Friday, February 15, 2008

ayşe'nin susuz leziz tavuğu

tavuğu haşlamak için tencereye koyduğumu gören ayşe sordu: susuz pişiriyorsun değil mi o tavuğu?
- yoo suda haşlıycam işte, sonra da tavuklu pilav. susuz nasıl pişiyor ki anlamadım, sen bi yapsana.

yemek işini o anda ayşe'ye havale ettim. ayşe 5 dakikada tavuğu hazırlayıp tencereyi ocağa koyarken, onu izledim. pişmesini beklerken de, kızım sen emin misin bunun susuz pişeceğine, yanmıyor mu öyle? diye sorup durdum.

yanmıyor. tavuk piştiğinde pilav ya da çorba için su bile kalıyor tencerenin dibinde. belki bir tavuğun bu şekilde de pişirilebileceğini bilmeyen bi ben vardım, belki de benim gibi bundan haberdar olmayanlarla dolu dünya. muhteşem oldu muhteşem. bilmeyenlerin mutlaka denemesi gerek. ayşe'den öğrendikten sonra yemeğe gelen arkadaşlarıma da yaptım, kim yediyse çok beğendi. kendi suyunda piştiği için besin değeri suda haşlanandan fazla ve yine aynı sebeple lezzeti de had safhada. çok da kolay zaten öyle olmasa ben yapmam. çok fazla uğraşmadan kezzetli bi şeyler yemek istiyorsanız ayşe tarifi yazdı:

> Yasecim selam,
>
> Sizde pisirdigim su leziz tavugun tarifini
> veriyorum:
>
> Bir bütün tavuk iyice yıkandıktan sonra, iç
> organlarının bulunduğu kısma (içine yani)
> çeyrek limon sıkılarak çelik bir tencereye
> yerleştirilir.
> Üzerine bir çay kaşığı dolusu kekik, bir çay kaşığı
> dolusu pul biber, yarım
> çay kaşığı dolusu kimyon, bir tutam karabiber
> serpilir.
> Sonra hiç su eklemeden, tencerenin kapağı kapatılıp
> 5 dakika civarında kapak
> ısınıncaya dek harlı ateşte bırakılıp sonra ocağın
> altı mum ateşi gibi iyice
> kısılarak en az 1 saat boyunca pişmeye bırakılır.
> Tavuğun cinsine ve
> büyüklüğüne göre bir saatten fazla da pişirilebilir.
> Kendi suyunda piştiği için de çok leziz olur :) Aynı
> tarifi parça but-göğüs
> vb. ile de yapabilir, suyuna da çorba ya da pilav
> pişirebilirsin. Afiyet
> olsun !

14 comments:

Ben Ona Resmen Asigim said...

yasemin benim sorum var parça olarak yapmak istediğimizde nereye sıkıcaz limonu,birde yağ koymuyor muyuz o zaman tavuk çelik tencereye yapışmıyor mu?

Bende susuz ilk defa duydum.

yasemin said...

yapışmıyor, çok kısık ateşte pişirdiğinden emin ol. ilk başta tencerenin kapağı ısınana kadar yüksek ateş yani bi 5 dakika falan, sonra iyice kısıyorsun. limonu parça tavukların üzerine birazcık sıkabilirsin, hiç sıkmayabilirsin de, ben sıkıyorum. yağ koymuyorsun. ben soğan, sarmısak da koyuyorum tencereye. tavuk suyunu vermeye başlayınca kendi suyunda pişiyor. piştiği zaman pilav veya çorba için su bile kalıyor tencerenin dibinde.

ayşe susuz pişirildiğini hiç duymadığımı görünce şaşırdı, ben de herkes biliyor sandım ama demek o kadar da yaygın bi yöntem değilmiş :)

Anonymous said...

günün en gerzek sorusunu sorsam: tavuk bütün olarak mi konuyor tencereye? ciddi sordum. evet salağım:)

yasemin said...

evet evet bütün olarak :) hayır o koskokoca tavuk nasıl öyle kendi kendine pişecek hiç anlamamıştım ben de. ikide bir kömür olacak dedim ama olmadı aksine çok lezzetli oluyor pişince.

;))

Nihan said...

yasemin annem de hem tavugu hem kirmizi eti susuz pisirir. Ben o kadar sabirli olamiyorum ama tadi gercekten cok fark ediyor.

SERAP said...

Bende susuz ilk defa duydum,çocuklar içinde daha iyi hem.Cem tadını beğendimi peki?

yasemin said...

merhaba serap,
evet, cem seviyor. pilav ve yoğurtla birlikte yiyor. cem'in severek yediği yemek sayısı pek fazla olmadığı için sık sık yapıyorum ben de.

Anonymous said...

merhaba
bu güzel tarif için teşekkürler.kedimiz de dahil olmak üzerehepimiz parmaklarımızı yaladık.pişerken mutfağa yayılan koku da ayrı bir güzeldi

Sesil

SERAP said...

Az önce verdiğin tarifle yapılmmış tavuğumuzu afiyetle yedik,zor beğenen eşim bile daha önce niye böyle yapmıyordun diye sordu,kızımında koskocaman bir butu yemesi cabası:)hem arkadaşına hemde sana teşekkürler.

yasemin said...

sesil ve serap tarifi beğenmenize sevindim.

aslında sebzeler ve pek çok yemeğin kısık ateşte kendi suyunda pişirildiği zaman daha lezzetli olduğunu biliriz de nedense koskoca tavuğun su eklemeden pişebileceği gelmezdi aklıma. süre olarak çok da fazla fark etmiyor sanki, artık hep böyle pişiriyorum. isterseniz tencereye baharatların yanısıra soğan, sarmısak, domates vs. de koyabilirsiniz, tavuğun verdiği suya ayrı bir tat katıyor, sonra suyu çorbada veya pilavda kullanmak isterseniz farklı bir aroması oluyor.

imo said...

yasemin ancak bugün deneyebildim,
malum hormon vs. yüzünden elim tavuğa gitmiyor hiç marketlerde ama çok övünce bir deniyim dedim.
nefis oldu aynen yazdığın gibi harika...çiseyide "cem bu tavuğu çok beğenmiş ,yasemin öyle dedi" diye kandırdım,bana dediki "anne söyle yasemine çise bu tavuğu cemden daha çok beğenmiş".neden bilmem bir rekabet sözkonusu oluverdi vede iki butuda yedi.aslında böyle şeyler yapmamama günlerdir yediği tek yiyecek buydu diyebilirim,eh sizide alet ettik yahu.
cem cimi öpüyorum.

yasemin said...

çise yine çok tatlı, güldürdü beni. beğendiğinize çok sevindim imo.
cem de yenilgiye hiç dayanamıyor. her şeyde o 1. olacak, kazara geçersek dünyayı dar ediyor bize. bu işlerin böyle olmayacağını görecekler sonuçta şimdilik ses etmiyorum, yenmek iyi geliyor madem tadını çıkarsın :p

Anonymous said...

Ben de parca tavukla denedim, cok guzel oldu, cok tesekkurler, hem sana hem de Ayse'ye :)sevgiler,

Ayse said...

harika çok sevindim birçok kişinin deneyip de beğenmesine.. herkese sevgiler