Wednesday, April 9, 2008

40 dana + 40 buzağı = ?

yuvadan eve dönerken domates ve çilek almak için kamyonunun arkasında sebze-meyve satan amcaya uğradık. cem, amcanın üzerine oturmak için koyduğu sebze kasasını habire tekmeliyor, adamın içmek için kenara koyduğu su şişesini göstererek "bunu dökiyim mi?" diye sorup duruyordu. 

amcanın "oğlum n'apıyosun sen ya?" diyen bana  anlattığıdır:

- bırak yapsın bi şey olmaz. bak sana bi şey anlatayım da dinle öyle git: bizim köyde bunun gibi çocuklar için, böyle bu yaşlardaki çocuklar için ne derler bilir misin? çocukların iple bağlanmış 40 danası, 40 da buzağısı vardır derler, sabahtan akşama kadar birini bağlayacaklar, diğerini çözecekler. boş duramazlar, hep bi işle uğraşacaklar. böyledir bu.

5 comments:

huysuz said...

süpermiş :D

asliberry said...

nasıl bir bilgeliktir yahu. onlar kadar bilge olmak istiyorum. meyveni sebzeni hep bu amcadan al.

yasemin said...

aslı, normalde bi mahalle baskısı olur insanın üzerinde biliyosun konuşmuştuk yani çocuk böyle şeyler yaparken öyle bakıp susarsan annesi bi şey demezse tabi böyle olur cinsinden bakışlar... ben de o sebeple refleks olarak böyle lüzumsuz cümleler kuruyorum: napıyosun, etmesene eylemesene. böyle adamlara çok az rastlıyorum, çocuğun lafla sözle "adam" edileceğini sananlar daha çok.

Anonymous said...

çok güzel söylemiş yahu. bence de hep uğrayın bu amcaya.

Anonymous said...

"mahalle baskısı"nın bu türevi çok hoşuma gitti. demek hissettiğim şeyin adı buymuş...
teşekkürler.
sevgiler
kulpsuz