Monday, July 5, 2010

bebeğe ne lazım?

mağazalarda bebekler için satılan şeylerin çoğu aslında gereksiz ama insan rafları işgal eden ıvır zıvırı ihtiyaç sanabiliyor. söz konusu bebek olunca tüketim çılgınlığı tavan yapıyor. ben hem gereksiz tüketimden kaçınmak için, hem de çok yer kaplayan bir dolu aletin hemen ıskartaya çıkacağını, ikinci/üçüncü bebekler beklenecekse epey bir süre (bizde 6 yıl sürdü!) evin köşesini bucağını işgal edeceğini düşünerek, çoğu şeyi almadan cem'in bebeklik dönemini rahat bir şekilde geçirdim. sonra da sahip olduğum bebek eşyalarının hemen hepsini benden sonra doğum yapan arkadaşlarıma verdim. eşyalar ilk doğan cem'in ardından bir sürü arkadaş evine girip çıktı, hatta tanışmayan arkadaşlarımın, eşyaları birbirlerinin evlerinden gidip aldıkları da oldu. sonuçta aletler bizim 2 numaranın gelişi yaklaştıkça yavaş yavaş kürkçü dükkanına dönmeye başladılar.
banyo termometresi

bebek eşyalarını yalnızca bir bebeğin hatta iki bebeğin kullanması bile ödenen paraya ve sapasağlam kalan eşyalara haksızlık çünkü bu aletlerin bir kısmı taş çatlasın 4-5 ay kullanıldıktan sonra sapasağlam şekilde bir gün gelecek kardeşin kendisini kullanmasını bekliyor. orada öyle tozlanıp gideceğine geri dönmek üzere bir arkadaş ya da kuzen evine gitse çok daha iyi olmaz mı? eskimiyorlar biliyorsunuz, kesinlikle eskimiyorlar ayrıca arkadaşlara aletleri ödünç verdiğimizi, ilerde yeniden kullanmayı planladığımızı söylemek serbest. benim ödünç verdiklerim geri döndüklerinde bizim cem'in bebekliği esnasında kullandığımız zamanki kadar yıpranmamışlardı bile, hepsi gittiği gibi geri geldi. bu da bir nevi geri dönüşüm değil mi? bana kalırsa baby showerlarda bir dolu yepyeni alet edevat alınmasından çok daha iyi bir yöntem arkadaşların ellerindekileri kullandıktan sonra birbirlerine geçirmeleri. bu nedenle ben hiçbir baby showera katılmadım, bana da düzenlenmesini istemedim. arkadaşlarla bir araya gelmek, bir bebeği gelmeden kutlamak vs. güzel olabilir ama banyo termometresi gibi hediyeler olmadan da arkadaşlarla buluşmak mümkün. tabii arkadaşlar toplanıp puset, bebek mobilyası gibi büyükbaşları alacaklar ve yeni anne babayı böyle baba masraflardan kurtaracaklarsa ne ala ama genellikle öyle olmuyor; gele gele müzikli sallangaçlı anakucağı, 3. dönence vs. geliyor hediye olarak. gerçi böyle zamanlarda ihtiyaç listesinin mağazaya bırakılması, davetlilerin de o listeye göre hediye almaları gibi bir adet var galiba ama o listelerde hiçbir zaman şifoniyer diye bir maddenin yer aldığını sanmıyorum ben. demem o ki, gereksiz şeyleri almayalım, aldırmayalım!

Tiny Love Deniz Yaratıkları Dönencesi

Belirgin Gülen Yüz Çizgileriyle, Renkli Deniz Yaratıkları, Işıklar Değişirken ve Araba Hareket Ederken Bebeği İzlemeye Teşvik Eder

her neyse, ben daha fazla uzatmadan gideyim de cem büyürken neler kullandım, soranlara en çok neleri tavsiye ettim ve 2 numara için nelerden vazgeçemem onu yazıp geleyim.

9 comments:

senem said...

