Friday, May 29, 2009

şehrin ortasında böyle bir yer



burası validebağ korusu. koşuyolu'nda. iki ay önce keşfettim. şadan sabahları koruda yürüyüş yaptığını söylediğinde "ne korusuymuş bu?" diye merak edip bir gün peşine takılmaya niyetlenmesem korudan belki de hiç haberim olmayacaktı. yakın olmasına rağmen sık geçtiğim bir semt değil koşuyolu. bir sabah yürüyüş için şadan'la beraber gittik koruya, gözlerime inanamadım. istanbul gibi bir şehrin ortasında, kilometrelerce yol gitmeden ulaşabileceğiniz yemyeşil bir yer burası. kendi çapında orman. giderseniz sultan abdülaziz'in kız kardeşi için yaptırdığı adile sultan kasrı'nı da görebilirsiniz, şu anda öğretmen evi olarak kullanılıyor ancak tadilatta. biraz geride yine abdülaziz tarafından yaptırılmış bir av köşkü bulunuyor.

validebağ korusu nasıl olmuş da bugüne kadar böyle kalmayı başarmış ve daha ne kadar süre böyle kalır bilinmez. tahmin etmesi zor değil, koru tehdit altında. burda 10 yıl önce daha geniş bir çayırlık varmış ama birtakım bloklar tarafından bir kısmı işgal edilmiş. blokları fotolara dahil etmemek için epey uğraşmıştım, gizlemeyi başaramadıklarımdan birini ekliyorum. burası 1. derece doğal sit alanı ama söz konusu şehir istanbul olduğu için birilerinin sit mit dinlemeyip bi gün kalan bu yeşilliği talan etmeyeceğinden asla emin olamayız.

korudan haberdar ettiğin için teşekkürler şadan.

11 comments:

Girno said...

YAsemin, inanamıyorum, burayı bilmiyor muydun? NAsıl bahsetmedim ben, aslında blogda yazmıştım bir ara...
Biz o kadar sık giderizk i analatamam,Ada bayılıyor, acayip helecan yaptım şimdi ve sen oaraya yürüme mesafesinde oturuyor olamazsın!
Bir gün orada buluşmak farz oldu ozaman!!!!

Çocukların bisikletlerini kapıp gitmeli ...

Girno said...

bu arada evet tehdit altında ama öğretmen evi, anne baba öğretmen olunca biz sık giderdik çocukluğumdan beri oraya, halka da açtılarki koru talan edilmesin, dediğin gibi ne kadar sürer bilinmez, otel motel olmaması için yada alışveriş merkezi!!!!!!!

Girno said...

bu arada evet tehdit altında ama öğretmen evi, anne baba öğretmen olunca biz sık giderdik çocukluğumdan beri oraya, halka da açtılarki koru talan edilmesin, dediğin gibi ne kadar sürer bilinmez, otel motel olmaması için yada alışveriş merkezi!!!!!!!

yasemin said...

girne yürüme mesafesinde değilse de yakınım. çok geç keşfettik ama sık gideriz artık, kek sözümü de unutmadım beraber giderken yaparım artık :-)

nilo said...

Benim ilkokul öğretmenim Validebağ öğretmenler huzurevinde kalıyor, onu ziyaret ederken keşfetmiştim bende...
Ama uzun zamandır gitmiyordum, hatırlattığın çook iyi oldu, oğluşumla bizde keşfe çıkalım:)

yasemin said...

nilo, huzurevini gördüm, öğretmenler içinmiş demek orası.
iyi keşifler!

Girno said...

Unutmamışsın keki ;) Süpersin ne diyim... Tamamdır ozaman kek senden, çaylar benden olsun...

elif said...

cok guzelmis, biz de gidicez belli ki. kaplumbagali filan!

yasemin said...

umarım çok sıcak olmaz. sıcak hava fobisi bu sene iyice tepe yaptı bende, olmazsa seneye ayarlayıp 2 hafta arhavi'ye falan kaçalım. ama bi dakka ya sen sıcak seviyordun di mi :/ amsterdam'dan arhavi'ye niye kaçasın ki? oralarda da cem'i nasıl oyalaycaz yalnız gitsek, neyse gelin bi konuşalım.

A. said...

MERHBA çok tatlı sevimli bir blog. u slat göterilerini hep görüyorum ama bi türlü yapamıyorum. şimdi son aşamasına geldim code u alıp ctrl c yapıp ctrl v ile yapştırın diyor olmuyor - copy paste diyor olmuyor siz nasıl yapabildiniz acaba ? o kadar yüklediklerim sanırım boşa gidicek şimdi :(

A. said...

Başardım , sizn blogunuzdan fikir aldım saylır.Çok teşekkür ederim.
İyi tatiller