Tuesday, December 28, 2010

emzirme reformunu destekliyorum

1) Türkiye'de 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç?

% 1,5 gibi bir orandı galiba. çok düşük olduğunu biliyorum.

2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütüyle beslediniz?

Cem'i 16 ay. Başlarken 2 sene emziririm diye düşünüyordum, kendisi 15 ay civarı emmeyi çok azaltmıştı, bıraktığımız günlerde günde 1 kez falan emiyordu kısacık. Bıraktırmak için bi çaba gerekmemişti, aramızda bir cümle: "meme bitti" fakat bu cümleyi ilk söyleyen bendim. Hiçbir sorun yaşamamış olmamıza rağmen şimdi olsa ben söylemezdim. Bebek memeye doyduğunda kendisi bırakır diye okumuştum, doğruymuş. Bu süre tabii ki bebekten bebeğe değişecektir.

Rüya'yı doğduğundan beri sadece anne sütüyle besliyorum; henüz 3. ayını bitirdi. 2 sene emzirmek istiyorum, önümüzde uzun bir yol var.

3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

Bebeklerim doğduğunda çalışmıyordum. Çalışıyor olsaydım en az 1 sene çalışmak istemezdim; ücretsiz izin alırdım. Çalıştığım yerde böyle yapanlar vardı.

4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?
bkz. 3

5) Emzirdiğiniz ya da süt izni kullandığınız için isyerinde tepki ile karşılaştınız mı?
bkz. 3

6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarda emzirdiğinizde sıkıntı yaşadınız mı?

Hayır yaşamadım sadece bazı insanların ortalıkta bu kadar rahat emzirebilmeme şaşırdıklarını gördüm. Bu da onların doğal bir tepkisi, şaşkınlıkları geçince normale dönüyorlar :)

Şimdiye dek emzirdiğim halka açık yerler: Cem'in okulunun bahçesi, parktaki bank, kafe, lokanta, taksi, arkadaş evi (arka odalara gitmeden, kendimi sohbetten koparmadan), Paşabahçe (yenilenen mağazalara pufları koyanlara çok teşekkür :), İkea (ortalıktaki sandalyelerden birinde, emzirme odası uzaktı, yakın olsaydı bile orası bana küçük ve havasız geliyor), müze, doğum sonrası bedene kot almaya çalışırken girdiğim soyunma kabini.

7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Emzirme danışmanlığı ya da yeterince psikolojik destek bulabildiniz mi?

Emzirmek için etrafta bir köstek, annenin kafasında da endişe olmaması yeterli nimettir bence.

Emzirmeyi ilk doğumdan sonra ziyarete gelen halamdan öğrendim. Ondan önce çevremde dolanan hemşirelerden ve hastane odasındaki tvde dönen emzirme ile ilgili programdan pek bir şey öğrenememiştim.

Her iki bebeğimi de emzirirken en büyük desteği Onur'dan gördüm. Bence emzirmek, bebeği saymazsak iki kişilik bir iş. Babayla annenin işi. Ev işlerinde ve varsa ikinci çocuğun bakımında babanın sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Sorumluluğu tabii ki sadece emzirirken değil ömür boyu alması şart ama emzirme döneminde biraz daha şart çünkü bu durum anneyi rahatlatıyor ve güvende hissettiriyor, rahat anne bol süt üretiyor. Bir de anne emzirme döneminde arada sırada saçmalarsa, bir konuyu uzatırsa vs. baba normal zamanlardaki tepkilerini vermek yerine he deyip geçiversin. Emzirme döneminde ekstra anlayıştan kimseye zarar gelmez; biraz alttan almak iyidir. Gerginlik sütü azaltır. Anne de emziriyorum diye  abartıp sınırları fazla zorlamasın tabii, herkesin bi patlama noktası var :p

8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan "sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük" şeklinde baskı gördünüz mü?

