Wednesday, September 9, 2009

yasemin

birisi google'a "yasemin ismi güzel mi?" diye sormuş ve karşısına çıkan şu linki tıklayarak bu bloga gelmiş. internete böyle bi soru sorulabileceği hiç aklıma gelmezdi. kime göre güzel midir peki, ey soruyu soran kişi? onu bunu boş versene, sence güzel mi?
acaba sorusunun cevabını bulabildi mi buralarda yoksa şöyle bir cevap mıydı aradığı:

- evet, yasemin ismi güzeldir.

dalga geçmiyorum, bir kullanıcı olarak söylüyorum: yasemin ismi güzeldir, bakın ben 35 yıldır kullanıyorum, memnunum. sadece ilkokuldayken uzun bi ismim var diye kendimi biraz yıprattım ama sonra baktım kulağa hoş geliyor, her dilden insan manasını biliyor, zarif çiçeği mis gibi kokuyor, çayı güzel, isim olarak çok yaygın değil, alien ismi gibi de değil... daha ne? yani insan bi isimden daha ne bekler ki zaten? ha, günümüzde kimsede olmayan çok farklı bi isim olsun diye çocuklarına isim kastıranlar da var. ismi farklı olunca ne oluyor kendisi sıradan bi tip olduktan sonra? sıradan olmakta bir sorun olduğundan değil de, öyle isimler seçenler pranseslerinin ya da prenslerinin çok özel olduğunu sanırlar ya, o yüzden sordum. prenses, prens, özel kelimelerini de ilk ve son kez kullanmış olayım burda. bi de trend isimler var, o dönem doğan bebeklere konan 3-5 isim. döner dolaşır öyle ortalıkta, hamileler bunların arasından yapar seçimlerini. ne o, ne o; bi ara yol bulun. ne kastırık, manasız bi ismi olsun çocuğunuzun, kulağa havalı gelsin, orijinal, avrupai vs. diye seçilmiş/uydurulmuş (kimse söylemediyse ben söyleyim size: özenti duruyor, kelebek gibi kalıyor o isimler zavallı çocukların üzerinde); ne de onu sınıfındaki 4 çocuktan biri haline getirecek moda bir ismi. yasemin koyun gitsin :-) 

foto: amsterdam hortus botanicus'taki yasemin

15 comments:

defneyleyasamak said...

Bu konudaki en muzadirplerden biriyim ben de. Sırf kokusunu seviyorum diye defne dedim, ilerde uluslararı olur da elalemin dili dönmez falan diye daphne derler en kötü ihtimal dedim, sonra bi baktım, sağım solum önüm arkam defne. Şaka gibi bi çokluk. Sınıftaki 4 çocuğun ismi Defne garanti. Zira herhangi bir AVM'de seslendiğim vakit en az 5 kafa dönüyor bana. Şimdi ben de bu anlattığım katagoriye giriyorum ve ne çok muzadirim bi bilsen :)

yasemin said...

defne de tam yasemin gibi bi isim aslında tugba ama son yıllarda çok in oldu gerçekten. bizim doğduğumuz yıllarda çok nadir bi isimdi. benim 19 yıllık okul hayatımda sadece 1 tane defne diye sınıf arkadaşım olmuştu. çok da sevdiğim bi kızdı. ikiz kızlarım olunca sedef'le defne koyarım adlarını diye düşünürdüm :) ama sonradan değiştirdim fikrimi zaten henüz ikizler de yok ortalıkta :-)

elif said...

ahhahhahha cok komik bi olay, evet, yasemin ismi guzeldir hahahahah

jasmingreentea said...

yasemin ismi sevilmez mi? google'a soruyu yönelten arkadaşa saflığından dolayı pek güldüm. "ayna ayna söyle bana" gibi bir durum olmuş. interneti de bu kadar abartmayalım yani, en nihayetinde bilgiye ulaşma aracı (ben 10 sene öncesinde kalmış olabilirim)
kızım olsa ismini yasemin koyma hayalim vardı. severim ben yasemin, ismini de çiçeğini de çayını da kokusunu da...

