Thursday, February 26, 2009

ekmek makinesinde kek


ekmek makinesinde kek yapmayı denediniz mi, çok güzel oluyor. denemediyseniz makinenizin tarif kitapçığına bi göz atın. ben kitapçıktaki tarifleri uygulayıp sonuçları gördükçe aklıma gelen farklı formülleri ve kendi tariflerimi de denedim, sonuç her zaman başarılı oldu. makinede kek yapmaya başladıktan sonra hiç fırında kek pişirmedim -zaten kekler benim fırında nedense pek düzgün kabarmıyorlardı.- şimdi ekmek makinesinde pişen kekin ayrı bir lezzeti olduğunu düşünüyorum ve keklerimi tadan pek çok kişiden de bunu duyuyorum.

fotodakini (daha iyisini çekebilmiş olmayı isterdim), dr.oetker'in şokokek karşımıyla yaptım. tembel günlerde hazır kek karışımlarını kullanıyorum ve malzemeleri aynı ekmek yaparkenki gibi hiç çırpmadan makineye ekliyorum; hamarat günlerde kendi kekimi çırpıp sonra makineye aktarıyorum, iki türlü de ortaya güzel kekler çıkıyor. dünkü gibi ultra tembel günlerimde ise hiçbirini yapmamış olarak ağırlıyorum misafirlerimi, evde kek yapacak malzeme bile bulamıyorum çünkü. aras, sana limonlu kek sözüm var; unutmadım, ayaktayım! şimdilik sadece tarif var, çok yakında kendisi de olacak :)

makinede şokokek:

* 3 yumurta
* 1/3 kap zeytinyağı
* 1/3 kap süt
* 1 tatlı kaşığı tereyağ
* 1 paket şoko kek karışımı
* 2 avuç kuru yabanmersini
* ceviz içi
* çikolata parçaları

- yumurta, sıvıyağ ve sütü ekmek kalıbının içine koyun.
- hazır kek karışımını ilave edin.
- program seçiminden keki seçip makineyi çalıştırın.
- malzeme eklemek için bip sesini duyduktan hemen sonrasını değil yoğurma aşamasının sonlarını bekleyin yoksa cevizler (ya da hangi ek malzemeyi koyuyorsanız) unufak oluyorlar. ben kekin içinde parçalanmadan, bütün olarak kalmasını istediğim için malzemeleri geç atıyorum.
- çikolatayı, damla çikolata olarak değil de sevdiğiniz bir çikolatayı seçip ufak parçalara ayırdıktan sonra eklemenizi öneririm. ben acı (bitter, % 70) çikolata + portakallı çikolata koyuyorum. 

not: malzemeleriniz oda ısısında olursa kekiniz daha iyi kabarır.

11 comments:

Fortunata said...

Aras'a limonlu kek pişiriliyorsa, ben de portakallı isterim:))) Şımarıklık serbest idi değil mi?

Girno said...

Ben de çikolatalı, tarçınlı, havuçlu, cevizli, portakallı severim, ne zaman geliyorum Yasemin?
Bu post sana pahalıya patlar, zaten çocuklar da tanışsın isterim, yoksa başka bir amacım yok ;o) Ayrıca hamile şahıslarda bu postları takip ediyor, hatırlatırım :P

Girno said...

Fortunata fikir çalmak da serbest mi peki? :o)

Fortunata said...

tabii tabii:))

yasemin said...

fortunata selam, ilk toplantımıza portakallı kekten temin etmeye çalışacağım :)

girno, sana da elimden geldiğince bol çeşitli bi hamile keki oluştururum. ne zaman istersen bekliyorum, yazışıp kararlaştıralım :)

Anonymous said...

yasemin senin keklerinden sonra ekmek makinasını herkese önerir oldum. bu şokokek de mega olmuş bu arada.

asliberry said...

Alla alla, ben zaten senden özendim aldım o makineyi, sürekli ekmek yapıyorum, o küçük kitapçıktaki domatesli/sarımsaklı ekmeği bile yaptım. (nefis oldu)

Ne zamandır içimden kek yapsam diyordum ama cesaret edememiştim. Hiç çırpmadan atacaz olacak he mi? Hemen denemeli valla.

yasemin said...

evet aslı, o kadar basit işte :)
ekmek yapar gibi kek yapabiliyorsun hazır karışımlarla. pastane keklerini andırıyor ama onlardan daha lezzetli oluyor.
ben de domatesli sarmısaklı ekmeği denemedim :)

asliberry said...

Yasemin valla son soru, bu kekin üstü kakaolu altı beyaz mı? Nasıl öyle 2 renkli oldu?

yasemin said...

aslı istediğin kadar soru sorabilirsin :p

iki renkli mi görünüyor ordan? aslen tek renkti, öyle görünmesinin nedeni ışıktır yani benim başarısız fotoğrafım. ışığa karşı mı çektim ne yaptım bilmiyorum foto çok kötü, ondandır.

yasemin said...

aslı şimdi yeniden baktım da evet, iki renkli bi duruşu var sebebini bilmiyorum, kestiğin zaman tek renk içi, homojen bir karşım. belki tepesi kabarınca farklı renkte pişti?