Monday, September 7, 2009

selamiçeşme pazarı'nda organik ürünler

cem'i yuvaya bıraktıktan sonra yürüyerek dönüyorum eve bu yıl. arabadan inmediğim geçen bir yıl içinde 3-4 kilo aldım. yıllar yılı her yere uzak yakın demeden yürüdükten sonra geçen sene... ya işte neyse şimdi artık hem benzini az yakıp çevreyi daha az kirletmek, hem okul yolculuğunu daha ucuza mal etmek, hem de yürümüş olmak için bırakıyorum arabayı yuvanın yakınına, cem'i almaya giderken de yürümüş oluyorum sonra, iyi oluyor.

bu sabah dönüşte pazara uğradım. pazartesi günleri selamiçeşme özgürlük parkı'nın yanına kurulan semt pazarına. niyetim salatalık malzemeler, belki birkaç kilo da meyve alıp yüküm fazla ağırlaşmadan eve dönmekti. pazara girdiğimde pazarcılar tezgahlarının son rötuşlarını yapmakla meşguldüler, ürünleri dizip yerleştirme işlerinin sonuna gelmişlerdi. önce öylesine yürüdüm elimi kolumu sallayarak, hangi tezgahtaki ürünün daha doğal olduğunu anlamaya ve adım başı karşıma çıkıp bana ısrarla sarmısak ya da limon satmak isteyen çocukları başımdan savmaya çalışarak. tezgahlardan birinin önünden geçerken bir kutu organik makarna görüp şaşırdım ama durmadım, pek de önemsemedim. karfurlarda rastladığım bir markaydı ama pazara gelmiş olması da ilginçti aslında. dönüşte önünden geçerken yeniden baktım o tezgaha, o sırada "ürünlerimiz organiktir" diye seslendi standdaki çocuk. aaaa! marketlerde tek tük bulabildiğimiz organik ürünlerden yaz başından beri nedense yoksun olduğumuz için evimin yakınına kurulan bir pazarda ufak da olsa organik bir tezgahın* bulunması beni çok sevindirdi. 

ordan hep duyduğum ama ilk kez bugün gördüğüm pembe domateslerden aldım, bir kilo da yeşil fasulye. bir tane armut hediye etti satıcı bana, daha bu sabah koparmış dalından. bugün organik standda hatırladığım kadarıyla incir, armut, elma, yeşil fasulye, minik patlıcanlar, turşuluk ve dolmalık biberler gördüm. bunlara ek olarak organik salça, makarna, bulaşık makinesi deterjanı, sıvı el sabunu, ekmek, nohut ve işte birkaç parça ürün daha. 

satıcı "organik ürünlerle ilgili olarak en çok duyduğumuz şikayetler pahalı olmaları ve kolay ulaşılamamalarıydı, biz bu durumu değiştirmek istedik, başlangıç olarak da koşuyolu ve selamiçeşme pazarlarında yer almaya karar verdik" dedi ve ürünlerinin internet üzerinden de satıldığını söyleyip bir broşür verdi. telefon veya internet üzerinden verilen siparişler, cumartesi veya pazar günleri eve ücretsiz olarak getiriliyor, ödeme kapıda nakit olarak veya kartla yapılabiliyor. siparişi ihtiyacınız kadar verebiliyorsunuz, ürün ve kilo sınırlaması yok. 


* pazara girdikten bir süre sonra yol kendiliğinden sola kıvrılacak, solu takip ettiğinizde pazarın ana caddesi diyebileceğimiz geniş bir yola varacaksınız. sağ kolda sebzeli, meyveli, kavanozlu, kutulu minik tezgahı görene kadar yürüyün.

17 comments:

elif said...

Pembe domates?

şadan said...

koşuyolu mu? dün ordaydım ama gözüme çarpmadı bu organik ürünler. haftaya bulurum artık.

yasemin said...

elif, çok ekonomiksin yine mirim :)
http://pembedomates.blogspot.com/

şadan, küçük bir tezgah, yerini mail atıp öğren istersen. bu arada mailimi aldın mı?

şadan said...

evet şimdi cevap yazıyorum :)

asliberry said...

Yasemin güzel bir haberim var, her şey yolunda giderse seneye Göztepe civarında bir ev bulup taşınacağız. Anneme ve ablama yakın olmak istiyorum. Hem o zaman size de yakın olacağım. Belki birlikte gideriz pazara:)

Nihal said...