yasemin said...

jasmingreentea, evet anlaşılıyor sevdiğin :) dün biraz bakındım da japonca'da bile benzer bi telaffuzu varmış yasemin'in, şaşırdım doğrusu. pakistan'ın ise resmi çiçeğiymiş :)

bir de yasemin pirinci vardır, fena değildir ama baldo bence daha iyidir :p

ayse said...

yasemin aynı mahalledeyiz galiba.. cem hangi anaokulna gidiyor? benim oglan nihalin oglunun eski okulu olan harikaparkta... ve okul konusuna bir deginsen gercekten.. benim de kafam cok karisik..

ayse

yasemin said...

ayşe, okulla ilgili hissiyatımdan bahsettim ama pek yardımcı olacağını sanmıyorum, bende basbaya okul fobisi var :) bikaç şey daha ekleyip koyacağım bloga yakında.

okul konusuna burdan devam edelim istersen:
yasemin_zeynep@yahoo.com

yaban said...

benim bir arkadasim ogluna aras ismini koyacakmis, ne anlama geldigi sorulunca `at kili` diyormus,,,

pek ilginc gelmisti bana aras ismi hakkinda notr duygularim olmasina ragmen.. interneti karistirdim, at kili, kalin yun ve nehir adiymis, herhalde bu nehir yuzunden bu ad konuluyordur diger manalarindan oturu degil diye yorum yapmislar o sitelerde de,,

benim arkadasim at kili manasinda koyuyor ama, onu biliyorum,, :)
-

baris adi da guzel ama kendimle ve cevremle ve de insanlikla barisik bir insan degilim ben ne olacak simdi? dunya baris gununde dogdum hem de.. bence isimler kisilerle de pek uyusmuyor genelde, haklisin..

yasemin said...

yaban, arkadaşın son derece ilginç bir insanmış :)

benim arkadaşımın oğlu da aras, onlar nehir ismi dolayısıyla koymuşlar belki kulağa gelişini de sevmişlerdir.

ben de soyadlarımla uyumlu yaşayamadım. ilkini salladım zaten hemen evlenince ama bu seferki de bi seferde anlaşılmıyor, en az 3-4 defa tekarlamam gerekiyor. fatura ismi falan istediklerinde atıyorum kafadan kolay bi soyadı. bi seferinde selçuk dedim, cem de yanımdaydı "neden öyle dedin senin soyadın selçuk değil ki" diye bağırmaz mı? haydaaaa. yanımda çocuk olduğunu tamamen unutmuşum neyse müşteriler ve kasiyer merakla bana baktılar. orda ayak üstü bi şeyler zırvaladım mecburen.

Borsalino said...

Zagor isminde bir çocuk vardı, ben onu bilir onu söylerim. Hangi ana baba çocuğuna Zagor der yahu?

yasemin said...

zagor mu :)

ben gima duymuştum, anne baba çok seviyormuş gima'yı, bilmiyorum ne var sevilecek?
bi de bi arkadaşın babasının adı atom'du, soyadı ise martı= atom martı.

şadan said...

at kılı mı? vallahi yeni duydum ve şaşırdım :o

bu arada kızım olursa koymayı düşündüğüm isimler arasındaydı yasemin :) güzeldir yani.

beste said...

benim yesilkoy'de bahce kati daireme gelen yardimci kadinin adi yasemin'di birde bahcemde yasemin vardi misler gibi kokan. Bahcenin onunden gecen kadin aaa yasemin dedi bizim kiz iyide ben sizi tanimiyorum diye cevap verdi; karsilikli aval aval bakistilar olaya mudahele ettim yasemin adini aldigi cicegi bilmiyormus kadinda istanbulda yetisecegini:) aklima geldi yazidan paylasayim dedim komik animi:)sevgiler

yasemin said...

isminin anlamını bilmemesine şaşırdım :) herkes bilir sanırdım yasemin'i :))

beste said...

anlamini biliyor da nasil bir cicek oldugunu bilmiyordu!