Thursday, August 5, 2010

tarihte evvelsi gün :: cem okuyor


9/12/2009, kütüphanede

cem yaklaşık bir aydır kendi kendine okuma talimleri yapıyordu. pek meraklı değildi, acelesi yoktu, arada sırada deniyordu.

geçen ay

- anne şurda efse (efes) mi yazıyor?
- burda rakı mı yazıyor?

diye sorarken 3/8/2010 pazartesi günü okumayı söktü.

okula başlamadan önce okumayı öğrenmesine sevindim. önümüzdeki sonbahar bizi nasıl bir hayat bekliyor pek kestiremiyorum; aynı günlerde, gelmesi beklenen bir bebek ve okula yeni başlayacak bir çocuk.
en azından okumayı hatta biraz da yazmayı aradan çıkarmış oldu.

25 comments:

yaban said...

aferim cem'e.. efes ve raki ile sokmus okumayi, ne guzel kutuphaneymis o oyle, ne guzel kanepesi varmis,,

Itır said...

Mühim kelimelerle başlamış, afferim :)
Siz de akabinde rakılı, efesli bir okuma bayramı yapsaydınız..?

Nihal said...

Okula gitmeden okuması iyi mi diyorsun? Ben de bu konuyu düşünüyorum ne zamandır. Bizimki de okumak istiyor cd alsam mı diye düşünüyordum.
No: Zeynep-Ceyda olmuş:):):)
Sevgiler
Nihal

yasemin said...

yaban pek parlak bir yer değil valla. istanbul'a gelirsen beraber gideriz ama "neden amsterdam'da böylesi yok" diye üzülmece yok ;)

evet ıtır, bir hafta arayla farklı yerlerde okudu bunları. birini rakı bardağı üzerinde, diğerini de menüden. işte ilk sözcükler efse ve rakı. yalnız bayramı o şekilde yapamadık, ben 2-3 sene uzağım o maddelerden :)

nihal, bizim için iyi oldu. şimdi cem sonbaharda ilkokula başlayacak ya, ilk aylar bi okuma-yazma telaşesi olacaktı. o aylar kardeşin de geleceği aylar olacağı için okuma kısmı aradan çıktı diye sevindim ama kendiliğinden oldu. çok da bi hevesi yoktu aslında ben de anlamadım nasıl söktü.

bana sorarsan cdye falan hiç gerek yok, cem gibi kendiliğinden öğrenirse ne ala ama evde çalıştırıp okutmayı pek tavsiye etmiyor zaten okullar.

sorma, karar veremedik hala. şu anda ikisi de değil ama ne olacağı belirsiz... önerilere açığım :)

Anonymous said...

haddim olmayarak... cemre ismini çok severim ben, anlamı da çok güzel, çok aydınlıktır bana göre, ama cem'le gereğinden fazla uyumlu diyebilirsiniz, kardeşlerin benzer isimleri olması hoşunuza gitmeyebilir tabii (benim gitmez mesela).

yine haddim olmayarak, kendi deneyimlerime dayanarak öneriyorum: bence eğer cem'in göbek adı yoksa, kızınıza da tek bir isim koyun, kardeşler arasında böyle ufak ve anlamsız görünebilecek dengesizlikler bile can sıkabiliyor :) bir de, ilerleyen yaşlarda, evlilik söz konusu olduğunda eğer ki kendi soyadından vazgeçmek istemezse (evlendiği adamın soyadını almamak ne yazık ki ülkemizde hala mümkün değil, umarım kızınız evlilik çağına geldiğinde bunu konuşmaya bile gerek kalmaz) zor bir seçim yapmak durumunda kalabilir. kimi kadınlar ”4 isim de biraz fazla” diyerek istemeye istemeye kendi soyadlarından vavgeçiyorlar. gereksiz bir ayrıntı, fazla irdelemek gibi görünebilir, ama ne diyeyim, çeken bilir :)

Nihal said...

Benim kızım olsa , Elif ya da Zeynep koyardım. Ayşe de olabilir. Ne bilim eski isimleri severim ama en iyisi annenin içine sinen bir isim olması:):):)

yasemin said...

öneriler için çok teşekkür ederim. tek başına düşününce içinden çıkamıyoruz. hep kıza isim bulmak daha kolay sanırdım ama değilmiş, en sevdiğim isimlere bile bir kulp takıyorum. cem'in adını daha kısa bir liste içinden daha kolay seçmiştik.

ikinci ismi cem'e koymuştuk ama bebeğe koymaktan vazgeçtik. yazdığınız sebepler çok doğru. benim de iki ismim var ama ben iki soyadı kullanmayı sevmediğim ve iki ismimi de çok sevdiğim için idare ediyorum :) cemre'nin anlamı güzel ama dediğiniz gibi cem'le fazla uyumlu. bu kadar uyum bana da biraz fazla geliyor :)

yasemin said...

nihal, zeynep kalabilir aslında. biraz daha düşünelim biz bunu. şu anda içime sinen bir kız ismi yok :/ cem'in adını ne kadar çok sevmiştim.

