Monday, October 19, 2009

baz istasyonu

baz istasyonu konusunda neler yapabileceğimizi onur'un avukat abisine sordum:

"Sevgili Yasemin,

Bu konuda eger baz istasyonu bir sitenin ya da binanin catisi, bahcesi, bir dairesi vb. bir yere konuyorsa, bu sabit tesis oldugu icin kat maliklerinin oybirligi gerektirdiginden, ilgili binanin kat malikleri itiraz edip, dava acip, bunu bu noktadan kaldirabilirler. Ancak bu baz istasyonunun zararindan degil, kat mulkiyeti kanununun verdigi ozel bir yetkiden kaynaklaniyor. Oncelikle boyle bir yere dikildi ise, oranin kat maliklerinden birisi dahi ikna edilse sonuc alinir.

Maalesef bunun disinda sokaga, yola dikilenler icin yapilacak sey yasal olarak yok, ancak ilgili semt halki toplu imza ile dilekce verip, belediye, valilik, ilgili kaymakamlik ve Telekomunikasyon Kurumuna yogun bir sikayet yapip, bunun kaldirilmasini isterse, zaman zaman basarili oluyorlar. Bunun ornekleri var. Bir de medya destegi saglanirsa, basari sansi yukseliyor. Ayrica  Idari dava acma yolu var, bunun buraya dikilmesini onaylayan idare kararina karsi. Ancak bu cok uzun bir yol ve sonuc almak zor.

Yasal yonden bir seyler yapmak isterseniz Istanbul’da bu isi benim gibi takip edecek avukat arkadaslarim var, irtibat kurabilirim.


...

Son mesajimdan sonra bizim Databank’ta bir inceleme yaptim. Yargitay gecen yil, bu baz istasyonlarinin eger cevreye zararlari tesbit ediliyorsa, kaldirilmasi icin acilan davalari incelemeye ve eger bu yonde bir bilirkisi raporu alinirsa, kaldirilmasina dair kararlar vermeye baslamis. Bir kismini ek’te gonderiyorum.

Sevgiler

Gozde"

teşekkürler abey.

xoxox

bu da internette rastladığım haberlerden biri:


Üsküdar, Çengelköy, Sultan Murat Mahallesinde 1038 ada, 42-43 parsel nolu taşınmaz üzerinde sessiz sedasız dikilen Makro büyüklükteki bir GSM operatörünün baz istasyonu, Tesisin kurulduğu yerin yerleşim yeri içesinde bulunması, halkın psikolojik ve sosyal sağlığını bozma tehlikesi yarattığı gerekçesiyle Üsküdar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi  tarafından kaldırılma kararı alındı.  tık

No comments: