Thursday, February 22, 2007

her şeyin bir sırası var

çocuklar birbirleriyle oynuyorlardı ve gündüz vakti iki kelam edecek bir yetişkin bulmak neredeyse imkansızdı. ben aramam öyle şeyleri pek, yine de o gün konuşmaya hevesliydim. aynı banka oturduk. sigara ikram etti, ateşi yokmuş, bakkala gideyim bari dedi. orda bekleyen tüpçülerden çakmak alıp önce kendiminkini sonra onunkini yaktım.

çocuklar evde sıkılırlar bütün gün, parkta başka çocuklarla tanışıyorlar, artık sokakta oynamak diye bi şey yok biz oynardık, çalışmak ister miydiniz, yok iyi böyle, yaaa, kilosu fazla, kola abur cubur, çikolatayı çok seviyor, bütün gün tv karşısında bazen, siz de kabak çorbası yapıyor musunuz, bezi daha bırakmadık, biz de 3'ü geçince bıraktık, kızlar daha girişken, ikinciyi düşünüyor musunuz, asla, evet, sizce ben kaç yaşındayım, siz de göstermiyorsunuz, anaokuluna göndericek misiniz, hava serinledi keşke daha erken gelseydik... öylesine lafladık.

şunu anlattı sonra, iki gündür aklımda:

ütü yaparken 3.5-4 yaşlarındaki kızı iki kişilik yatağın üstünde zıplarmış. yapma, etme derken bi gün "anne büyüyünce ütüleri hep ben yapıcam, sana hiç ütü yaptırmıycam." demiş. annesi "peki ben ne yapıcam o zaman?" diye sorunca da kız, "o zaman da sen yatakta zıplıycaksın." diye cevap vermiş.

çok tatlı geldi bu bana. büyümüş kızın ütü yapacağı, annesinin yatağın üstünde zıplayacağı gelecekteki o günleri düşünmek hoşuma gitti.

11 comments:

Unknown said...

Yasemin,
3,5 yasinda bir oglum var. Genelde cocuk uzerinden baslayan muhabbetler bunaltici geliyor bana. Herkesin cocugu kendine gore pek bir afacan pek bir indigo gorulmemis dahiler filan oluyor nedense! En kotusu de anneanne, dede vs. versiyonu. Onlar torun uzerinden kendi cocuklarini da anlatiyor zira. Bir tanesi bana "calismiyor musun, olsun uzulme" dedi, saka gibi.Bazen de umulmadik hos frekanslar yakalanabiliyor. Bugun bir anneyle ayakustu "ben de platin sacli anne olamadim, amaan okul da neymis.."filan diye konusurken buldum kendimi.

Neyse, ne zaman parklara gitsek soyle bir bakiniyorum Cem var mi diye...Sigaraya da basladim, birgun karsilasirsak bir sigara da ben ikram ederim.

Eyvah cok uzun oldu kusura bakma

Figen

yasemin said...

figen merhaba, eminim karşılaşırız bir gün, her gün gidiyoruz çünkü :)

bi de babane deyince aklıma geldi, geçenlerde çok uzak banktaki(en az 15 metre falan vardı yani arada) bi babane "bezi bıraktı mı" diye seslendi bana, "hayır" deyince de ben "yapma yaaa, ömer, bunun babası, çok küçükken kolaycacık bırakmıştı valla." dedi. torunu daha 11 aylık olduğu için o henüz bezliydi :/

Anonymous said...

Yok yok böyle olmayacak işte:) Bazen ayrı bir gezegende büyümeyi düşünüyorum ben de :) Okul meselemiz büyüyor zaten:( Gideceksin MArs'a ya da Ay'a, ne eğitim sistemi ne ebeveynlik şablonları... ütü de yok üstelik:))) yer çekimi hak getire:) şimdiden zıplarız. Ben eve gider gitmez zıplardım o kızla:)
Sardunya

ece arar said...

bayıldım... kıyamam bizimkine ama büyüdüğü zaman için bunu bir anektod olarak kafamda tutmaya kararlıyım. bizimkisi ütü yapacak, ben yatakta zıplayacağım... çok sevdim, çok....

Anonymous said...

Ben "Köle Isaura"larımı şimdiden çalıştırıyorum ama ütü yaptıkları zaman yatakta zıplayacak eerjiyi kendimde bulur muyum bilmiyorum?

Çocukların bir çok olaya karşı,insanın yüreğinden bir sevgi okuyla vurulmuş etkisi yapan yaklaşımları beni her zaman büyülemiştir zaten.
Tıpkı annesini ilerde yatakta zıplatacak bu minik kız gibi:)))
T.

elif said...

ben de zipliycam ben de ben de

elif said...

duyan da utuden belim bukuldu sanir :) bu kiz benden ev isi nasil ogrenicek ki?

yasemin said...

elif öğrenilir ya. biz kimden öğrendik ki? biraz eksik yüksük gerçi ama neyse. bu arada neden kız dedin, oğlan da öğrensin ev işlerini!

evet t. çocuklar çok güzel şeyler söylüyorlar. enerjiyi bulursun, işleri kızlar yapınca :)

ece kıy bence, ne olur ki 2 ütücüğü de elvin yapıverse :p

biz de geliyoruz sizinle sardunya

Anonymous said...

cok guzel. cocuklarin dunyayi nasil gorduklerini cok iyi anlatiyor.

koray said...

kiz ampul degistirmeye, conta degistirmeye, kablo dosemeye yardim ederse, oglan da utu yapmaya yardim edecek tabi ki. :p

yasemin said...

kiz yardım etmesin, öğrensin bu işleri diyorum ben de zaten.