Wednesday, January 22, 2014

Diş Hekiminde

Haftasonu çocukları diş hekimine götüreceğim. Randevuları üstüste aldım ki Rüya Cem'in muayenesini izledikten sonra o koltukta oturmaya daha kolay ikna olsun, bakalım işe yaracak mı? Ne yaşayacağımızı tam olarak kestirmek zor ama her ihtimale karşı önlemimi almam lazım.

Cem okul bahçesinde koştururken elinde topla koşan bir arkadaşıyla çarpışmış ve öndeki iki alt dişinin uçları belli belirsiz kırılmış, kendisi söylemese ben anlamayabilirdim. O gün hemen götürüp gösterdik. Diş hekimi kırıkların çok basit ve önemsiz olduğunu, tedavisini hemen yapabileceğini söyleyince rahatladık ve daha sonra randevu almak üzere oradan ayrıldık. Aradan haftalar geçti, nihayet bu haftasonu için randevuları alabildik.

Rüya'nın ise okul ile birlikte yaptıkları diş hekimi ziyaretinden sonra eve gönderilen rapora göre iki azı dişinde çürük başlangıcı var. Kimi bünyelerde çürük daha kolay olurmuş, 10 yaşındaki Cem'de hiç çürük olmadığı için Rüya'daki erken başlangıca şaşırınca diş hekimi söyledi. Kimi insanın tükürüğü bile çürük oluşumunu hızlandırabiliyormuş.

Rüya'nın diş hekimine yapacağı ilk ziyareti kolaylaştıracağını umduğum bir kitabı almak için kitapçıya uğradım bu sabah. Daha önceden kitapçıda okumuştum, ilgiyle dinlemişti. "Dişlerime ayna ile bakacak" kısmı hala hatırında, cumartesiye kadar 4-5 defa okuruz sanırım.


Aslında kitabı okumak benim için hiç kolay olmuyor çünkü diş macunu reklamlarını bile izleyemeyecek kadar ağır bir diş hekimi fobim var. Çocuklardan sonra çok geciktirmeden kendim için de bir randevu almam gerekiyor. Bu yıl sürüncemede bıraktığım işleri ertelememek konusunda aldığım kararı en zor uygulayacağım konu bu olacak.

25 comments:

şadan said...

rüyanın o koltuğa oturma ihtimalinin olması bile güzel...

yasemin said...

:D evet

polente said...

ben Ömer'i bi tur götürdüm. Biz anne&baba sürekli dişçide olduğumuzdan pek arıza çıkarmamıştı ama koltuga oturmadan ayakta bakmıştı doktor, bir öneri olarak aklınızda olsun

yasemin said...

eda, rüya'nın oturması gerekiyor çünkü dolgu yapılacak... ya da yapılamayacak, göreceğiz.

serpil said...

Ben de çocukluğumdan beri dişçilere o kadar çok gittim ki fobi oluştu, sonra çok tatlı bir dişçi buldum da fobiden kurtuldum, sen Anadolu yakasında olsaydın tavsiye ederdim.
Kolay gelsin.

polente said...

Elif diş doktorunda diye bir kitap var, dolgu yapılan bir kız çocugunu anlatıyor.

http://www.idefix.com/kitap/elif-dis-doktoruna-gidiyor-liane-schneider/tanim.asp?sid=L6KG6EEFND7DMVC34H32

yasemin said...

serpil sen yine de ismini verir misin? istersen buraya yaz veya solda mail adresim var, mail de atabilirsin.

teşekkürler eda, bulabilirsem bugun alırım. büyük güne 1 gün kaldı, aklıma gelince korkuyorum. neyse düşünmeyim en iyisi.

elif said...

sut dislerinde curuk baslangicinda dolgu yaparlar mi hemen yasemin? bizimkilerde de ayni durum var, ali'nin en son 5 curugu vardi, lale'de sifir. daha dolgu yapmadilar, ilac surup gonderiyorlar.

serpil said...

Yazayım buradaan, belki başkalarının da ihtiyacı olur, hem hekim olarak hem de kişilik olarak çok iyi bir insan, fiyatlar da makûl.

Birsen Yaşa
216 3684040
(Göztepe'de)

yasemin said...

çok teşekkürler serpil. buraya yazmana sevindim.

elif, bu mesajin icime su serpti. umarim dedigin gibi olur. ben bilmiyordum, dolgu olur sanmıştım. yarın ne olduğunu yazrım artık.

Anonymous said...

Merhaba,
Nasil gecti dis hekiminde?
Arzu

yasemin said...

merhaba arzu, kitap ve cem'in önceki randevu olması işe yaradı. rüya koltukta oturdu ve yaşına göre çok da kolay olmayan dolgu işlemine dayandı. dolgusu yapıldı, kötü de geçmedi. doktorunu da sevdi. sanırım bendeki fobiden onda oluşmadı şimdilik.

Anonymous said...

