Wednesday, May 13, 2009

poşet

bugün ihraç fazlası ve defolu tişörtler satan bi dükkandan cem'e 3 liraya kısa kollu bir tişört aldım. kasiyer kız tişörtü poşete koymak isteyince, alışveriş sırasında kullandığım kumaş çantayı (omza asılan, genellikle brandadan yapılan, çift saplı çantalardan; öğrenciliğimden beri en rahat kullandığım çanta tipi) göstererek, "poşete gerek yok, çantama atarım." dedim. kasiyer, evsahibinin misafire bir dilim pasta daha yedirebilmek için ettiği ısrara benzer şekilde "verseydim bir poşet" deyince, "kullanmıyorum poşet" dedim. kız bunun üzerine "zaten bu kadıköylüler de hiç poşet kullanmıyorlar artık. ne zaman aldıklarını poşete koysam, bir sürü poşet verip durma, bunlar plastik, zararlı deyip geri çeviriyorlar." dedi. geçen hafta iki yerde verilen poşetlerin kasada iade edildiğini gördüm ben de. eskiden "poşet istemiyorum" deyince, durup bir yüzünüze bakılırdı şimdi ise poşet istememek alışılan bir durum olmaya başlıyor. semtimizde poşet kullanımı hakkında edindiğim bilgi beni sevindirdi, kendimi tutamayıp plastiğin zararları hakkında birkaç kelam ettikten sonra neşeli bir şekilde dükkandan ayrıldım.



xoxox


xoxox


xoxox

... link aşağıda. bu yeni zelandalı 'normal'çift bir yılda sadece 1 torba çöp üretmişler. O torbanın içindekileri de, atılma sebepleriyle listelemişler.

link için teşekkürler aslı.

5 comments:

Anonymous said...

selam yasemin,
ben de aynı şeyi yapıyorum -çoğunlukla- alışverişte. evde birikenleri de -mağaza poşetlerini-mahalledeki terzi hanıma götürüyorum.bari tekrar kullanılsın diye.sevinerek kabul ediyor.
bu arada daha geniş anlamda çöpler hakkında endişe ve korkularım da yıllardır sürer gider.geçenlerde rastladığım bir site ve haberse üzerimdeki baskıyı iyice arttırdı.
link aşağıda. bu yeni zelandalı 'normal'çift bir yılda sadece 1 torba çöp üretmişler. O torbanın içindekileri de, atılma sebepleriyle listelemişler.
http://www.rubbishfreeyear.co.nz/index.php#who
çok utanıyorum.
sevgiler,
aslı

yasemin said...

yılda 1 torba mıı? bizimki bir haftada 2 büyük torbayı geçiyor yahu... onları da geri dönüşüme atıyorum. düşünüyorum da... ama her şeyin bir ambalajı var; organik yumurtanın bile biri plastik diğeri karton 2 ambalajı var... gerçi geçen yıl böyle şeyleri yuvaya veriyorduk, orada kullanıyorlardı kağıt havlu rulosu, karton kutu vs...

ibeking said...

ama etrafımızda yavaşta olsa bir uyanış olması harika. Dün pazara çıktım. Salatalık aldığım adama poşeti istemiyorum diye ısrar ettim, çünkü ne dersem diyim koymaya devam ediyordu, neymiş efendim koyduğu torba renkli kimyasal atıklılardan değilmiş. Peki geri dönüşümlü mü diye sordum, ne bilim abla dedi. Neyse sonuçta salatalıkları pazar arabasına attım, ona da poşetini iade ettim.

Anonymous said...

Merhaba


Ben bir geri dönüşümlü çanta imalatcısı olmaktan son derece mutluluk duymaktayım.Bilincli toplumlar saglıklıklı nesilerin
gelişimi saglayacaktır.Bu gelişimi
hızlandırmak için bayanlara daha
çok rol üstlenmesi gerekir

saygılarımla

tekin

Tekin Nasuhoglu said...

www.akademiksambalaj.com
adresimizde genel ürünlerimizi ziyaret edebilirsiniz

http://wwwakademiksambalajcom.blogspot.com
bu adreste günlük veya haftalık yaptıgımız ürünlerimizi inceleyip yorum yapabilirsiniz

saygılarımla

Tekin