Tuesday, November 6, 2012

taş devri

çocuklarla taş devri izliyordum. evde çizgi film hala sadece dvdden izleniyor, kendimiz de hiç televizyon izlemiyoruz. televizyon dvd izlemek icin var. rüya 2 yaşında, onun için erken aslında ama cem seyrettiği için okul dönüşü, o da biraz izliyor. çizgi filmin açıldığı ve kapandığı saat belli. tv evde katı kural koyduğum iki konudan biri. diğeri de abur cubur. rüya daha geç başlasaydı iyi olurdu ama o zaman da cem hiç izleyemezdi. bizde playstation, wii, ipad vs. yok ama çizgi filmlerin cem'in hayatından çıkmasını istemem; varsın rüya da biraz erken başlamış olsun, ne yapalım.

çocuklara bulabildikçe kendi çocukluğumun çizgi filmlerinden alıyorum çünkü her zaman oturup izleyemesem de evde bu filmlerin sesini duymak hoşuma gidiyor. gerçi daha once bir taş devri almistim ben, bu ikincisini cem kendi secti, demek ki sevmiş. bir de bu filmleri zamanında ben çok sevmiştim, onların da benzer hislerle izlediğini düşünmeyi, öyle olmama ihtimaline rağmen, seviyorum.

neyse taş devri'ni izlerken cem ile aramızda geçen diyalogu yazacaktım:
ben: biliyor musun, ben de senin yaşındayken çok severdim taş devri'ni hatta yaşım daha küçükken bile izlerdim. düşünsene ne kadar uzun zamandır izleniyor bu film, aslında ne kadar eski

cem: isminden belli zaten, baksana taş devri

ben: o kadar da eski değil!

14 comments:

Unknown said...

Hahaha iyi cevap vermis Cem. :)
Tv konusunda bu kadar katı olabılmek harıka bence. İleride yararını cok ıyı bır sekılde goreceklerdır.
Benımde en sevdıklerımdendı tas devri :)

canan said...

annem hep der ki "taş devri başladığında sokakta çocuk kalmazdı" (80'lerin başından bahsediyor.)

Selen said...

Ben de Vikinglerin hastasıydım eskiden. Şimdi çocuklarla Sünger Bob izliyorum da çok eğleniyoruz. Senin çocukların yaşına uygun Tembel Kasaba diye bir program var hangi kanaldaydı hatırlamıyorum. Rüya için de uygun olabilir sanırım. Çocukları sebze ve meyve yemeye ve aktif oyunlar oynamaya teşvik eden bir program. Programın yapımcısı ve Sportacus isimli başkahramanı Magnus Scheving diye bir jimnastik şampiyonu. Gerisini sen tahmin et artık. :) www.lazytown.com diye internet sitesi var. Yalnızken bir göz at istersen beğenirsen izlersin çocuklarla.

yasemin said...

Selen, tv olayina bir gireresek hiç çıkamayız diye korkuyorum. cem'den yana bir sorun çıkmaz da rüya addiction geliştirmeye eğilimli, cem'in okuldan gelmesini zor bekliyor şu anda. başlangıçta cem de böyleydi, bıraksam tam zamanlı izleyici olur valla :) benim tvden kaçmamın 2 sebebi var çocuklar için:

1) çizgi film aralarındaki uzun ve korkunç reklamlar. onlara maruz kalmalarına dayanamam. berbat abur cubur ya da gudik oyuncak reklamlarina durmadan bakıp duracaklar. tekrar tekrar veriliyor.

2) çizgi filmlerin (tatiller sırasında falan) annemlerde görebildiğim kadarıyla dandikliği. ben orada program takip edeceğime evde geniş çizgi film arşivi oluşturdum, onlardan seçip izliyorlar. rüya winnie the pooh ve charlie&lola düşkünü şu anda. bunu yazarken bile rahatsızım, onun bu işe girişi erken oldu. bir sene daha bekleyebilseydik.. neyse ki konuşması çok ilerledikten, cümleler kurmaya baladıktan sonra başladık. bununla avunayım :/

yasemin said...

