Monday, April 19, 2010

forma mı, serbest kıyafet mi?


anket başvuruları 30 nisan'da sona eriyor.

ben okulda serbest kıyafet taraftarıyım. siz? çocuklar hangisini tercih ederdi? öğrenciyken okula formasız gitmeyi isterdim hep ama bizde çorap boyu, saç örgüsü, ayakkabı rengi gibi dersleri çok derinden etkileyecek konular aşırı ciddiye alındığı için bırakın formasız okulu, spor ayakkabıyla derse girmek bile söz konusu olamazdı. zaten sınıfta spor ayakkabı ne demek, insan ayağında spor ayakkabı varken dersten bir şey anlamaz ki.

formasız tek tip okul kıyafetinin, marka yarışını, gösteriş merakını ya da serbest kıyafetin ortaya çıkaracağı gelir farklarını engellediğini, bu nedenle de gerekli olduğunu düşünen çok sayıda veli ve öğretmen olduğunu biliyorum, ben böyle düşünmüyorum.

milli eğitim bakanlığının web sitesindeki anketin linkini yukarıya da ekledim. ilk gün defalarca denememe rağmen bir türlü anketi cevaplayamamıştım, pek çok gov.tr uzantılı sitede alıştığımız üzere link sürekli hata veriyordu ama bugün cevaplayabildim. ankette bakanlık okullarda serbest kıyafet uygulaması hakkındaki görüşleri soruyor. bu konudaki mevcut uygulamada değişiklik yapılmasını çok isterim ama şimdilik anket yapılması bile bence önemi bir gelişme. demek formasız okulu bir alternatif olarak görebiliyorlar. şaşırmadım dersem yalan olur.

xoxox

İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin kılık-kıyafetinde yapılması öngörülen değişiklik için velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin görüşünü alacak.

''www.meb.gov.tr'' internet sitesinde başlatılan ''Serbest Okul Kıyafeti'' anketinde, öğrencilere, öğretmenlere ve velilere ayrı ayrı tek soru soruluyor:

''İlköğretim ve/veya ortaöğretim okullarında mecburi kıyafet uygulamasından memnun musunuz?''

30 Nisan'a kadar ankete katılanlar, bu soruya ''Evet'' ya da ''Hayır'' şeklinde cevap verecek.

kaynak: ntvmsnbc.com

16 comments:

asliberry said...

Ben bu uygulamayla insanların maddi anlamda daha da zorlandığını düşünüyorum.Formaya ota boka bir sürü para veriliyor. Çocuk normal hayatta onları bir daha giyinemiyor. sadece belki güvenlik, ayırd edilmek anlamında bir etkisi olabilirdi ama ondan da geçtim. Serbest olsun. hep siyah giydireyim, kiri de görünmez ya. Yemin ederim 5 tane uzun kollu tshirt'u, bahar ayları için de 5 kısa kollu tshirtü var, akşam geldiğinde o tshirtlerin üzeri, boya, kalem, yemek, duvar kiri ne ararsan var. Artık ilaçlı suya girmekten bütün kıyafetleri lime lime oldu. Parçalanmadan okulu bitirsek diye bakıyorum.

jasmingreentea said...

forma çocuklar için çok itici bir kılık, hemen hemen hepsi zevksiz, ve gösteriş yapmak isteyen formayla da yapar aslında, yok marka çorabıydı, tokasıydı ayakkabısıydı derken (bu liste cep telefonu, ipod bilmem ne uzar gider). ancak okullarda şatafatı engellemek ve çocukların rahatını sağlamak adına asgari bir kıyafet düzeni olması velilerin akıl sağlığı için de gerekli bence. kız çocuk annesi olan arkadaşlarımdan sınıfa prenses elbiseleri ile gelen arkadaşlar yüzünden kendi çocuğu da tuttruduğu için saçını başını yolanlar var. değerli takıların, aşırı gösterişli ve oyun oynamaya engel rahatsız kıyafet ve ayakkabıların da okulda yeri olmamalı. ben bir de minicik kızlarda makjaya dayanamıyorum. yassah olsun!

kurşunkalem said...

Aynılık hissi veren tek tip kıyafete her zaman karşı oldum.Aslı'nın dediği gibi,okul forması diye dışarıda giyemediği kıyafetlere bir çuval para veriyoruz.Bizim de 2 alt,beş uzun kol,2 süveter,2 hırka,eşofman derken bir gardrop dolusu okul kıyafeti var.Serbest kıyafet iyi,ama topuklu ayakkabı,makyaj,abartılı saç filan olmamalı..

Anonymous said...

