Wednesday, January 20, 2010

karlı bir gün


sizin oraya da kar yağdı mı bugün?





















bunlar cem'in kitaplığındaki kış kitapları. illüstrasyonları öyle harika ki, açıp defalarca okumak, resimlerine bakmak geliyor içimden. cem görebildiğim kadarıyla karda ayak izleri'ni daha çok seviyor. kış masalları 7 yaştan itibaren öneriliyor; kalınca, masallar uzun sayılır, cem'in bu kitabı okumasına ya da benden dinlemesine daha çok var*, şimdilik kendi kendime okuyorum. kendi kendime demişken bu gece çocukları erkenden yatağa gönderebilsek, battaniyenin altına girip kitap okusak ne güzel olurdu değil mi? doktor ötker'in yapımı çok kolay, tadı salepten biraz uzak saleplerinden de yaparım ben. aslında kuru kahveciden gerçek salep alıp yapsam... yarım saat karıştırmak gerekiyormuş galiba, satıcıya nasıl yapıldığını sormuştum da bu karıştırma işini duyunca üşenip almamıştım ama bir kerecik deneyebilirim. kışı çok seviyorum.

karda ayak izleri
mei matsuoka'nın kitabı gerek öyküsü gerekse çizimleri bakımından şu ana kadar rastladığım en orijinal ve yaratıcı çocuk kitabı. söyleyin bakalım bütün kurtlar kötü müdür? hiç iyi kurt yok mudur? yoksa masalların bi bildiği var mıdır?

karlı bir gün
tübitak'ın erken çocuk kitaplığı'ndan harika bir kitap. 0-8 yaş için diye yazıyor arka kapakta. evet resimleri anlatmakla başlanabilir bu kitaba. 2 tip basmış bu kitabı tübitak, ciltli ve ciltsiz olarak. bizdeki ciltsiz, 4 ytl.
"bir kış günü hayal edin. hava öyle soğuk ki ağzınızdan çıkan hava, duman gibi görünen küçük su zerreciklerine dönüşüyor."


feridun oral'ın yazıp resimlediği kırmızı elma, 2 - 2.5 yaştan itibaren okunabilecek, karda kışta geçen hayvan arkadaşlar arası dayanışmayı anlatan tatlı bir öykü.

korkuluğun kalbi

korkuluğun kalbi, kış ortasında tarlanın göbeğinde yapayalnız dikilen korkulukla karı merak ettiği için, annesi ve arkadaşlarıyla birlikte göç etmeyip kışı bekleyen, şimdi de fırtına yüzünden uçamayan ve donmak üzere olan bir sığırcığın dostluk hikayesi. korkuluğun kalbi'nden daha önce burda bahsetmiştim.

böğürtlen cini ve sarı gaga bizde yok ama bu güzel kitabı, bir kitapçı turu sırasında cem'le okuyup beğenmiştik, feridun oral'ın kırmızı elma'yla birlikte bu kitabını da gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

* 2 yıl öncesine ait bir post bu, yeni kitaplar ekleyip üste çektim. artık kış masalları'nı okuyoruz cem'le.

23 comments:

vildan said...

bizim buraya da yağdı kar :)

karda ayak izleri'yle karlı bir gün'ü hemen okumak isterdim. cem ne şanslı :)

Anonymous said...

yağdı yağdı, ama kartopu oynayacak kadar yağmıyor ki! yakında bol karlı biyerlere gidicez umarım. doya doya karda yuvarlanabilmek için.

kitaplar şahane. teşekkür.

jasmingreentea said...

yasemin, karda ayak izleri ve karlı bir gün bizde de var, hangimiz daha çok seviyoruz bilemiyorum. iyi kalpli bay kurt'un yavaş yavaş yoldan çıkması ve kitabın sonundaki kurgu beni bitiriyor. biz bir de iş bankası kültür yayınlarının kitaplarını çok seviyoruz (en son kutup ayıları köpük ve pıtır'ınmaceralarını ve zeynep'in oyuncakları'nı aldım mesela, çok beğendik). "biz" der oldum zira oturup zevkle okuyorum ben bunları. evet itiraf ediyorum artık kafam sadece çocuk kitabı kaldırıyor.

Nihan said...

Kışı ben de çok seviyorum.

yasemin said...

zeynep'in oyuncakları benim de çok sevdiğim bi kitap. burda bahsetmedim ama hep aklımda, diğerine de baktım sen bahsedince. bizde eksik ama eksik kalsın dedim her beğendiğim kitabı alıp getiremeyeceğimi zor da olsa kabullendim :) eksik kalan ama aklımda da kalan kitaplardan bahsedicem sonra.