Kesinlikle katılıyorum. Kızım doğduğunda ana kucağı, bebek arabası, süt pompası, ilk aylarda kullanılan beşik, bebek telsizi, mama sandalyesi, bir dünyanın kıyafeti hep iki taraftaki yeğenlerin ve arkadaşlarımızın çocuklarının eskilerinden geldi. Üstelik hem her iki yeğen hem de arkadaşlarımızın çocuklarının çoğu erkekti. Ben büyük bir mutlulukla kullandım hepsini. Hem herbirinin sevdiğimiz başka bir çocukla anısı var diye, hem bu derece sağlam kalmış eşyaları tekrar para verip almayarak çevreye verdiğim bir nebze katkıyla. Benim kızımın kullanılmışlarının birçoğu da doğruca bakıcısının kendisinden 5 ay sonra doğan torununa ve yine 7 ay arayla doğan bir kuzen çocuğuna gitti. Ne zaman kullanıldığını görsem mutlu oluyorum :))

Geçenlerde kayınbiraderim şimdi 5 yaşında oğlunun 2 yaşındayken kullandığı bisikleti getirdi Neva'ya (nerdeyse 2 yaşında), 2 sene sonra bunu alır şimdi kullandığımızı getiririm dedi :)) çünkü ikinci bebek gelmek üzere onlara. Neva bisiklete ne zaman binse "amca verdi" diyerek seviniyor :))

Yeni bebek hayırlı, uğurlu olsun. Sağlıkla, mutlulukla ailenize katılsın :)

yasemin said...

sağol senem :)

Hülya Cinsçiçekçi said...

insanların damarlarına sirayet etmiş tüketme hastalığı, söz konusu çocuksa tepe noktasına ulaşıyor. benim pompam, tuna'nın yatağı akraba ve arkadaşlarımızın kullanıp "eskitemediği" şeylerdi. ben de hepsini tertemiz kullandım ve muhtemelen abimlere vereceğim.
cocuktancocuga.com sitesine bir göz at derim. neredeyse hiç kullanılmamış ürünler bulabilirsin

yasemin said...

hülya, bana şu anda pek bir şey lazım değil, eksik olan 1-2 şeyi de arkadaşlarımdan ödünç alacağım ama böyle siteleri ilerde eşyaları elden çıkarmak istediğimde kullanacağım. link için teşekkürler.

ozgurturan75 said...

Yasemin,
noldu biz bir görüşücektik de... doğuracaksın yakında. Amanın acil bir plan yapalım görüşelim. CEm ve Doğa birarada naparlar acep?:)
Doğa süper araba yarışı yapıyor, Gormiti seviyor. Sen böyle söyle Cem'e.:)

yasemin said...

özgür, bilmiyorum geçti zaman işte. ayarlayalım, görüşelim.

doğa'ya öpücük.

Itır said...

Biz abimlerden aldık herşeyimizi, bizden sonra 3 bebek daha büyüttü ana kucağı, kanguru, beşik, kayınların zorla aldığı yürüteç ve daha niceleri..bir tek puset hala bizde, oda abimlerin 2. gelince geri verilecek..Bende doğru yolun bu olduğuna inanıyorum..Doğumgününde bile ne kadar çok aynı şey gelmiş, aslında diyebilsek insanlara; bakın para katışın, oğlanın şuna ihtiyacı var diye..
Bir tane babyshowera katıldım ben, gördüğüm en baba hediyeler; anneye ayak masajı ve lansinoh setiydi :)

asliberry said...

Sonuna kadar katılıyorum. Hatta sadece bebeklik eşyaları değil, büyürken de kıyafet alışverişi olmalı. Öyle çabuk büyüyorlar ki. Ben uzun zamandır Yaman'a hiç kıyafet almıyorum. İş yerinden 2 yaş büyük bir arkadaşımın oğlunun kıyafetleri geliyor. Bense Yaman'ın çok az kıyafetini dağıtabiliyorum çünkü çok lekeliyor. Üzülüyorum oğlum biraz özen göstersen bu kıyafetleri bir çok çocuk giyebilir. Gerçekten de eskimiyorlar. Kıyafetler eskiyene dek çocuklar büyüyor.

yasemin said...

lansinoh seti faydalı :-)

aslı, hamilelik, doğum ve çocuk gelişimi ile ilg. kitaplarla hamile kıyafetleri de makbule geçen şeyler. ben hamile kıyafeti ve kitapları ödünç aldım bu kez. cem'de ilk hamile ben olduğum için pek bi şey ödünç alamamıştım. crocs çok iyi oluyor bir de, hiç eskimediği için. ben veriyorum, 2. için geri alacağım. eskimez ki plastik.