Bana herhangi bir konuda baskı yapmaya cesaret edebilecek kimse yoktur çevremde :) Ama bazı laflar söylenmiştir. Bazen dokundurmalar şeklinde bazen de pat diye "demek ki doyuramıyorsun" deyiverdiler. Teyzenin tekinin bu lafı ettiği ay bebeğim tam 1,5 kilo almıştı, yazıyla bir buçuk kilo. Sebep bebeklerimin ilk 1,5 ayda çoook uzun süreleri memede geçirmeleriydi. İyi kilo alan, açlıktan ağlamayan, bezini sık kirleten bebek, ilk günler 24 saati bile memede geçirmek isteyebilir. Bu sütün az olduğunun, bebeğin doymadığının göstergesi değildir. Meme yenidoğan için sadece karın doyurma aracı değil, rahim içi hayattan dünyaya geçiş sürecinde adaptasyonun ilk durağıdır. Bunu bilerek memelerini ilk 1,5 ayda, bebeğinin istediği süre boyunca ona sunan anne emzirmede sorun yaşamaz. Bu annenin still tee'ye, malt içeceğine, 50 bardak su içmeye, şerbetli tatlıya, bakliyat tüketmeye, süt arttırıcam diye pompaynan süt sağmaya, hesaba kitaba ihtiyacı kalmaz. Anne acıkınca yer, susayınca su içer ve ikiz bebeklerini bile rahatça emzirebilir. Eğer bu erken dönemde saat, dakika hesaplarına girilirse, süt ölçümlerine kafa takılırsa, yaşamı bebekten önceki gibi devam ettirmek bir hedef haline getirilirse, ilk üç ay dolmadan düzen de düzen diye tutturulursa süt gerçekten yetmeyebilir. Düzen sadece annenin oturtacağı bir şey değil, bence en güzel rutin, dayatmadan uzak şekilde, bebek ve anne işbirliğiyle oluşur. Her şeyin bir sırası var, düzen 3. aya doğru yavaş yavaş oturuyor, hiçbir şeyi zamanından önce oldurmaya çalışmamak lazım. Acele işe şeytan karışır.

Cem 6 aylık olduğunda ise "daha ne kadar emecek?" diyen tipler türemişti.

Böyle sorular ya da sorunlar desem daha doğru, genellikle kendi geçmiş anneliklerini sorgulayan, dipten dibe kendilerinden memnun olmayan, suçluluk hisseden annelerin başının altından çıkıyor. Keşke bunun farkında olsalar da emziren anneyi rahatsız etmek yerine, kendi sorunlarıyla yüzleşseler.

9) Emzirme reformunu biliyor musunuz? Sizce neden gerekli?

Evet biliyorum. Hem bedenen hem de psikolojik yönden sağlıklı nesiller için toplumda emzirme bilincinin oluşması gerekiyor. Bunun için süt izninin ve doğum izninin yeniden düzenlenmesi, doğumdan sonraki dönemde anneyle bebeğe ihtiyaç duydukları sürenin verilmesi şart. Emzirme reformunun buna katkısı olacağına inanıyorum.

10) Emzirme reformunu web sitesinde desteklediniz mi? www.emzirmereformu.com'daki formu doldurmanız yeterli.

Evet.

Mim bana Işıl'dan geldi ben de Deli Anne'ye paslıyorum.

8 comments:

Deli Anne said...

aha! bu mim bana uğramaz sanmıştım :) çok ciddi bir mesele ne de olsa..

seninkini zevkle okudum yasemin.. (itiraf ediyorum çoğu yerde rastlayınca okumadım pek içeriğini)

cevaplarım inşallah.. ama aklıma çok fena bir oğuz atay yazısı takılı.. ölüm yıldönümü de .. bir de yılbaşı ütopyası.. ve gecenin yarısı geçti.. KErim delirmiş gibi.. sanırım kulak ve diş ağrısı.. sustum!

Anonymous said...

iyi ki varsın yasemin. 3,5 aylık bebeğimi kendime güvenle ve huzurla emzirebiliyorsam eğer, aylar önce hamile kalmayı hayal bile etmezken blogundan emzirmeyi yüreklendiren cümlelerini okuyup içselleştirebildiğim içindir. cem ve su'ya öpücükler.

yasemin said...

deli anne, yazmak istersen yazarsın diye düşündüm. aklındaki konuları yazmanı bekliyorum o zaman :)

anonymous,
mesajın beni çok sevindirdi. emzirme hakkında yazdıklarımın böyle bir faydası dokunması çok güzel gerçekten. onu yazarken rüya yoktu daha, şimdi rüya ile bebeğinin arasında sadece 2 hafta var :) sevgiler.

Isil Simsek said...

ben de keyif alarak okudum Yasemin.sevgiler :)

Selen said...

16 ay çok iyi emzirmişsin Yasemin. Benim her ikisi de 9 ay emdiler sadece, sonra her ikisi de kendi kendine bıraktı. Uğur 9 aylık olduğunda zaten Ömer'e hamileydim o yüzden belki de bırakması daha iyi oldu :P Yoksa emzirmek en iyisi, her zaman her yerde hazır yemek, hem steril hem ısıtmaya gerek yok, miss..

Anonymous said...

Yasemin, çok teşekkürler desteğin için.

Sevgiler...

fasulyeden haberler said...

yazdiklariniz bana cesaret veriyor.
su an 23 haftalik hamileyim, ilk cocugum. cok uzun suredir sizi takip ediyorum. okudukca herseyin gayet guzel, tikirinda ve zaten olmasi gerektigi gibi ilerleyecegine olan inancim artiyor.
7.sorunun cevabindaki -he deyip gecme- ile ilgili kismi da esime gonderdim. alissin simdiden.

yasemin said...

ayşegül bunu duymak çok güzel :) size güzel bir sene ve sağlıklı bir kavuşma diliyorum.