Ben de formaya evet dedim. Dedim valla; keşke mümkün olsa işe bile formayla gelebilsem.

kekvekahve said...

beki gelir seviyelerindeki uçurum biraz azalsa ve kıyafet bugün olduğu kadar statü sembolü olmaktan çıksa,normalleşse, sanırım kimse okullarda serbest kıyafete hayır demez.

yasemin said...

serpil, özel okullara giden çocukların ailelelerindeki gelir seviyesi aşağı yukarı denktir ama benim bildiğim 1-2 özel okul dışında hepsinde forma var. bence bizdeki disiplin anlayışı sebebiyle forma bu kadar yaygın. ayrıca forma maalesef gelir seviyelerindeki uçurumu kamufle etmeye yetmiyor. ben devlet okuluna gittim kara önlüklerin altına giyilen ayakkabılar, üstüne giyilen paltolar, sırta takılan çantalar, kalemkutusu, kalem, silgi, işte bilumum kırtasiye, koldaki saat, bazen bilekteki bir künye vs. hemen belli ediyor kendini. gelir farkı ya da uçurumlar varsa ki var bunu gizlemenin imkanı olduğunu sanmıyorum.

bence forma tek tip giysidir, çocuklar arasında sınıf farkı yokmuş gibi göstermeye yarayan bir kamuflaj değil.

asliberry said...

Ben simsiyahların giyildiği dönemde gitmiştim okula. Pelin diye bir kız vardı, ayağındaki çizmeden, taktığı tokadan, anatomisinin çok düzgün oluşundan (sanırım bale falan yapıyordu, inceydi ve bizden biraz uzundu, kuğu gibiydi), konuşma şeklinden falan bilirdik, bu kız zengin kızı:)

kekvekahve said...

yasemin,haklı olabilirsin ama en azından bu fark silgi kalem kalemtraşla kalıyor. ayrıca özel okullarda gelir seviyesi aynı diye onlarda kıyafet sebestisi yaratıp devlet okullarında forma mecburiyeti de eğitimde birliği ve eşitliği bozar.
ama formanın tek tipleştirme kaygısı taşıdığı hususunda da sana katılıyorum. zaten formayla da kalmıyor bu, eğitim sistemimiz insanın üzerinden silindir gibi geçip hayal gücünü ve beraberinde her şeyi silip süpürüyor. uygun adım marş yürümek, her sabah çocukları askeri disiplinle dizip marş söyletmek keza diğer tek tipleştirmelerden.

yasemin said...

serpil, sabahları okullarda olanlar çok fena. bizim ev bir okulun bahçesine bakıyor. kışın bir pazartesi sabahı çocukların sesi yeterince gür çıkmadı gerekçesiyle andımız ve istiklal marşı bir kez daha okutuldu. kulaklarıma inanamadım.

eğitimde birlik ve eşitlik zaten yok, keşke olsaydı. bana sorarsan forma ne gelir farklarını örtebilir, ne de okullar arasındaki eşitsizlikleri ama sanırım bu farklar varolduğu sürece forma da olacak biz de böylece çocukların eşitlendiğine inanmaya çalışacağız. her zamanki gibi devekuşu usulu kafalarımız kumda, asayiş berkemal, her şey kontrol, disiplin ve eşitlik içinde (!) yaşayıp gideceğiz.

cem seneye okula başlayacak, kendi okul hayatım da pek sefil geçmiş olduğu için ve 30 yıldan beri değişen pek fazla bir şey göremediğim için çok fazla söyleniyorum konu açılınca.

Sardunya said...

Üniforma fetişminin mihenk taşlarından biri gibi geliyor bana okullardaki forma. Üste giyilebilen bir etiket. yıkanabilen bir damga ya da. Maliyeti çok yüksek. Mevsim koşullarına ya da yaşanan yörenin iklimine göre değil çoğu devlet okulunun forması. Kılık kıyafet takıntısına da katkıda bulunuyor sanki. Saça başa takmayı öğretiyor gibi. Herkes her zaman istediğini giyse hem sağduyunun gelişmesine katkıda bulunur bence hem de ilim irfana daha çok takarız etek boyuna ya da çorap rengine sağlanacağımıza.

kurşunkalem said...

Yasemin teşekkürler,hemen oy verdim serbest kıyafete evet...

Anonymous said...

Yasemin Hanım,
Eğitim sistemimiz hakkındaki görüşlerimiz sizinle paralel.
Ama çocuklarımızı okula göndermek zorundayız :(
Sizin bloğunuzu takip eden biri olarak sakıncası yoksa Cem'i özel bir okula mı yoksa devlet okuluna mı göndermeye karar verdiniz merak ettim, ben kararsızım ve fikirlere nedenleriyle çoook ihtiyacım var !
teşekkürler....

yasemin said...

Merhaba cem ozel okula baslayacak su an fazla uzun yazamiyorum ceme ve bize en uygun buldugumuz bir okul iste size kolayliklar diliyorum biz de cok dusunduk

Anonymous said...

yanıt için çok teşekkürler, bu seçim sürecinin zorluğunu yaşayan bilirmiş meğerse; bundan sonrası için onlar adına en uygun seçimi yapmış olmayı dilemek kalıyor biz anne babalara.
umarım hepimizin çocukları mümkün olan en az sıkıntılı şekilde atlatırlar başladığımız eğitim sistemine dahil olma yolculuğunu :)
sevgiler...
esin

Anonymous said...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.

yasemin said...

sevgi, çok teşekkür ederim.
twittter veya facebook'ta bir hesabım yok ama istersen blogun linkini ekleyebilirsin.