Anonymous said...

zeynep'in oyuncaklarına bizde resmen bayıldık. okuya okuya sayfalar yırtıldı döküldü:) onun gibi olur ümidiyle "korkak kahramanı" da aldım ama beğenmedik.
kitap tavsiyeleri çok iyi oluyor, burdan bakıp direkt sipariş veriyoruz
sevgiler
kulpsuz

Anonymous said...

geçenlerde benim de "bu da eksik kalsın - kalmalı - şart!" diyerek almadığım bir çocuk kitabı vardı. iki gün sonra dayanamayıp koşa koşa gidip aldım (rüzgarın üzerindeki şehir - behiç ak). hala kızıma mı kendime mi aldığımı bilmiyorum ama pişman değilim, pişman değilim :)

Aslı'ya dair said...

Kitap önerilerine bayılıyorum Yasemin ayrıntılı yazdığın için teşekkür ederim, ama çok pahalı çocuk kitapları hele benim kızım gibi bir kitabın tekrar okunmasından hoşlanmayan bir çocuğa sürekli yeni kitaplar almak zorluyor bu sıralar bol bol kendi yaratıcılığımı kullanıyorum vallahi Tedy ve Mininin maceraları diye 2 haftadır seri masal uydurmuşluğum bile var...

yasemin said...

aslı'ya dair, aslı'nın bir kitabın tekrar okunmasını sevmemesi şanssızlık gerçekten de. çocuklar (ben de öyleydim) aynı kitabı tekrar tekrar okutabilirler/okuyabilirler genellikle. kütüphane var mı yakınlarınızda? biz cem'le felaket henry ve mini (ikisi de iletişim tarafından yayımlandı) dizilerini kütüphaneden alıp okuyoruz. bir de çocuk bölümü olan kitapçılarda satın almadan kitap okuduğumuz da oluyor. bir üçüncü yöntem de cem'e hediye almak isteyen aile büyükleri bir şey almadan önce ne ister diye bana soruyorlar onlara hazırladığım kitap listelerini veriyorum :)

füs said...

kar yağsın diye bekledim o kadar ama lapa lapa yağmadı, kartopu oynamalık,kardanadam yapmalık olmadı, neyse görüntüsü bile güsel, ben de yazacağım umarım defne'nin kış kitaplarını...yasmin, pıtırcık defne'nin ilgisini çeker mi sence? biraz daha büyümesini beklemem gerek sanki?

yasemin said...

füsun bugün öğlen saatlerinde evden aradım 2 defa ama meşguldü sonra çıktık.
pıtırcık'a cem'i bile götürmedim, daha onun için de erken ama şebnem kesin gitsin, çok beğendim. bizimkiler de okula başlayınca izlerler.

Aslı'ya dair said...

Yakınlarda iyibir kütüphane yok çok az kitap var çocuk kitapları yok denilecek kadar az ama ben diğer arkadaşlarla kitap değiş tokuşu yaparak şimdilik çözdüm bu sorunu diğer fikirleri değerlendireceğim,teşekkür ederim...

füsfüs said...

bizim buraya çok kar yağdı bugün:)yasemin çocuk kitabı önerilerini zevkle izliyorum, 50 kitap önerini de kopyaladım, erken ama dursun bir köşede dedim. Sayende ne alsam ne okusam diye düşünmeyeceğim sanırım, eline sağlık.
bu arada üstte de bir füs ve kızı defne var galiba, ne hoş tesadüf, bizde de var bir defne:)

yasemin said...

füsfüs, sizin orası harika olmuş gerçekten. burda yarısı bile yok ama o bile yetti cem'i çok mutlu etmeye.

evet, füsun arkadaşım, kızı da defne. ilginç bi tesadüf :)

füs said...

yoksa eşinizin ismi de mithat mı:)

füsfüs said...

yok o tutmadı:)) bizimki zor bulunan bir isim "özbek"

Anonymous said...

Çok güzel kış kitapları. Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga'yı bi öğrencimde de görmüştüm sanırım .
Sevgiler
A.B

Anonymous said...

Ya Yasemin bi çoşturdun beni burda bu postunla be! Haftasonu gideyim, yine çocuk kitabı alayım.

yasemin said...

:-)

Köklerden Uzağa said...
This comment has been removed by the author.
Köklerden Uzağa said...

Merhaba,
Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga bizde var, ancak oğlum en sonunda ağaca yıldırım düştüğü ve ağaç öldüğü için çok ağlamıştı ilk okuduğumda. Bu nedenle de bu kitabı görmek bile istemiyor. 1 yıldan biraz daha uzun zaman olmuştur ben alalı, sakladım yeniden okumaya çalıştım ama yok. Ağaca öyle üzüldü ki, kesinlikle istemiyor. İsterseniz size verebilirim kitabı. Yepyeni, sadece 1 kez okundu.

yasemin said...

berna çok teşekkür ederim ama şu anda yeni taşındığımız evimize elimizdeki kitapları yerleştiremediğim için büyük bir çıkmazdayım. durmadan sağa sola kitap kargoluyorum. ve artık ne çocuklara ne de kendimize kitap almayı düşünmüyorum. umarım dururum bu sözümde. sevgiler.

architect said...

Karlı bir gün ve Karda Ayak İzleri bizde de var,gerçekten çok iyi resimlenmişler..Karda Ayak İzleri ise orjinal bir kitap ve renkleri falan tam huzur verici..