Tuesday, July 19, 2011

bizim büyük çaresizliğimiz


barış bıçakçı, öykülerini sevdiğim bir yazar. aklımda yanlış kalmadıysa, ismini tübitak yayınları'nın bazı kitaplarında çevirmen olarak da görmüşlüğüm var. bizim büyük çaresizliğimiz isimli romanını okumamıştım. kitaptan uyarlanan film geçtiğimiz aylarda vizyona girdiği zaman bir fırsat bulup gidebilmek için çeşitli denemelerde bulunmuştum ama ben vakit bulmaya çalışırken film vizyondan kalkmıştı. sonuçta filmi dün gece evde izledik. senaryoyu, filmin tatil kitabı adlı filminden tanıdığımız yönetmeni seyfi teoman ile barış bıçakçı birlikte yazmışlar. diyaloglarda ve oyunculuklarda yer yer zorlamalar olduğunu düşünsem de üçlünün yaşadığı ev, çetin ile ender arasındaki dostluk, ikisinin ev hayatında ve arkadaşlıklarında yaşadıkları kimi ayrıntıların filmde işlenmiş olması güzeldi. hiç yaşamadığım halde, öğrenciliğimde, iş hayatımda ve sonrasında çeşitli sebeplerle ziyaret ettiğim ankara'yı filmin fonunda görmek ve gördüğüm yerlerin çoğunu tanıyıp kendimi şehre hakim hissetmek de ayrıca hoşuma gitti.

film vesilesiyle öncelikle barış bıçakçı'nın öykülerini öneririm. benim gibi türk filmlerine meraklıysanız filmi de izleyebilirsiniz.



4 comments:

Anonymous said...

Biz de aldık bunu geçenlerde, şimdi daha çok merak ettim.

yasemin said...

müge, farkediyorum da türk filmlerinden beklentilerim daha düşük. bu film çok iyi bir film değil belki ama türk filmleri arasında çok da kötü bir yerde durmuyor bence. bunda barış bıçakçı'Nın hikayesinin rolü büyük. bundan önce aşk tesadüfleri sever diye bir film izlemiştim mesela, onda da fonda ankara'yı bolca görüyorduk ama o hakkaten çok fenaydı. komedi filmlerini hariç tutarsak benim vizyona giren tüm türk filmlerini öyle ya da böyle izleme takıntımın cezalarından biri oldu o film.

Anonymous said...

önce kitabı okudum, sonra da filmi izledim, ankaralı yazarları seviyorum, kitaplarını da takip etmeye çalışıyorum. filmle karşılaştırıldığında kitap kesinlikle daha içli, daha muzip ve akılda kalıcı, hem de daha az "çaresiz". kitabı daha fazla sevdiğime karar verdim netice olarak.

ebru

yasemin said...

Iyi olmadi bunu gordugum, simdi canimi istettin resmen filmi de kitabi da... Ben nerden bulayim onlari ta burdan? : )