Thursday, October 18, 2012

büyük yazarlardan çocuklara kitaplar

son yıllarda james joyce, josé saramago, julio cortazar ve italo calvino'nun çocuklar için yazdıkları kitaplar birer birer türkçe'ye çevrildi. bu yazarların çocukların kitaplıklarına şimdiden girmeleri ne büyük şans. ben okurken, cem büyüdüğünde yazarların diğer kitaplarını da okusun diye fazla uzatmadan bir şeyler anlatıyorum. umarım bu kitaplar onda iz bırakır ve ilerde yazarların diğer kitaplarını okumak için gereken merak ve hevesi uyandırır. kitap okumak yetmez, ortalık çer çöpten geçilmezken iyi kitabı bulup okumak lazım. bizim için olduğu kadar çocuklar için de geçerli bu.


haftasonu alıp eve getirir getirmez cem'e joyce'tan bu yaşta bir kitap okuyacağı için çok şanslı olduğunu, kitabı hemen şimdi okumasını, büyüdüğü zaman da diğer kitaplarını okuyacağını söyledim. beni dinleyeceğine çok ihtimal vermemiştim ama cem kitabı elimden alıp koşarak koridorun sonundaki odaya gitti, rüya içeri girmesin diye kapıyı kapatmadan önce "kimse beni rahatsız etmesin, kitap okuycam" diye seslendi. bir süre sonra elinde kitapla odadan çıktı, bize doğru yaklaşırken de "çok güzel kitaptı ama hemen bitti." dedi.


saramago'nun bu kitabını bugün görünce çok sevindim, hemen aldım. çok yeni çıkmış olduğunu tahmin ediyorum. okumadık henüz, resimler harika. cem'in masasında duruyor şu anda.


cem için biraz küçük rüya içinse henüz büyük bir kitap olduğu için bir süredir dolaptan yeniden raflara inmeyi bekleyen kitabımız. aldığım dönemde cem'le severek okurduk, 3 sene elimizin altında durdu. (4-5-6 yaşlar, ama şimdi düşünüyorum da, hiç kaldırmasam daha iyi olurmuş) başarılı resimleriyle çocuğunuzla birlikte cortazar'dan okuyacağınız bir öykü, daha ne olsun?


bu kitabın kapağına saatlerce bakabilirim. muhteşem değil mi? 2-3 sene evvel okumuştuk, yani cem ya ilkokul 1. sınıftaydı ya da anasınıfında. sevmişti, bir süre sonra ikinci, üçüncü okumalarımızı da yapmıştık. yky'den kendiniz ve çocuklarınız için calvino'nun başka kitaplarını da bulabilirsiniz. ben henüz cem için diğer kitapları almadım, kendi kendisine okuması için erken olabilir diye düşündüm sanırım belki vakti gelmiştir, gidp bir bakmalı. ama bu kitabı isterse kendisi de okuyabilir.

bu başlık altında bir post daha yazacağım sanırım çünkü burada sözünü etmediğim birkaç kitap daha var aklımda. eklemek istedikleriniz olursa bana yazın.

11 comments:

yeliz said...

Ursula K.LeGuin'den Balık çorbası diyeceğim o halde:)
http://www.dr.com.tr/Kitap/Balik-Corbasi/Ursula-K-Le-Guin/Cocuk-ve-Genclik/Okul-Cagi-6-10-Yas/Cocuk-Oyku-Hikaye/urunno=0000000354579

polente said...

Virginia Woolf'tan var bir tane de yeni çıktı, çok merak ediyorum ben de.

http://www.idefix.com/kitap/yasli-kadin-ve-papagan-virginia-woolf/tanim.asp?sid=KPODLD0FFK3KFSD08AFC

polente said...

Çok faydalı bir yazı olmuş bu. Cortazar'ın çocuk kitabı olduğunu hiç bilmiyordum, halbusi pek severim kendisini.

polente said...

Aklıma bir tane daha geldi. Şebnem İşigüzel'in Annem ben ve Kargalar gibi bir ismi vardı. Ben çok beğendim ama bir çocuk kitabı mı çok emin değilim, her ne kadar çocuklar düşünülerek yazılmış olsa da.
Eve almadan kitapçıda okumuştum.

Unknown said...

Hepsi de harika kitaplar! Hele "Borulardaki Ayı!" Enfes..

yasemin said...

a evet ursula le guin, kendim hiç okumadığım için aklıma gelmemişti, görmüştüm kitapları oysa. sağol yeliz.

eda, ben sevmedim ş.işigüzel'in kitabını, resimler iyi gerçi... fekat v.woolf'u görmemiştim, acilen alıcam. süper oldu, çok güzel görünüyor.

polente said...

Nesin Vakfı yayınları içinde de Eduardo Galeano'nun bir çocuk kitabı varmış, onu da bu gece tesadüfen keşfettim. Sanırım aliciiim

http://www.nesinyayinevi.com/kitap.php?no=134

Berna said...

Az önce bu konuda bir şeyler yazsam mı diyordum, yetişkin kitapları yazan yazarların çocuk kitapları hakkında :) Hepsi de harika kitaplar! Ben buna Şerife'den öğrendiğim Umberto Eco'nun Cecü'nün Yer Cüceleri'ni de eklemek isterim. Nefis bir kitap.

Kedi İle Şeytan'ı kitapçıda görüp çok heyecanlanmıştım ama alıp almamakta karasız kaldım, şeytan konusunu Ekin'e nasıl anlatacağımı bulunca alacağım sanırım :)

Sevgiler...

yasemin said...

aaa doğru polente, o kitap bizde var ama almadan önce yakından bir görmeni öneririm.

berna cecü'nün yer cüceleri bir sonraki postta yer alır :) sağol katkın için.

alkım doğan said...

harika bir post olmuş. ilham verici kitaplar! calvino'nun kitabını bilmiyordum, hemen edinmek istedim.
ben de jeanette winterson'dan kapri kralı adlı kitabı öneriyorum. çok hoş bir hikaye.
sevgiler:)

yasemin said...

alkım, o kitabı ben de çok seviyorum ama baskısı bulunmuyor bildiğim kadarıyla. neyse ki bizde var ;)