Friday, March 16, 2012

mapplethorpe


patti smith'in çoluk çocuk (just kids) kitabını okuduysanız mapplethorpe'un hiç değilse kitapta adı geçen fotolarını görmek istemişsinizdir. mapplethorpe, çoluk çocuk öncesinde, ağırlıklı olarak kışkırtıcı ve çarpıcı çiçek fotolarıyla yer etmişti aklımda. tabii patti smith'in yakın dostu olduğunu, onun, önemli albüm kapakları dahil, çok sayıda fotoğrafını çektiğini de biliyordum. kitabı okurken internetten kitapta bahsi geçen fotolara bakmıştım ama aynı fotoğraflara, cem'in okul çıkışında uğradığımız kitapçıda karşıma çıkan bu kitaptan bakmak çok farklı bir deneyim oldu. gerçi olacaktı desem daha doğru çünkü bir yandan ortalıkta dolanan iki çocuğa göz kulak olmaya çalışırken diğer yandan bu kallavi ve yenilir yutulur yanı olmayan kitaba hakkını vererek bakma şansınız yok, yarın yapabilirsem bir ara evden kaçıp adam gibi bakmaya gideceğim çünkü gördüğümden beri aklımdan çıkmıyor. maalesef alamıyorum da çünkü cüssesi oranında pahalı bir kitap.

anemone, 1989

alsam mı acaba? amazon'da indirimli, bir gidip bakayım, ordan alırsam kaça patlar; hoş oradan da sadece onu almam şimdi, aylardır beklettiğim kitaplar vardı, onlara da kayar elim.

*

baktım amazon'a, oradan alınca daha ucuza geliyor ama listemden en azından 3-4 kitabı da almak istiyorum onu alırsam. neyse önce kitapçıya çocuksuz olarak gidip bir bakayım şu kitaba, ille de sahip olmak zorunda değilim sonuçta (ama olsam çok güzel olurdu, ühüüü). bu arada kitap akmerkez'deki remzi kitabevi'nde, girer girmez soldaki rafların alt köşesinde, hala duruyordur umarım.

self portrait, 1975


http://www.mapplethorpe.org/

7 comments:

Unknown said...

ÇOluk çocuk beni de aynı oranda etkilemişti. Şimdi senden duyunca mapplethorpe aynı oranda ilgimi çekti. Tabi önce bi fiyatını araştırıyım ben de:)

Nihal said...

Şahane ama epey tuzluymuş...

füs said...

ben de kitaptan çok etkilenmiştim, özellikle de patti ile aralarındaki bağa hayran kalmıştım...ama o vakit niye eserlerine bakmamışım ki, sağol yasmin, fotolara bakarken bir süreliğine koptum rutin hayattan:)

yasemin said...

füsun kitabı bi görsen daha beter kopacaksın. patti smith çoluk çocuk'ta bazı fotolara bakamadığını söylüyordu, aynısı bana da oldu zaten çocuklar sebebiyle ortam da müsait değildi. hala gidemedim bugün ama inşallah kitap satılmadan evvel gidip adamakıllı ilgileneceğim bu kitapla.

yasemin said...

bu arada sitesinin dışında aratırsan sansasyonel fotolarının bir kısmını görebilirsin, ben görmüştüm o zaman. lakin fotolara böyle bir kitaptan bakınca çok daha fazla etkisinde kalıyorsun. patti smithler falan. ya keşke kitap o kadar pahalı olmayaydı.

burcu, nihal, remzi kitabevindekiler epey bi evirip çevirip araştırdıktan sonra 229 lira dediler bana. çok da emin olamadım doğrusu; gidince teyit ettiricem fakat sonuçta yine yakın bir şey derler sanırım.

füs said...

hımmm, baktım internetten bazı fotolara yasmin, dediğin gibi, oldukça sansasyonel fotolar çekmiş robert abimiz, kitabın fiyatı da uçsaymış uzaya?

yasemin said...

bugün kitaba bakmayı bitirdim sonunda :) bitirmek için remzi'ye üç defa gitmem gerekti :p fotolarla ilgili yorumların bulunduğu yazılı kısımların en azından ilgimi çeken bölümlerini okuyabilmek içn ise birkaç sefer daha düzenlemem gerekiyor.

bu arada kitaba çocuk bölümündeki taburelere oturarak ve ordaki masayı kullanarak baktım çünkü çocuklar orada takılıyorlardı. güzel oldu aslında. cem'e de her kitabı almamız gerekmediğini, bazı kitapları böyle ayaküstü inceleyebileceğimizi falan anlattım o arada :p