Monday, May 18, 2009

atık kızartma yağlarını ne yapabilirim?*

"atık bitkisel yağların toplanması ve biyodizele dönüştürülmesi önemli bir çevresel problemi avantaj haline getiriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre yeraltı suyunu telafi edilemez şekilde kirletiyor. (1 litre, 1 milyon litreyi!) 
restoran, otel, yemekhane ve evlerde kullanılan atık yağları değerlendiren kuruluşların başında alternatif enerji ve biyodizel üreticileri birliği (ALBİYOBİR) ve deniztemiz derneği (TURMEPA) geliyor. bu derneklerin işbirliği yaptığı kuruluşlar, kullanılmış kızarma yağlarını toplatmak isteyenlere bidon ulaştırıyor ve biriktirilen yağları, belirli sürelerde adresten alıyor."
tel: 0312 4721265
tel: 0216 3109301
* doğuş iletişim dergilerinin okurlarına armağan ettiği türkiye için yeşil rehber'den alıntıdır.
evde kullandığı atık yağı biriktiren (hatta biriktirdiği yağı bir evden diğerine taşınırken götürmeye üşenmeyen), beni atık yağın geri dönüştürülmesi konusundan haberdar eden ve aşağıdaki linkleri gönderen şadan'a teşekkürler.

9 comments:

Anonymous said...

Yasemin merhaba;

bence actifry kullanmak da kismi bir çözüm .O kadar az yağla yemek pişiriyorsun ki ve de inanilmaz lezzetli.Evde deli gibi patates kızarması seven bir oğlun olunca o yüksek fiyati ödeme pahasina alıyorsun .
quelle alaka oldu ama ...
sevgiler
Sesil

ps :bu arada sayende UHT sütü bırakıp günlük süte geçtim .tekrar tesekkurler

yasemin said...

sesil merhaba,
actifry pahalı ya, ucuzlarsa alırız :) bizim yıllık kızartma yağ tüketimimiz 1 lt. ya vardır ya yoktur zaten ama o bile 1 milyon litre yeraltı suyunu geri dönülemeyecek şekilde kirletiyormuş. inanamadım.

daha çok yemekhane mutfakları, lokantalar geri dönüşüme kazandırmalı atık yağları ama evlerinde sıkça kızartma yapanlar da atık yağı biriktirip geri dönüştürmeli.

Anonymous said...

Yasemin Hanım, geçen yıl bu konudan eşim vasıtasıyla haberdar oldum ve biriktirmeye başladık, beş litreyi geçince de eşim firmayı (defalarca) aradı, bizim yağ on litreye yaklaştı, hala giden gelen olmadı, biriktirdiğimiz şişeleri ayrıca poşetleyip çöpe attık biz de:( Hangi firma kesin alıyor, bu konuda deneyimi olan var mı, lütfen yardım edin, yine biriktirmeye devam ediyorum çünkü.

Perihan

yasemin said...

perihan merhaba,

arkadaşım şadan biriktirip firmayı arıyor ve gelip evinden alıyorlar. bana verdiği firma bilgileri postun en altındaki linkteydi:

http://www.ezici.com.tr/sakin_dokme.asp

umarım çöpe etmanıza gerek kalmadan gelip alırlar sizden de.

yasemin said...

perihan,
yine linklerini verdiğim albiyobir.org.tr ve turmepa.org.tr'den (ikinci link şu anda çalışmıyor) ulaşacağın telefon numaralarından da yardımcı olacaklardır.

ben henüz hiçbirini aramadığım için birini öneremiyorum ama ilk verdiğim link şadan'ın temasta olduğu yer.

şadan said...

evet evet ezici firmasını aradım, 3gün sonra yağı almak için kapıdaydılar.minimum 5 lt olmalı tabi.

yasemin sağol :)
şimdi sırada geri dönüşüme giden katı atıklar var. evde uyguladığım ayrıştırmayı oturduğumuz sitede yaygınlaştırmak için planlarım var. işler yolunda giderse paylaşırım.

asliberry said...

Optimum'daki Tefal mağazasında gördüm, Tefal'in o nanesi 399 TL'ye inmiş. Baktım baktım, ulan ben zaten evde kızartma yapmıyorum ki, niye alayım dedim. Ama eğer kızartmayı seviyorsanız indirimde yani.

asliberry said...

Aslında bu çok önemli bir konu, duyurduğun için sana da Şadan'a da teşekkürler. Ben de sayfamda kenarda link vereyim, bilinirliğini arttıralım.

yasemin said...

aslı hala çok pahalı. benden 100 lira çalışır.
benim kızartma yapmamamın sebebi yağ meselesi. actifryda kullanılan eser miktarda yağ ile denildiği kadar lezzetli kızartmalar yapılabiliyorsa alıp yaparım ama daha fazla ucuzlaması gerekiyor :)