Wednesday, January 28, 2009

güzel bir çarşamba


süt

dün sibel'in kahvesi'nde okuduğum süt haberinin ardından buzdolabımda bugün sağılmış 5 litrelik gerçek sütüm var. bundan böyle gerçek süt içeceğiz, yoğurdu muhallebiyi gerçek sütle yapacağım diye dünden beri içim içime sığmıyor.

aysun hanım, ineklerini ve işini çok seven (imrendim!); güvenli, taze, gerçek sütü silivri'de bulunan gündönümü adındaki çiftliğinde sağıp kapımıza kadar getiren güleryüzlü bir sütçü; cem onu çok sevdi ve bu sabah misafir edemediğimiz için hayalkırıklığına uğradı. benim için sütçüden süt almak hiçbir zaman ihtimal dahilinde olmamıştı, kasım'da günlük süte geçmiş ama bu hafta yeniden organik süte dönmüştüm; süt kaosum bugün sona erdi, çok mutluyum.

aysun hanim: aysun@gundonumu.biz.tr

pandora'nın kutusu


pandora'nın kutusu bu hafta gösterime girdi ama nedense çok az salonda oynuyor. bugün cem'in çıkışına yetişebilmek için (cem'in yuvasında gün erken bitiyor) onu yuvaya bırakıp film için karşıya geçtim ve filmden çıkar çıkmaz da onur'u aradım, iş çıkışı direkt sinemaya gitsin diye. filmi çok beğendim, bence yeşim ustaoğlu'nun en güzel filmi, üzerimdeki etkisi uzun süreceğe benziyor. böyle filmlerle daha sık karşılaşsak keşke. şimdi onur sinemadan geldiği zaman konuşuruz, ben yazamam ama belki onu film hakkında yazmaya ikna edebilirim.



gün eksilmesin penceremden

dün gece başladığım cahit sıtkı tarancı'nın öykü derlemesinden bahsedeyim bir de son olarak; şairin bir şiirinden almış kitap adını, gün eksilmesin penceremden. '37-'57 yılları arasında yazılmış 43 öykünün bu başlık altında basılmasını erdal öz istemiş ama ne yazık ki basıldığını görememiş; kitap onun anısına adanmış.

cahit sıtkı tarancı'yı şair olarak bilirdim. bu kitapta bana eski fotoğrafları hatırlatan çok güzel kısa öyküleriyle karşılaştım. öyküler bir araya getirilirken eskimiş sözcüklere dokunulmamış, onun yerine kitabın sonuna minik bir sözlük eklenmiş. uzun zamandır arayıp bulamadığım bir tadı alıyorum bu öyküleri okurken.

10 comments:

Anonymous said...

Çarşamba günü için bile fazla güzel bir gün yahu bu! Okurken ben keyiflendim. Sen kimbilir nasılsındır? :)

yasemin said...

ahhh süt nasıl kokuyor bir bilsen... evde değildim tüm gün, az önce kaynattım, misss... burda olsan kapıdan muhallebi getirirdim ne güzel. terlik kardeşliği :)
bir de iklimler var cnbc-e'de, onur'la 3. kez izliyoruz.

asliberry said...

Pandora'nın Kutusu'na ben de gitmek istiyorum. Çok iyi filmler gişede hüsrana uğrayınca çok üzülüyorum. Umarım ben hastalıktan kurtulana kadar gösterimden kaldırmazlar.

yasemin said...

aslı, filmi sinemada izleyebilirsin umarım. ya şindi baktim biggcinema.com'dan bulamadim, vizyondan kalkmış gibi duruyor ama iyice araştırmak lazım. beyoğlu alkazar'da falan oynuyordur belki. öğrenirsem sana yazarım. bir haftada nasıl uçtu bu film anlayamadım.

Girno said...

bu sütü ben de deneyeceğim, süt benim için de tam bir muamma idi. en son günlük sütte karar kılmıştım yasemin.
sevgiler...

Anonymous said...

aslı, film hala oynuyor. karşıda.

girne, çarşamba geldi süt bize. bir iki tıkırdatarak kaynatıp soğuttum ve dolaba koydum. hala tazeliğini koruyor. onur süt içmez, müslisine koyduğum kadarından bile tadını beğendi.
biz bugün hala içiyoruz. muhallebi, yoğurt vs. de yapıyorum. çok güzel. ne güzel yoldaki bebeğin büyüyünce sütün en güzelinden içebilecek :)

Girno said...

:) ya çok merak ettim bu sütü ve hala inanılmaz geliyor, ilginç...

Girno said...

bu arada gidecek film arıyordum, umarım vakit bulur giderim...

Margot said...

Yasemin,
Ben Pandora'nın kutusundan çok etkilendim. Filmden çıktıktan kaç gün sonra bile kafamda evirdim çevirdim. Yazabilmek ancak bugün kısmet olabildi. Ne kadar ifade edebildim onu da bilemiyorum gerçi. Bazen bir şeyden fazla etkilenince doğru dürüst ifade edemiyorsun hislerini.

Film çok güzel. Eğer vizyondan bu kadar çabuk kalkmışsa çok yazık :(

yasemin said...

benim de kafamda dolanıyor film hala margot. şindi gelip okuyorum. bu arada film
oynuyormuş avrupa yakasında ama kısıtlı seanslarla.