çağla ilk izlemeye başladıklarında sınırlamak çok zor oluyor. rüya mesela şu anda sıkıldıkça, aklına geldikçe winni puul istiyorum diye geliyor ve unutana kadar durmadan istiyor. açmıyorum. bir keresinde cem "bu evde öyle kafaya göre çizgi film yok, istersen gel bana sor." diyerek beni güldürdü.

ama bu sayede cem önce can sıkıntısını sonra can sıkıntısıyla baş etmeyi, kendi kendine güzel vakit geçirmeyi öğrendi. benim için paha biçilmez bir şey bu. eğer elinin altında kolay yoldan eğlenceli zaman geçirebileceği bir şeyler olsaydı, bugün kitap okuma alışkanlığı bu noktaya gelmezdi diye düşünüyorum. şimdi aklına gelmediği ya da istemediği için bir şeyler izlemeden geçirdiği günler oluyor ama okumadan geçirdiği gün yok.

yasemin said...

canan, şimdi sokakta çocuğu ara ki bulasın. hele de bizim buralarda, bir tane bile yok. hayatımız sokakta geçerdi ve günde 1 kere verilen çizgi filmleri bayılarak izlerdik. çizgi filmler sona erdiğinde hissettiğim burukluğu hala hatırlıyorum. en erken bir gün sonra bir yenisini izleyebilirdik. ben de öyle bir düzen oturtmaya çalıştım evde. genelde 45 dk. izleyip kapatıyorlar. rüya uyuyorsa cem son 3-4 aydir bir uzun metraj animasyonu baştan sona izleyebiliyor. max. o kadar.

Anonymous said...

Yasemin, eski çizgi filmlerin DVD'lerini nereden buluyorsunuz? Ben de alayım.

yasemin said...

bahariye'den, kadıköy halk eğitim merkezi'nin karşısındaki pasajın içindeki dükkandan. adliyenin orda. the end'e doğru giderken kilisenin bulunduğu kolda. pasajin girisine hatta dvdleri koyuyorlar.

yasemin said...

d&rleri de sık tararsan bir şeyler çıkıyor. taş devri, tom&jerry, chip&dale, şirinler, lady ve sokak köpeği, jetgiller, red kit, ağaçkakan bulup aldıklarımdan.

Bunu Bugün Öğrendim said...

Eski çizgi filmler konusunda aklıma takılan bir şey var. Bence eski çizgi filmler bugünkülere göre çok daha insancıl ve güzeldi. Biz de arkadaşlarımızla toplandığımızda bazen bahsederiz izlediklerimizden. Bugünse bir bizim izlediklerimizi (tom&jerry, taş devri gibi) izleyen çocuklar olacak bizim sayemizde, bir de bugünün çizgi filmlerini izleyen çocuklar olacak. İleride ortak paylaşacak çizgi film anıları kalmayacak gibime geliyor =)

yasemin said...

merhaba,

cem yalnızca eskileri izlemiyor, bugünküleri de izliyor. tvden değil ama vizyondan bugünü takip ediyor :) vizyona giren tüm çocuk filmlerine gidiyoruz, istisnasız. hatta artık arkadaşıyla giriyor filme ben antraktta ve film çıkışında gidiyorum yanlarına. girerlerken de yanlarında oluyorum, ben oturtuyorum beğendiğim bir yere.

cem sinemada izlediği filmleirn bir kopyasının evde bulunmasını da istiyor genellikle. onları tekrar izlemeyi seviyor. benim vizyonda da beğendiğim film sayısı çok değil gerçi ama ona alıyorum sevdiklerini. en son cesur'u çok beğenmiştim. son gittiğimiz ise paranorman idi. cem o filme bir kere benimle bir kere de babasıyla gitti. coraline ekibi yapmış ama ben pek beğenmedim.

sinema konuşsunlar büyüyünce arkadaşlarıyla. biz küçükken tvden izlerdik, sinemada çizgi film yoktu :)

Ayşe'nin Kozası said...

23 Nisan da uzun çizgi film gösterilirdi pamuk prenses külkedisi...tekrarı bir sene sonra olsa da beklemeye alışıktık...

şadan said...

evet 23 nisandaki tvdeki çizgi filmler...
84 yılı olmalı 23 nisanda pamuk prenses vardı, babam ilk renkli televizyonumuzu getirmişti de siyah beyaz izlerken, pamuk prensesin kalan kısmını renkli görmüş ve ne çok sevinmiştik :)

Kuzununannesi said...

son konusmanız harıkaymıs:))) ama bende cok severdım hala da yenılerı olsa ızlerım:)