Monday, October 11, 2010

pıtırcık kitapları

pıtırcıkları ilkokul 3. sınıftayken keşfetmiş olmalıyım. sınıf kitaplığında, pıtırcık'ın tüm maceraları vardı. ilk okuduğum pıtırcık'ın bisikleti'ydi, sonra ara vermeden hepsini bitirmiştim. aradan 25 yıldan daha uzun bir süre geçti, pıtırcık'ı hala ilk keşfettiğim günkü kadar çok seviyorum.

bugünlerde cem'le birlikte pıtırcık külliyatının bir kez daha üzerinden geçiyoruz. şu an elimizdeki üçüncü kitap, pıtırcık tatilde. cem yazın okumayı söktü ama pıtırcıklar'ın hepsini ona ben okuyacağım. bir pıtırcık cildi, okumayı henüz birkaç ay önce öğrenmiş bir çocuğun tek başına okuması için pek de kolay bir lokma sayılmaz. henüz kendisi okuyamıyor ama cem'in pıtırcıklar'a olan ilgisine bakılırsa, bu seri 1. sınıf öğrencilerine okumak için iyi bir seçim.

cem'in okul hakkındaki düşünceleri pıtırcık'la benzeşiyor. ikisi için de okul ve dersler sıkıcı, teneffüsler ise eğlenceli ama çok kısa. cem bir macerayı bitirdiğimizde mutlaka ikinci macerayı da okumamı istiyor. kitabı uyumadan önce okuyorsak, cem'in yatağa gidişi bu yüzden 10 dakika gecikiyor çünkü diğer macerayı okumaya hayır demek benim için de hiç kolay olmuyor.

geçen sene bu zamanlar cem felaket henry kitaplarına dadanmıştı. felaket henryler'in bir kısmını ben okudum, çoğunu da onur okudu cem'e. doğrusunu isterseniz ben felaket henry'i pek sevmemiştim, cem ve onur benimle aynı fikirde değillerdi gerçi. şimdi ise eski dostum pıtırcık'ın maceralarını bir tur daha okuyabildiğim için çok mutluyum. bunun bir de 6 sene sonrası var, bugünlerde abisine okunurken duyduğu pıtırcıklar'ı, o günler gelince rüya'ya da okuyacağım.

10 comments:

Itır said...

Daha kim ne yazmış diye bakınırken, küçük ikonda resmini görünce "Hohoyt!" diye atladım!
Bayılırım Pıtırcık'a, abimle küçükken tekrar tekrar okuyarak hatim etmiştik her bir cildini..Çevirisini de ben pek başarılı bulurum. Tevfik Fikret'te okurken orijinalini yani "Le Petit Nicolas" ı okuduk, hiç türkçesi kadar zevk vermemişti..Konuşulduğu gibi yazılışı, çocuk dili, "..olsundu, gelmesindi, ne vardı sanki.." gibi garip -di li geçmiş zamanları ile harika ve akıcı bir dili var pıtırcıkların..
Geçen sene D&R da yeni basımları ve bilinmeyen öyküleri görünce hemen bir set hediye gitti abime, bu sene de ben istedim aynından yılbaşında :) Eski kırmızı çerçeveli ciltler parça pincik olmuş, bu yenilerle ufaklıklara arşiv yaratmalı..Ben de Arda' ya okuyacağım günleri iple çekiyorum!
Daha çook konuşabilirim pıtırcık üzerine..keseyiğm artık burda :)
sevgiler

elif ada said...

Ben de Pıtırcık'ın hastasıydım. Hatta Gözlük'e fena halde gıcık oluyordum. Birkaç yıl önce Pıtırcık'ın daha önce yayınlanmamış öyküleri çıktı. Bendeki kitaplar o kadar yıpranmış ki binlerce kez okunmaktan tüm seriyi yenilemek istiyorum. Çok sevindim Pıtırcık'ı seven insanlar bulduğum için

Anonymous said...

yeni okumaya başlayan çocuklar için kitap önerisi isteriz. Kızım severek Mini Serisini okudu (Christine Nöstlinger'in yazdığı).Sonra Şamatalı Köyün Çocuklarını okudu(yazıları yeni okumaya başlayan için küçüktü biraz,güzel bulsada bazı yerlerini anlayamadığını söyledi)
Bu arada kızınızı güle güle büyütün.
Ayşe

yasemin said...

o zaman annelerden bir pıtırcık fan kulübü kurabiliriz :) şimdi bu kadar çok sevdiğim başka ne var diye düşününce enid blyton'un gizli yediler ve afacan beşler kitapları geliyor aklıma. pıtırcıklar'da yolumuz uzun zira elif ada'nın dediği gibi bir de bilinmeyen öyküleri basılmaya başlandı, onlar bizi epey bir süre idare eder. hemen ardından enid blyton'unkilere geçeriz.

ayşe, teşekkürler. mini dizisini biz de geçen sene okumuştuk. cem tümünü okumamı istediği için kütüphaneden gidip gelip aldık hepsini. ikimiz de galiba vasat bulduk o seriyi.
önerebileceğim br dizi var, biz henüz bir kitabını okuduk: acar hafiye.
http://www.idefix.com/kitap/acar-hafiye-kaybolan-patenlerin-sirri-jurgen-banscherus/tanim.asp?sid=N3EMBKPVP6VDOIOIENS4

cem henüz kendisi okuyamaz bu kitapları ama kızınız miniler'i ve şamatalı köy'ü okuduysa bu diziyi de okur diye düşünüyorum.

Nihal said...

Yasemin merhaba, bu akşam Ömer'le çıkacaktık mutlaka bu kitaba da bakacağım. Teşekkürler öneri için. Bu arada Rüya Cem'e hiç benzemiyor sanırım en son izlediğim film kısmı sürekli güncelleniyor:) ne dersin:) Horon yok bu sefer desene...Keşke bunun garantisi olsa Ömer'in de bir kardeşi olsa...

Itır said...

enid blyton! onun da hastasıyız :)

yasemin said...

nihal, rüya geceleri film sonrası aktifleşiyor. biz film izlerken uyuyor sonra hareketli saatler başlıyor, ben de gece insanı olduğum için idare ediyoruz şimdilik. denemeye değer bence ;p

Pratik Anne said...

Ben hic pitircik okumamitim ama bir arkadasimin israrli tavsiyesi uzerine aldim. Fakat ben istanbul'dan donmeden eve ulasmadigi icin simdi biz burada onlar Istanbul'da bekliyorlar. Dort gozle bekliyorum, okuyacagim, ben de Kipircan'a.

Anonymous said...

henüz okuma yazma bilmeyen çocuklar için Ali Nerede?(Martin Handford)harika bir kitap. Kızımdan çok ben sevdim galiba.
Ayşe

yasemin said...

pratik anne selam,
cem'e geçen sene pıtırcık okumak istediğimde sıkılmıştı, bi rmacerayı bitirememiştik ama bu yıl okula başlayıp kitapta okuldaki ortamı bulunca sevdi. kıpırcan da sıkılacak olursa 1-2 sene sonra yeniden okumayı deneyin.

ayşe merhaba, kitaba şimdi bakacağım. önerilerinin devamını bekliyorum :)