Anonymous said...

tanıdığım bütün zeynep'ler hafif çatlak (kelimenin en güzel anlamıyla), bütün ayça'lar son derece nevi şahsına münhasır (ve sevilesi) insanlar. sizin isminizden hareketle aklıma gelen mine ve müge var mesela, zarif, yaşsız kız isimleri (her yaşa uygun isim bulmak da mesele, değil mi? birce ya da tuğçe nine... ne olursa olsun tuhaf geliyor benim kulağıma ).


belki ilginizi çeker diye, keşke türkçede de olsa dediim, eğlenceli ve bilgilendirici bir isim blog'u: http://youcantcallitit.com

sevgiler...

yasemin said...

linke bakacağım şimdi, çok teşekkürler.

ayça da var bizim listede. zeynep de her yaşa uygun ayça da.

yeni moda (bir arkadaşımın deyimiyle taze sıkılmış), trendy isimlerden olmasın da, ne olursa olsun. o açıdan mine ve müge güzel isimler, ben de fulya'yı düşünmüştüm.

Ashley said...

Vay Cem seni uzuuun süğredir takip ediyorum . Şimdi kardeşinde geliyor :D Harika bi ikili oluşturacaksınız kesin. Seneye bu vakitler ufaklığa hikaye kitabı okuyor olursun :)

Anonymous said...

ah ne güzelmiş fulya, artık kimse kızının adını fulya koymuyor. suna'lar, esma'lar (esme kullanılıyor ama), yeşim'ler, nazlı'lar (anlamından kaçıyor olabilir insanlar, haksızlar da diyememem :) ), çiçek'ler, füsun'lar, efsun'lar, cansu'lar da azalıyor gittikçe.

kusura bakmayın, yazdıkça yazıyorum ama isim konusu çok ilgimi çekiyor. doğum haberlerinde ilk sorduğum sorudur, ”adını ne koymuşlar?” (sonra söylenen isim iki cinsiyete de uyuyorsa kız mı erkek mi demek aklıma geliyor.)

yasemin said...

aa inanamıyorum hep benim sevdiğim isimleri yazmışsın. suna'yı da nazlı'yı da çok severim, tabii listemde de varlar :) çiçek de öyle. bu kadar güzel isimler varken neden hep 7-8 isim etrafında dönülüyor hiç anlamıyorum. bu sıralar çocukların isimleri hep aynı, demek bunun da bir modası var.

isimler konusu benim de çok ilgimi çeker, ben de hemen isim sorarım. doğmuş olsun olmasın, bebeklerle ilgili ilk merak ettiğim her zaman isim olmuştur. isimlerle benim kadar ilgilenen biriyle karşılaşmak çok güzel oldu. ben de durmadan isim konusunu konuşabilirim. hele de bugünlerde :)

bu arada, bizim bu haftaki ismimiz yonca'ydı.

Anonymous said...

bu iş zor yonca! yonca da güzel isim, özellikle sesli söylemesi :) şarkı diyince, aklıma zehra geldi mesela, o da güzel bir isim bence, akıllı bir kadın olurmuş gibi adı zehra olan. ama duyunca hülya avşar'ın kızı ve barış manço'nun hala kızı geliyor aklıma hala :)

belki böyle şeylere çok takılmamak lazım, hesap kitap yapılamaycak konular tabii, ama ileride arkadaşları (çocukken, ergenlikte, hatta daha sonra) dalga geçmesin diye dikkatli isim koymak da var galiba. (kızının adını su koymak isteyen bir tanıdık ”ileride kocası sucuğum mu diyecek yani” sorusuyla vazgeçirilmişti mesela.) bu tür ihtimalleri değerlendirmek için belki ekşi sözlük gibi yerlere bakmak faydalı olabilir, bizim aklımıza gelmeyecek neler vardır :)

bu arada bazı üç heceli isimleri de çok severim, zarife gibi, pakize gibi. hemen oradan kısacıklara gelince, neden son zamanlarda hiç nur yok, hep nil hep nil, bunu merak ediyorum mesela. (nil'in nehir olmaktan başka bilmediğim bir anlamı var mı diye bir isim sözlüğüne baktım şimdi, nisa'yı gördüm orada, pek küçük kız adı gibi gelmese de kulağa aklıma hemen nisa serezli'yi getirdliği, onu da çok sevdiğim için hoşuma gitti bu isim de, bu tür arapça/farsça isimlerin seslerini de severim ben, nisa, sena, neva, seha... ama ne yalan söyleyeyim kızım olsa koyar mıydım bilmem).

gerçekten ne güzel bu konudan sıkılmayan birini bulmak :) sabaha kadar konuşabilirim ben de isim konusunda... ”isim insanın kaderidir” falan diyecek kadar abartmıyorum tabii (evde başka dışarıda başka isimle çağrılan bir sürü insan tanıyorum mesela, iki isimle de özdeşleşebiliyorlar) ama isim önemli bence, yazdıkça fark ediyorum bazı isimlerin çok net çağrışımları varmış bende. elif'ler zarif ve komiktir, burcu'lar bıcır bıcır...

