Tuesday, January 13, 2009

Studio Ghibli

anlatan: onur

Çizgi filmleri severim. Abim, yıllar önce üzgün bir zamanımda "Çizgi filmdeki gibi yaşadığını düşünsene, yamyassı olup hayata gülerek devam ettiğini..." demişti, beni çocuk gibi mutlu etmişti.. O gün bugündür çizgi filmlerin dünyasında dolaşmayı severim.

Bu dünyalardan biri; Hayao Miyazaki ve Studio Ghibli filmleri.
Bazı özellikleri:
- Doğa ve insan arasındaki uyumu sorgulaması;
- Küçük kızların büyük işlere istemeden, naif bir biçimde karışması;
- Bilgisayar kullanımının %10'u geçmemesi;
- Hayali evrenlerin sahici hikayelerle buluşması.

Temel farkı ne Disney'den derseniz, bence hızlandırılmış aksiyonların içinde kaybolup giden beylik mesajların ötesinde, gerçek hayatlardan bahsetmesi, çocuklara gerçekten insan muamelesi yapması...

Totoro ve Fireflies'ı öneriyorum başlangıç için: Totoro'da insanın içine yayılan sımsıcak ve katıksız sevgi, Fireflies'da kendi elimizle yarattığımız ve ruhumuzu kaybettiğimiz savaş makineleri ile nasıl da yenilgiye uğratılıyor, sırf bunu görmek için bile mutlaka seyredin derim...

Abimle yaşadığımız çocukluk günleri ve çizgi filmlerle (Bkz: Sandman) ilgili bir kaç parantezim daha var, aklınızda olsun. Görüşürüz.



4 comments:

endiseliperi said...

ben hepsini izledim:) başlangıç için küçük cadı kiki'yi de öneririrm. ben geçen gün tekrar izledim.bir de howl's moving castle'ı izledim. çünkü howl'a aşığım. howl karakterini, christian bale canlandırıyor. çok güzel. sophie'nin gençlik halini de emily mortimer (seviyorum bu oyuncuyu), çok ama çok uymuş bu ses ona.

şu, soğukalgınlığı için reçeten var ya. bu haftasonu bolca yaptım ondan bora'ya. eğer sigarayı daha az içseydi hemen geçirecek gibiydi öksürüğünü filan. ancak iki günde kendine gelebildi. teşekkürler.

sevgiler.

yasemin said...

kiki'yi ben de merak ediyorum. kiki ve howl yok bizde, onur onlari sinemada izlemisti, almamış. diğerlerini de izlemedim artık başlayım :) bir de sprited away vardı galiba, çok güzelmiş.

tarifin işe yaramasına sevindim, tadı da güzel rahat içiliyor :-) geçmiş olsun.

elif said...

ruzgarli vadiyi izlememistim. bulmaya calisicam.

Fortunata said...

Totoro gerçekten inanılmaz bir karakter:)) Ama Yürüyen Şato ve Kiki'nin maceralrı atlanmasın lütfen.