Saturday, June 29, 2013

çocuğunuz nasıl biri olsun isterdiniz?

yankı yazgan'ın linkini aşağıya eklediğim bir gün'deki yazısını okurken aklımdan geçenler:

çocuğunuz nasıl biri olsun isterdiniz?
özgüveni tam, ayakları yere basan vs vs... ama özgüveni mutlaka bi "tam" olsun. işte bu çok önemli.
nedir özgüveni tam olmak? nasıl olsun yani? üstün mü olsun, baskın mı olsun, lider mi, yönetici mi olsun? bana çoğu insan özgüven derken bunları demek istiyor gibi geliyor.

kendinden çok emin, özgüven abidesi görünümlü kimi tanıdıkların yaptıkları en ufak hataları bile kamufle etmek için girdikleri komik haller gözüme takıldığı gibi aklıma da takılıyor. kendine güvenen insanlar da hata yapar arkadaşlar ama onlar hatalarını, onları zaten görmüş olan gözlerden saklayacağım diye olmadık şekillere girmezler.

hatayı kabul etmek özgüvenin yansımasıdır, onu saklayıp kuyruğu her ne pahasına olursa olsun dik tutuyormuş gibi yapmak ise güvensizlik. hatayı yalana dolana, kandırmacaya başvurmadan kabullenmek ve kendinle yüzleşmek olgunluktur, çocukların içi boş özgüven safsatalarından evvel bizden öğrenmeleri gereken budur. yaşları çoktan kemale ermişlerin ergen hallerden kurtulamamalarının sebebini, biraz da hala kendilerini ve etraflarındaki insanları kandırmaya çalışmalarında aramak lazım.

*

"...
Her sözünden kuşkusuz ve emin görünmek, doğruyu söylemeyenlerin en iyi yaptığı şeydir. Üçkağıtçı satıcılardan dediğim dedik apartman yönetim kurulu başkanlarına bir çok ‘otoriter’ yöneticinin bu ‘iletişim tekniği’ni lider karizmasının işareti olarak pazarlamak ise, son yılların en makbul değerini ‘özgüven’ ilan edenlerin günümüze bir hediyesidir. Söylediğine inananların söylediklerine inanılır. Ancak bu inanmanın ömrü çok uzun olmaz."

4 comments:

polente said...

Geldik mi gene yüce Türk büyüğü "inkar"a

yasemin said...

Hep ordayız zaten. Milli sporumuz.

füs said...

seni seviyorum yasmin:)

defne said...

çok güzel bir alıntı gerçekten, tanıdığım biriyle örtüştüğünü görmek bana benim ondan daha özgüvenli olduğumu hissettirdi :) teşekkürler