Yasemin,
4,5 sene orada oturdum ve o pazara gittim 8 ay önce taşındım , sonra senin siteni buldum yani pessss:)

Minix'in sokağında oturduk ben de orada oturuyorum dime:)
Nihal

yasemin said...

gideriz aslı gerçi seneye de biz taşınıcaz galiba hem de karşıya :)

nilly neydi minix ya, çok tanıdık geldi yazısı mavi-turuncu muydu hatta ama çıkaramadım. yok, orda değiliz biz :)

asliberry said...

Ahha üzüldüm Yasemin. Cem'in okulu için mi? Anadolu yakası iyiydi yav. Neyse en doğrusunu siz bilirsiniz.

yasemin said...

yok ben karşı tarafı hep daha çok sevdim aslı, okul orda olursa gidicez.

Nihal said...

Yasemin günaydın;
Minix şu çocuk kıyafetleri satan yerdi hani:) Göztepe et lokantasının sokağı, biz de Avrupa yakasına taşındık:) Göztepe'den sonra...Doğma büyüme Beşiktaşlı olarak hemen alıştım ama Asyanın rahatlığı pek bir yerde yok - çocuk açısından- Senin genç delikanlı 2005 doğumlumuydu? Bizim genç 2005:) Maslak'ta verdik yeni bir okula bakalım 24 Eylül'de açılacak..
Sevgiler
Nihal

yasemin said...

nihal, cem 2004'lu. biz okula seneye 1. sınıftan başlıycaz bkalım gısmetse :) sizin gencinki hangi okul?

Nihal said...

İTÜ Vakfının anaokuluna verdik Yasemin. İyi mi ettik kötü mü ettik bilmiyorum ama pek bir disiplinli geldi bana oryantasyon günü:( Bizim genco sıkılabilir bu durumdan artık hayırlısı...
Cem'e başarılar , Ömer arkadaşından da sevgiler:)
Nihal

yasemin said...

itü bize de biraz sıkı gelmişti nihal ama sonuçta istanbul'daki seçenekler arasında düzgün bi okul. bu yıl her yeri gezdik fakat bi sene daha beklemeye karar verdik biz, hiçbir kuraya falan da girmedik. ailecek sıkıya gelemiyoruz bakalım seneye ne hallerde olacağız? 1. sınıfa tüm çocuklar formatlanmış, bi şekil hazır başlarlarken cem oyun-bahçe bazlı anasınıfındaki 2 kıçıkırık harf çalışmasına bile ders var diye diye önümüzdeki sene neler yaşayacak ve yaşatacak bekleyip göreceğiz... ahh bu okul konusu çok dert benim içimde bir dokun bin ah işit. kesiyorum çünkü epey bi şeyler yazmıştım zaten cem'in bi sözü üzerine, yakında yayınlarım.

aysenil said...

Kapimiza teslim (yillardir aliyorum) organik sebze-meyve : imeceekolojik.com ya da organikkutu.com
Kredi karti da kabul..

Bir de iki cocuk var ya bende; cig sut aliyorum. Tadina doyum olmuyor. adres : gundonumu.biz.tr

yasemin said...

aysenil selam,

ben de geçen kıştan beri çiğ süt alıyorum aynı yerden. bu hafta sel nedeniyle gelmedi ya gidip başka süt de alamadım yerine. ıhlamur içiyor cem şimdi. o kadar alıştık, başka süt içemiyoruz artık.

adresler için de teşekkürler, bakacağım.

istanbul'a dönüp gündelik hayata alışmamız, yağmurlar vs... derken bir türlü ayarlayıp yazamadım sana, yakın zamanda görüşmek üzere. sevgiler.

Ayse Nil said...

Cok normal rica ederim :) Simdi okullar da basladi.. Bir haftasonu artik ya da tatil zamani.. Sevgiler.

Ezgi.Kepsutlu said...

Bu pazara çok yakın bir yerde AOÇ İstanbul var.AOÇ severlere müjde.Aoç ürünleriyle büyümüş biri olarak,ben görünce çok mutlu oldum açıkçası.Özellikle balına,yoğurduna,domates suyuna bayılıyorum.AOÇ İstanbul iletişim:0216 567 3836 www.aocistanbul.com