Bu kitap bende de var. İllüstratörü Stephen Cartwright benim seneler önce çocuk kitabı toplamaya başlama sebeplerimden biri diyebilirim. İş makinesini bile güzel çizer bu adam. Yakışıklıdır da rahmetli.

yasemin said...

müge, evet, kendisi başka kitaplarda da karşımıza çıkmıştı. iş kültür ilk okuma kitaplarıydı yanlış hatırlamıyorsam.
anlatılanlar içerik olarak da muayenehaneye girdiğimiz andan itibaren yaşadıklarımızla öyle aynıydı ki kitabın epey işe yaradığını söyleyebilirim.

serpil said...

Nasıl geçti diye sormak için geldim, iyi geçmesine sevindim.

yasemin said...

sağol serpil. evet, korktuğum gibi olmadı. dolguya rağmen fobi yaratmadan çıktık çok şükür.

elif said...

dolgu yaptilar ha? vay anasini.. gecmis olsun ruya'ya.

yasemin said...

evet soğuk terler döktüm ama oldu bitti gitti. dişler keşke hiç çürümeseler. herhalde yanlış besleniyoruz biz insanlar. herhalde değil kesin. güya şeker neyim yedirmiyos.

elif said...

ya sadece sekerle ilgili olmadigi cok acik. benim de onumde ornegi var, birinin agzinda 2si kalici dislerinde olmak uzere bilmem kac tane curuk var, digeri tas gibi. ama sanirim curuklerin buyumesini biraz da olsa kontrol edebiliriz seker yasaklariyla. bizde o pis sekerleri yedirmemek soz konusu degil biliyosun, fakat kendi onerileri dogrultusunda bunu haftada 1 gune indirdik. peki ama bal-recel de mi yedirmiycez? meyve de mi yedirmiycez?

elif said...

ya sadece sekerle ilgili olmadigi cok acik. benim de onumde ornegi var, birinin agzinda 2si kalici dislerinde olmak uzere bilmem kac tane curuk var, digeri tas gibi. ama sanirim curuklerin buyumesini biraz da olsa kontrol edebiliriz seker yasaklariyla. bizde o pis sekerleri yedirmemek soz konusu degil biliyosun, fakat kendi onerileri dogrultusunda bunu haftada 1 gune indirdik. peki ama bal-recel de mi yedirmiycez? meyve de mi yedirmiycez?

yasemin said...

evet, bizim eski doktorun demesi bala recele falan hic hacet yok aslinda. meyve de gunde 1 porsiyon yeter de artarmis bile. sütün mesela zararlı olduğunu söylerdi sadece dişler için değil. özellikle de inek sütünün insan bünyesinin en çok alerjik tepki verdiği besin olduğunu anlatmıştı. ben epey kestim sütü, özellikle cem hiçe yakın içiyor 3-4 yıldır. rüya sevdiği için onda sıfırlayamadım. eve almasam sıfırlanırdı tabii de... çok zor doğru beslenmek ya, beni çok yoruyor. bazen hepsini unutup sadece sevdiğimiz şeyleri yesek diyorum ama içim elvermiyor çünkü bana kalsa pizza, pide, börek, mantı, makarna şeklinde yerdim sadece. obsesif bir şekilde devam etmeye çalışıyorum şekersiz, beyaz unsuz, az et, az süt vs. diye... falan filan. zor ya.

elif said...

ee kepekli un daha zararli diye cikti birileri gecenlerde. her kafadan bir ses cikiyor. kesin olarak bildigimiz ne var ki? hani yumurta kolesterol yapiyordu? yeni diyetlerde eti kismaktan bahsedilmiyor. bol yag yeyin diyen var, vs.

bazi acilardan etraftaki bicok cocuktan daha iyi beslendiklerini dusunuyorum ve kendimi boyle rahatlatiyorum. saglikli beslenicez diye bi gram daha kasamiycam valla :/

yasemin said...

tabi canım bizim artık kasıcak yerimiz kalmadı zaten. ben hiç kepekli ekmek almam, kepekli ekmek beyaz una kepek katılmış bir ekmek sonuçta. tam buğday veya çavdar+ekşi mayalı ekmekler. dana eti almıyorum, haftada bir kuzu eti. yumurta kolesterol vs. derlerken yumurta yerdik biz eskiden de, onu pek tınmadık ama ben süte ikna oldum. ya yeni konu başlığı açmak olacak ama ben orta vadede vejetaryen olmaya çalışacağım, şu an daha hayata geçirecek halde değilim. zamanla vegana doğru gitmeyi de düşünüyorum. bizim burda çeşitli duvar yazıları görmeye başladım zaten istiyordum iyice düşünmeye başladım, virüs gibi girdi aklıma:
* yetmez ama vegan
* vegan ol!
* et yeme ulan

elif said...

orta vadede vejetaryenlik fikri bende de yillardir var da o vade niye bi turlu dolmuyo belli degil :) fakat yumurta yiyebilir mi vejetaryen? yumurtasiz biraz zor. vegan kesin olamam, kotu ama peynirsiz olmaz.

yasemin said...

bu arada o "et yeme ulan!" değilmiş "hayvan yeme ulan!"mış. duvar yazılarının etkisini küçümsememek lazım :) beni yakında vejetaryen yapar bunlar.

vegan yumurta, peynir yemez ama vejetaryen yer bildiğim. vade dolacak da, bizim vademiz dolmadan olursa iyi olur :)