Sunday, March 28, 2010

emek sineması



bu yıl film festivali'nde emek sineması yok çünkü artık emek sineması yok, 2009 film ekimi'nin ardından sessiz sedasız tarihin derinliklerine gömüldü. emek, festivalin eviydi şimdi kapıları kapalı ve akibeti belirsiz.

13 comments:

endiseliperi said...

ah! bilmiyordum. ne korkunç bir haber bu. buna karşı çıkılması gerek.
istanbul'a ilk geldiğimde, ilk girdiğim sinemaydı, emek. bir sinema salonunun ruhuna yakışan her şey onda vardı. ne yapmak lazım acaba? bir şey yapmak lazım, engel olmak lazım. hay allah. çok üzüldüm.

Unknown said...

bende endişeliperiye son derece katılıyorum yenisi yapılana kadar bu var olan güzelliği restore etselerya
benim dedeim emek sinemasından emekli olmuş duysa ne kadarda üzülürdü:((

Itır said...

Ankara'da da aynı kıyım oldu..Akün gitti sonra Kavaklıdere. Festival filmlerinin ve bağımsızların seyredildiği basit, küçük bir sinemaydı kavaklıdere..Filmden çıkınca Tunalı'da yürür, Kıtır da bira içerdin..Şimdi "AVM" lerde naços yiyerek seyretmek moda..

yaban said...

daha cok alisveris merkezi,, daha cok daha cok,,

almaya ihtiyacimiz var, ne yapalim, baska turlu bir yasam bilmiyoruz biz,

yasemin said...

herkese merhaba,

emek için yıllarca kapanacak, alışveriş merkezi olacak, yıkılacak lafları ortalıkta dolaştı, imzalar toplandı, yazılar yazıldı ama emek yoluna devam etti, ortalık durulduğu için artık güvendedir dediğim sırada ise birden sessizce kayboldu.

bu sene film kitapçığına bakarken eksiğin ne olduğunu en başta anlayamadım, anlayınca da gözlerim doldu. film ekim'inden sonra emek'te hiç film gösterilmediğinin farkındaydım, gidip yokladığım birkaç seferde kapısı kapalıydı, buna rağmen ancak geçen akşam kitapçığa bakarken emek'in artık hayatımızda olmadığı kafama dank etti. bunda emek en sevdiğim sinema olmasına rağmen karşıda yaşadığım için bu taraftaki sinemalara gitmemin ve gitmek istediğim filmlerin çoğunun emek'te değil başka sinemalarda gösterilmesinin etkisi var ama festivalde en çok film izlediğim sinema başından beri hep emek'ti. şimdi yokluğuna alışmak zorundayız.

Hülya Cinsçiçekçi said...

çok üzücü. üniversite yıllarımın en sevdiğim sinemasıydı.

özden said...

istanbul'dan ayrılmayı hiç istememiştim. işim gücüm kariyerim falan filan vardı hesapta ama ben film festivali, beyoğlu'nun sinemaları, avrupa filmleri diye sayıklıyordum. festival kitapçığı, konusuna göre seçilen filmler, günde üç film birden, "sinemadan çıkmış insan" hali ...emek ve alkazar en sevdiklerimdi. şimdi ikisi de yok ki ben bir zamanlar onlar için çok şeyden vazgeçebilirdim :) dünya başkalarının, başka değerlerin etrafında dönüyor ne yazık ki...

yasemin said...

hülya, benim de en sevdiğim sinema emek'ti.

ozi, evet alkazar da yok, son yıllarda gitmek istediğimiz filmler emek'te değil orada oynardı. beyoğlu sineması da sırada korkarım.

adım başı açılan avmler yetmiyor demek ki. söyleyecek bi şey bulamıyorum. böyle başa böyle tarak. avmleri tıka basa dolduran bir halkız sonuçta.

bugün the end'de dersu uzala'yı sordum. kurosawa'nın tüm filmleri vardı ama o bitmiş, neyse gelirmiş. ben izlememiştim. o gece biraz film hakkında okuyunca hemen izlemek istemiştim.

Margot said...

Biz böyle yana yakıla üzülüyoruz ama herkes maalesef bizim gibi düşünmüyor Yasemin. Alkazar'ın kapanması meselesinde " iyi işletilmiyorsa kapanır tabii, güleryüzlü değillerdi, kendilerini kurtarmak için çabalamadılar, oldukları yerde sayarlarsa olacağı budur" gibi yorumlar okudum. "Lütfen bana Ay Alkazar kapandı nostaljisi yapmayın!" ricalarına denk gelmek çok sık olmaya başladı.

Bilmiyorum ne diyeceğimi... Belki de kendilerince haklılar. Ama bunun alternatifi nerede?

Alışveriş mağazasının içinde, en küçük mısıra 8 ytl 'yi bayıla bayıla veren, sonra bunu çatur çutur yiyen, arada cep telefonunun ışıldaklı ekranından mesajlarına bakan "güzelim" bir nesil yetişiyor.

Ve evet ben eski kafalıyım!

yasemin said...

selam margot,

vavien'e gittiğimde yanımda oturan kız, "bunun sanat filmi olduğunu bilseydim gelmezdim" dedi (sanat filmi ne ki?) ve film boyunca mesaj yazdı. telefonun ışığından rahatsız oldum olmasına da bir türlü bir şey diyemedim. neyse ki film gerçekten çok iyiydi.

avmlerdeki sinemalar daha bakımlı, moderen, rahat, perdeleri daha büyük vs. ama o sinemaların tercih edilmesinin asıl sebebi o konfor mu yoksa bazı insanların boş vakitlerinin neredeyse tamamını avmde geçirmeyi tercih etmeleri mi?

Margot said...

Yasemin şimdi elime gelen bir haberi aktarıyorum: Emek sineması 3nisan cumartesi günü yeniden açılıyor. saat sekizde sinema önünde bir açılış olacak. Konuyla ilgili ayrıntıları sana da atacağım fakat mail adresini bulamadım?

yasemin said...

aaa ciddi misin margot?
adresim: yasemin_zeynep@yahoo.com

asliberry said...

Margot vermiş müjdeyi. Hadi üzülme artık:)

http://emeksinemasi.blogspot.com/2010/03/emek-sinemas-yeniden-aclyor.html