Saturday, June 9, 2007

zakkum

tatil anısı
bitki: zakkum
Zakkum

Bitkiler içinde zakkum gibi dokunulmazlıklar koyan, bunu bütün yaşamı boyunca uygulayan, sürdüren başka bitki var mıdır? Üstelik o bu dokunulmazlığı yalnız insanlara uygulamakla kalmamış, hayvanlara, börtü böceğe, bütün canlılara karşı koymuştur. Zehir zıkkım bir bitki olduğu herkesçe bilinir. Az buçuk otları seven, her otu selamlayan hayvanlar onu gördükleri yerde, başlarını çevirip geçerler.

Bu böyledir; ama onun ne denli güzel, görkemli olduğunu yadsıyamayız elbet. Her şeyden önce, yaz kış o güzelliğini yitirmeyen, hep öyle kalan odur. Sonra da bu dünyada yeşil diye bir şey varsa, bunun zakkum yeşili olduğunu neden söylememeli?

Bir Akdenizlidir. Akdeniz'in o sağlıklı, yalın duyarlılılığının bir simgesidir sanki. Üstünde çok çalışılmış bir resim gibi de ölçünün, düzenin, rengin ta kendisidir. Ya beyazlar beyazı, pembeler pembesi çiçekleri? O kat kat katmerli, som güzellik hangi bitkide vardır? Böyle biri, katı kurallar koymaz da ne yapar?

Gülün, karanfilin, begonyanın, düğünçiçeğinin güzelliğinden gözleri kamaşanlar, onu pek görmezler. Görmesinler. Neyi değiştirir ki bu? Hem bu bakalım zakkumun umurunda mı?

5 comments:

imo said...

bizdede bu aralar bir zakkum takıntısı varki...çise durmadan bu çiçekle ilgileniyo,en sonunda kabul ettirdim zehirli olduğunu,aynen bir amcanın bana dediği gibi;"sinek bile konmuyor kızım üzerine" fakat sonra sarısında bol miktarda böcek görünce"aaa sarısı zehirsizmiş" olduk.bu arada inanılmaz güzel kokanları var burda.

anemon said...

gğüzel ve bir okadrda faideli bir bitki zamanında bir dr ilacını yapmıştı zakkumun anne annem yasıyorsa onun sayesinde onu bulan dr allh razı olsun adam kendini kabul ettiremdi ama bir çok insanında hayatını kurtardı

yasemin said...

imo kokulu zakkuma hiç rastlamadım ben gerçi kokmuyor zannettiğim için koklamayı da denememişimdir pek.

aa ben de hatırlıyorum hatta bunu yazarken aklımdan geçmişti ne oldu o adamın ilacı diye. işe yaradığını bilmiyordum, kocakarı ilacı hatta zararlı muamelesi gördüğünü biliyorum zamanında.

denizanasi said...

ben de bir akdenizli olarak bu bitkiyi iyi bilirim. memleketimde heryerde yatişir. hatta cadde arasındaki topraklı bölgede özellikle ekilir. gerçekten güzeldir görüntüsü.

endiseliperi said...

sevgili yasemin,
iyi ki doğdun! her şeyin istediğin gibi olduğu daha nice yıllar dilerim.

sevgilerimle.