekler özellikleri doğrultusunda büyüme ve gelişme yelpazesinin herhangi bir yerinde yer aldıkları sürece anne sütünün yetersizliğinden söz edilemez. Ayına göre çok iri bebekler olabileceği gibi anne ve babası ufak tefek olan daha ufak yapılı bebekler de normal sınırlar içinde kabul edilebilir” diye konuştu.


yazının tamamı için tık

1 comment:

Isil Simsek said...

Yasemincim,
bu linki paylaştığın için sağol.