Monday, January 2, 2012

cem'in odası ne renk olacak?

usta ile odaların renkleri hakkında konuşuyoruz. karteladan seçtiğimiz renkleri gösteriyorum. bu renkler hakkındaki ikinci konuşmamız, cuma günü eve gittiğimde renklerin çoğunu netleştirmiştik fakat dikkatimi çeken şu, ustanın benim söylediğim her renge karşı bir itirazı var: "o renk piyasada yok artık", "onu kullanan kalmadı ki, olsa olsa gecekondularda...", "oraya o rengi seçersen bütünlüğü bozarsın, şu üç yer aynı renk olmalı", "o oraya gitmez"... böyle uzar gider. yani ustaya istediğin rengi kabul ettirmek pek zor. bir tek cem'in odası için söyleyeceğim renge karşı sessiz kaldı, onu sonra başka bir karteladan göstereceğimi ve makineden yaptırması gerekeceğini söylediğim halde. inanılmaz bir şekilde sustu, o kartela olmaz, burdan seç, o renk olmaz, makineden olmasın falan demedi.


dün cem'in seçtiği rengin bulunduğu kartela elimde ustaya rengi söylüyorum:

yasemin: cem'in odası şu renk olacak.
onur: cem'in seçtiği renk o değildi. şunu istememiş miydi o?
yasemin: evet ama o çok koyu değil mi, o odaya bir ton açığı daha iyi olur.
usta: çocuk hangi rengi istiyorsa o renkten yapalım.
onur: daha önce de onun istediği rengin açığını yaptırdın, beğenmedi. senin seçtiklerin çok uçuk duruyor.
usta: bakın şimdi, çocuk hangi rengi isterse o renkten yapmamız lazım. benim müşterilerin çocukları istedikleri rengi getirir bana gösterirler, "musa abi bu renk olacak." derler, ben de onların istediği rengi yaparım, kimseyi karıştırmam.
yasemin: ama o oda direkt ışık almıyor, hafif bir loşluk var, renk de koyu olunca nasıl olacak?
usta: çok şahane olur. hem oda çocuğun odası, sen günde 1-2 kere ancak girip çıkacaksın, orada çocuk yaşayacak, o yüzden onun istediği renk olması lazım. istediği renk ile boyarsak kendine güveni artar, annem babam benim istediğim rengi yaptırdılar der. çok önemli bunlar.

halime bakın, her konuda son sözü söylemeye çalışırken nasıl da çetin cevize çattım. oda cem'in istediği renk ile boyanacak. usta bana böylece üzerinde düşünülecek bir konu daha vermiş oldu: hayatın boyunca hazzetmediğin dominant anne modelinden sandığın kadar uzak değil misin yasemin? o sinir olduğun baskın, benbilirimci, dediğim dedikçilerden olmak istemiyorsan bundan sonra daha dikkatli olmak zorundasın.

14 comments:

Anonymous said...

Renkler ve etkileri üzerine bir sunum hazırlamıştım. Renklerin yaydıkları bir enerji var; frekans değerleri var. Koyu-açık renklerin mekan ve insan üstünde psikolojik ve fizyolojik etkileri var. Herkesde birebir aynı etkiyi göstermiyor o yüzden sevdiğin istediğin renkle yaşamak çok önemli. Umarım Cem kendisini rahat ve mutlu hissedeceği bir renk seçmiştir. Koyu renk seçtiyse açık ve renkli yastıklar, çarşaflar, perde, mobilyalarla dengelemek lazım.
Sevgiler.
Pınar.

Itır said...

ustaya saygı :)

özden said...

hepimizin içinde ben bilirimci bir anne var. ne kadar kaçarsan kaç çıkıyor zaman zaman ortaya:)

Nihal said...

hahahah ustalara saygı kuşağı:):):)

terspabuclar said...

usta doğru sölemiş çocuk ne istiyorsa o:)

polente said...

usta'nın Cem'e saygı göstermesi takdir-e şayan da sana neden aynı saygıyı göstermeyip zora sokmuş

füs said...

hayatta böyle bilge bir duruş sergileyebilen insanlara çok saygı duyuyorum, bunun okumakla, okumamakla felan da ilgisi yok, helal olsun ustaya, iyi ki diretmiş, bu işe en çok cem sevinecek:)

Evren said...

:) Ben de yeni eve taşınınca kızımın odasını şu linkteki (http://housetohome.media.ipcdigital.co.uk/96%7C00000fa01%7Cbeb6_orh550w550_The-best-decoration.jpg) gibi yapmak istiyordum ama bu yazı beni düşündürdü. Şimdi diyorum ki neden kendi odamızı böyle yapmayayım. Tabii onda da koca kişisini ikna etmem lazım. Belki bir duvar benim istediğim gibi olur, başka bir duvar da onun istediği gibi. Hımm ben bunu bir düşüneyim...

Isil Simsek said...

usta da ustaymis hani,helal olsun adama :)

Anonymous said...

Selam Yasemin, bu postla alakasiz olacak, ama gormusken haber vermeden edemedim. Sizin mama sandalyesi toplatiliyormus. Haber buradan. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1074666&Date=06.01.2012&CategoryID=79

yasemin said...

merhaba anonymous,

toplatmadan haberim var ama sorunlu görülen bağı biz zaten hiç kullanmadık yani ben rüya'yı hiç bağlamamıştım ilk günden beri. tesekkurler bilgi icin.

yasemin said...

ustaya gelince; bugün işi bitirdi, evi temizledi çıktı. (daha taşınmadık) gerçekten ilginç bir kişilik. akşam beni aradı "eve kimseyi ayakkabıyla sokma, o kadar emek verdik parkeleri bozmasınlar" dedi. işini seven, bitirip teslim ettikten sonra bile işi düşünmekten vazgeçmeyen bir adam. antipatik de değil üstelik, en azından ben öyle düşünmedim. böylesine bu topraklarda az rastlanır.

Anne ve Bebisi said...

ustaya saygi :P
usta arayan olursa, referans olursun degil mi? :) bu linki verecegim, arayana :)

yasemin said...

olurum evet, linki verebilirsin :)