Tuesday, October 2, 2007

187. sayfa



yanımdaki rafta bana en yakın duran kitap slyvia plath'ın günceleri

withens (yorkshire)

çoğu insan oraya* dek gitmez, kasabada kalırlar, çay içmek, üstü pembe şekerli pastalardan yemek, andaçlar, yürümek için çok uzak olan yerin renkli fotoğraflarını almak, st. michael ve bütün melekleri kilisesi'ni, anı eşyalarının bulunduğu, bölge papazının kaldığı kara taş yapıyı ziyaret etmek için: tahta beşik, charlotte'un aile yadigarı, dantelli ve bal peteği gelinlik tacı, emily'nin ölüm döşeği, küçük, ışıklı kitaplar, suluboyalar, boncuklu peçetelikler, üstüne havariler oyulmuş dolap. bunlara dokundular, şunu giydiler, burada, hortlakları anımsatan bu evde yazdılar. taş eve giden iki yol var; ikisi de yorucu.


* bronteler'in evi.

not: e'nin üzerinde iki nokta var ama nasıl yapılacağını bilmiyorum. bronteler yazar kardeşler; 3 kız kardeş. uğultulu tepeler'i çok severek okumuştum. jane eyre'in budanmış halini de çocukken okurdum, lisede kütüphaneden tam çevirisini almıştım, o da güzeldi ama rüzgarlı bayır başka; uğultulu tepeler'in benim okuduğum çevirisinin adı rüzgarlı bayır'dı, can yayınları basmıştı.

meral sobelemiş. en yakındaki kitabın 187. sayfasının ilk cümlesi yazılıyormuş ama ilk cümle 186'dan geldiği için ben sayfanın ortasından yaptım alıntıyı. ben de şadan'ı sobeliyorum.

3 comments:

sibel said...

selam,
ben sibel...sadan tanir beni bir yerlerden :-)
ugultulu tepeler denince aklima, taaa cocuklugumda kafami cok karistirmis sevgi tanimi geldi. yazmadan edemedim. adam sevdigi kadının kendinden once olmesini ister. 'once ben olursem, o benim acima dayanamaz.' diye dusunur cunku. (hikayeyi de yarim yamalak hatirliyorum. yoksa kadın mıydı boyle dusunen? filmi de vardi. izlemek gerek.)
annemin bez ciltli kitabini biraz erken karistirmis olmak, sonrasinda birini gerçekten seviyor muyum? diye dusunurken beni coook huzursuz etmisti...

jasmingreentea said...

çok severim sylvia plath'ı. sırça fanus çok etkilemişti beni lisedeydim sanırım-can yayınlarından çıkmıştı. günlüklerini sonradan okumuştum. okuyan var değil mi hala sylvia plath falan. dünyada hala içinde gerçekten birşeyler olan kitaplar okuyan insanlar var değil mi?

Anonymous said...

jasmingreentea, bi tek kendinin mi okuduğunu düşünüyorsun "içinde hala gerçekten birşeyler olan kitapları"?!