Tuesday, January 15, 2008

televizyonda haneke

ocak ayında 3 çarşamba cnbc-e'de haneke'nin 3 filmi. neydi, haneke huzursuz seyirler diler. biz sadece 71 parçayı izlememiştik, yine de bulmuşken üçünü de izliycez, 3 çarşamba cem filmden önce yatırılacak, bakalım?

16 ocak - 7. kıta
23 ocak - benny'nin videosu
30 ocak - tesadüfi bir kronolojinin 71 parçası

http://www.cnbce.com/filmler.asp?GroupID=3

6 comments:

Anonymous said...

İyi ki hatırlattın. Ocak ayı başınd afilm reklamlarında duyunca sevinmiştik ama sonra tarihleri falan unutup gittik. Akşama süpriz yapayım ben Necatiye:)

vildan said...

bu postu yazdığında çarşambaları güzel filmler olacağı aklımda kalmış. her iki çarşamba da net bağlantım olmayıp mecburen tv yi açtığım için ikisini de izledim. takıldım kaldım ya. ilkinde hadi intiharetmeye karar veriyorsun da çocuğunu nasıl ölüme götürüyorsun? özellikle ikincisinde katilin ebeveyni olsaydım nasıl davranırdımı düşünüp durdummm.

(3. filmi izlemeye yüreğim dayanmayacak sanırım :P)

yasemin said...

benny'nin annesi-babası uçmuşlar, acınacak haldeler haberleri yok. benny'i de o hale getiren biraz da öyle ebeveyne sahip olması galiba. ve görüntüleri görüntüler; hangisi gerçek hangisi oyun, hangisi kurmaca... film boyunca açık olan tvdeakan görüntüleri hatırlıyor musun: terminatör, haberler/gerçek savaş görüntüleri, oyunlar, benny'nin çektiği görüntüler veya kamera görüntüleri naklen... farkeden bi şey yok onun için, ayırt edemiyor. babası her şey bitirip kızı yok ettikten sonra yarım ağızla soruyor neden yaptın diye belki cevaptan mı korkuyor nedir? ilk odaklandıkları şey cesedi yok etmek, olayı örtbas etmek. benim sıralamam önce olayı ve neden yaptığını anlamaya çalışmak olurdu herhalde, onu da sorup çocuktan öğrenmek zor biraz, sorardım yine de. o ana kadar olan olmuş, yani onu o noktaya getiren nedenler oluşmuş çoktan her neyse ikinci hamlem de polisi aramak olurdu. çok acı. adam kadının ağlamasına, sinirlerinin bozulmasına bile izin vermiyor, nasıl bi adamsa, hissiz.

haneke'den birkaç film daha söyleyim sana vildan :)
funny games ilk izlediğim filmiydi, çarpıldığım, haneke'Nin peşine düşmeme neden olan film. şimdi yenisini çekiyor haneke amerikalı oyuncularla; bi daha aynı filmi.

izlemediysen cache, bizimkiler bebekken vizyondaydı ben o filmleri daha yeni dvdden izleyebiliyorum, senin de gidebildiğini pek sanmıyorum :p bunu da birkaç hafta önce izledim.

bilinmeyen kod ve son olarak da piyanist.

vildan said...

-seni seviyorum.
-neden söyledin bunu?
-...
- insanlar durup dururken seni seviyorum demez, hele sen hiç demezsin.
-çattt!!!!
(kadın afallar sonra adamın koluna şefkatle dokunur, yemeğine devam eder..)

:)) evet bu da ilginçti ama beni en etkileyen benny'nin videosu oldu sanırım. aslında ilki de çok etkilemişti. bir sıralama yapacak olursak 2-1-3 diyorum.

ben benny'nin videosundaki senaryo başıma gelseydi, ne yapardım kısmına, neden yaptığını sorar sonra da polise bildirirdim diyemiyorum bir türlü. hayır bildirmeyip ne yapacağımı da bilmiyorum ama polis de o düzenin içinden ve hapishane, ıslahevi vs ne kadar ıslah edecek öyle bir çocuğu. şiddetin sıradan olup kangrenleşmiş bir yapısı var ve bir çocuk cinayet işlediğinde o düzen ona ne kadar faydalı olabilir. babanın vurdumduymazlığı örtbas etmeği anlatıyor ama annenin suskunluğu sanırım sanırım bu yüzden.

izleyeyim ben bu adamın söylediğin diğer filmlerini de. çok merci :)

yasemin said...

düzenin cinayet işleyen çocuğa ne faydası olacağından çok ölen çocuğun derdindeyim vildan. artık islah mı olur ne olur bilinmez ama bu evde çözülecek bi mesele değil suç var cezası da olacak; beğensek de beğenmesek de olması gerektiği şekilde çekilecek bana göre. ha o düzenek keşke daha farkli olaydı... empati kurması çok zor ama orda iki çocuk var biri benny diğeri de kız, kız artık yok. orda o şekilde, örtbas edilmesinin sefilliği, benny'nin hayatinin hiç değişmeden sürüp gitmesi ve arka planda hep açık tv. hoff!

diğer filmleri görürsen yine yazışalım. biz de bilinmeyen kod'u izliycez tekrar daha doğrusu onur ilk kez izliycek ama ben ikinci defa. orijnal dvd'de haneke anlatıyor, ekistıra featuresları baya iyi bilinmeyen kod'un.

vildan said...

kızın ölümüne film icabı gibi baktım herhalde ama benny nin katil olması ve nedenleri sürekli empati haline soktu beni. sanırım bu yüzden sadece onu konuşmam. yaşadığımız düzende de böyle bir tipin ortaya çıkması an meselesi (nitekim ortalık defolu insan kaynıyor). korktum yaa. anne-baba da farkında değil işte bir yerden sonra.