neyse, sabaha kadar konuşabilirim derken ciddi olduğum da böylece ispatlanmış oldu!

sevgiler :)

yasemin said...

eskilerden benim sevdiklerim: mehlika, jülide, refika

serra da güzel. eski değil belki, emin değilim.

leyla'yı nasıl unuttum? anlamı da çok hoşuma gider.

sedef'i severim ama bir hastalığı çağrıştırıyor diyen çok. rüya'yı benden başka seven biri olmadı çevremde.

tek hecelerden bana "naz koy" diyen çok oldu, gittiğim doktorlardan biri bile dedi mesela ama istemiyorum. nazlı dururken neden naz ;)

cem "bu sabah sana 4 isim veriyorum seç artık birini, başka da isim yok" dedi:

zeynep, damla, nazlı, ceyda.


sevgiler.

Anonymous said...

Yasemin merhaba,

Behiye ben. Annem blogundan bahsetmisti, arasira girip bakiyorum, keyifle okuyorum yazdiklarini. Hem bi merhaba demek istedim, hem de bebegi tebrik etmek. Cem de cok tatli, umarim biz Istanbul'a donunce bi ara gorusuruz, kendisiyle de tanisirim.

Opuyorum, sevgiler ..

Anonymous said...

ben de aynı şeyi düşündüm önceki mesajımdan sonra, leyla'yı nasıl unuttum :) refika da çok güzel, hatta ”asil” bir isim.

cem'in seçimleri de kararlılığı da harikayymış :)

guzoge said...

asya,zehra,zeynep,yıldız

yasemin said...

behiye merhaba! seni burada görmek çok güzel :) ben de seni tebrik ederim. fotolarınız harikaydı. mutluluklar dilerim.

istanbul'a geldiğinizde uğrayın, görüşelim.

çok sevgiler

yasemin said...

guzoge teşekkürler. zeynep aklımızdaki isimlerden biri, bakalım ne olacak sonunda :)

Ayse said...

:) şekercim gözün aydın ne güzel olmuş okumayı kendiliğinden sökmesi -örgü söker gibi oldu sökme lafı- :)) walla buralardayken bi kez daha görüşelim oğluşunla konuşamadık doğrudürüst özledim.. deniz de güzel bi isim gibi geliyo bana..

yasemin said...

onur da deniz'i beğeniyor. bense daha az rastlanan bir isim istiyor gibiyim?

ya ayşe gelsene bir gün ,ben kaldım buralarda, bi yere gidemiyorum. şehir çok sıcakmış. sabah burda bir buhran geçirdim sıcaktan. nedir bu ya. resmen şanssız bedevi durumundayım. 100 yılın sıcakları falan diyorlar.

perşembe şehre inicem sabahtan rutin doktor muayenesi için sonra herhalde geri gelirim. ya da belki evde takılırım o zaman belki iş çıkışı uğrarsın?

yazmaya da başladı. ne yapacak çocuk burda can sıkıntısından okuma-yazma ne varsa hallediyor sırayla. ben de okudu yazdı diye değil daha çok sonbaharda rahat edicez diye seviniyorum valla ;)

yaban said...

aaa isim onerisine donusmus post yorumlari, hepsini zevkle okudum, gulus nasil, soyelmistin galiba begendigini daha once,, ben de nadir bulunan bir isim olsun, ama zorlama olmasin, alay konusu olmasin filan cok dusunurdum herhalde,, zor bir is, size kolay gelsin,,
ama ben inanirim ismin kaderle kisilikle ilgisi var diye,, gelgelelim ben pek dunyayla ve kendimle barisik bir insan olmasam da, baskaca bir ad dusunemiyorum kendime..
eski isimler konusu da gecmis madem, benim anneanne, babaanne tayfasindan uc isim,

arife, mesrure, huriser,

sabiha, seniha, meliha, emine de var, nedense hep eski isim denince yaslilar aklima geliyor, eski isimlere sirtini donemus hep yeni nesiller,,

adiyla yasasin kizin,
boyle denir di mi?

sevgiler,,

yasemin said...

sağol yaban. gülüş çok güzel ama ismi gülüş olan biri bu isimle yaşamanın pek de kolay olmadığını yazmıştı bir zamanlar.

ben bu hafta nazlı üzerinde duruyorum çok. bilmiyorum sen ne dersin? sevdiğim halde tereddütlerim var ya ilerde neden adımı nazlı koydunuz derse vs. sanırım her ihtimale karşı cem'in de mutlaka olmasını istediği zeynep'i bizim seçtiğimiz ismin yanına ekleyeceğiz. tek isimli olsun diyorduk ama zeynep'i de koyalım diyoruz bu hafta.

Kidomino said...

Tebrikler Cemoo!!! İnşallah yeni okulunda anneni yormadan rahat bir yıl geçirirsin :) ve güzel arkadaşlıklar kurarsın...
sevgiler
Alev