Thursday, December 16, 2010

sling :: hug-a-bub

cem ilk aylarında puseti ve evde bile kucağım dışında bir yerde durmayı reddettiği için kanguru kullanmıştım. o zamanlar slinglerden haberim yoktu. aslında sling yeni bir şey değil, çingenelerin bebeklerini gün boyu üzerlerinde taşımak için pratik bir şekilde kendilerine bağlayıverdiklerini görmüşsünüzdür, işte sling dediğimiz şeyin bundan bir farkı yok.

hamileyken doğumdan sonra sling kullanmayı istiyordum. o dönemde slingler hakkında biraz araştırma yapmış farklı sling modelleriyle karşılaşmıştım. hangisini seçeceğimi, nasıl karar vereceğimi sorduğumda hepsini deneyip ona göre karar vermemi öneriyorlardı. bütün slingleri, üstelik içine bebeği de koyarak nasıl deneyecektim? tek omza takılan babasling tarzı slingler, bağlama derdi olmayacağı için bana uygun gibi gelmişti ancak onların da bebek kilo aldıkça ağırlığı taşıyan tek omzu zorladığını duydum. sonunda bebeğim doğmadan sling almamaya karar verdim, bebeğin huyunu suyunu anlayıp modeli ona göre seçecektim belki bebek hiçbir slingi istemeyecekti. o zaman böyle düşünmüştüm ama şimdi sling sevmeyecek bir bebek olabileceğine ihtimal vermiyorum. rüya 2 ay boyunca benim uyanık olduğum hemen hemen tüm saatleri sling içinde geçirdi ve slingi hala cok kullanıyoruz, öyle ki hamileliğim 4 trimester sürdü diyebilirim.


sling konusunda danışmanım ışıl oldu. ilk görüştüğümüzde 7 aylık hamileydim, hangi slingi alsam diye sorunca bana derin büyüdüğü için artık kullanmadıkları hug-a-bub'ı verdi. verirken de nasıl bağladığını ve bebeğini nasıl yerleştirdiğini gösterdi. sling kullanmaya hevesliydim ama ışıl gösterirken o model slingin (wrap sling) kullanımı gözümü korkutmuştu. acaba bebeğim doğduğunda bağlanışını hatırlayabilecek miydim? ışıl unutursam internetten videolarını bulup izleyebileceğimi söyledi. yenisini alacak olanlar için söyleyim, slingin içinden kullanım cdsi çıkıyor. bağlamayı beceremeyip en baştan pes etmekten korkuyordum ama hub-a-bub'ın web sitesindeki fotoğraflara bakarak slingi kolayca bağladım. bir kere bağladıktan sonra da tekrar fotoğraflara bakma ihtiyacı duymadım. bu model slingler ilk bakışta ne kadar zor bağlanıyor gibi görünseler de bağlama işi ilk denemeden sonra hemen öğreniliyor.


sling rüya'nın dünyaya alışmasında çok etkili bir araç oldu çünkü ana rahminden sonraki ilk günlerde en rahat ve huzurlu pozisyon anneye olabildiğince yakın durmak. rüya slingdeyken uykularına kolayca daldı, uzuuuun uzun uyudu. ağlamaya başladığında slinge koyar koymaz sakinleşti (hala da öyle). ben slingin sütümü arttırdığına bile inanıyorum. o slingde uyurken cem'le oyunlar oynadım, ona kitap okudum, yemeğini hazırladım... şimdi bunları yazarken bile rüya slingde, derin uykuda. dışarda dolaşmak da slingle pusetle olduğundan çok daha kolay, hele de istanbul kaldırımları düşünüldüğünde. ancak rüya biraz fazla ağırlaştı son zamanlarda, artık dışarı çıkarken puset kullanıyorum aksi takdirde belim çok ağrıyor. bu sıkıntıyı belki herkes yaşamıyordur, benim belim zaten biraz nanemollaydı. wrap sling ağırlığı bele değil omuzlara ve sırta dağıtan bir model olmasına rağmen bebek büyüdükçe ağırlıktan bel de nasibini alıyor, özellikle uzun yürüyüşlerde. diğer slingleri denemediğim için bilemiyorum (siz de tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim) ama hug-a-bub'dan çok memnun kaldık biz. ne kadar teşekkür etsem azdır ışıl'a :)


yorumlara yazdığım bir notu buraya da eklemek istedim, unutmak istemediğim bir detay:

"anne kaleminden, ben de cem'de bilmiyordum slingi, onda şimdi zararlı olduğu söylenen kanguruyu kullanmıştım. cem'le başka türlü dışarı çıkmak olanaksızdı. rüya'da ise uykusuz gecelerin çözümü sling oldu. slinge girer girmez demeyim de, max. 10 dakika sonra uyuyordu. hep -di, -dı diyorum, henüz 2,5 aylık olmasına rağmen ama o ilk zamanlarda, daha onun nasıl rahat edeceğini bilemediğim keşif günlerinde çok rahatlatıcıydı sling. şimdi ise biliyorum sling ikimizin de en sevdiği ürün. rüya slingi elime aldığım zaman gülmeye başlıyor, hevesle bekliyor ve bağlama işim bitince bana gelmek istediğini mimikleriyle, kollarıyla belli ediyor :)"

14 comments:

Isil Simsek said...

Yasemin,rica ederim.4-5 bebek buyuttu bu sling :) Ruya iyice agirlasmis artik. Ergo,infant insertsuz olarak 7 kilodan sonra kullanilabiliyor,ben o zaman hemen Ergo'ya gectim. Belinden rahatsiz olanlarin bile Ergo'yla rahatca tasiyabildiklerini duydum ama belli olmaz tabii. Tanidik birilerinde olsa da denesen keske,ona gore karar verebilsen.
Bizim Derincik max 40dakika sonra pusetten cikmak istiyor,o yuzden bu 10 kiloluk canavari ben de Ergoyla tasiyorum :)

yaban said...

ooo cok guzel gorunuyorsunuz fotolarinizda,,

acaba sirtinda tasimak da bir cozum olur muydu yasemin?

anne kaleminden said...

denemiş olmayı dilerdim, ikinci bebeğimde çok zorlanmıştım, keşke bir slingim olsaymış...

yasemin said...

tanıdığım kimsede yok ışıl. alıp almamakta kararsızım, ya belimden dolayı kullanamazsam? onur'a sordum, ben kullanırım dedi ergo'yu. kararsız kaldım.

ergo'yu alırsam sırtımda taşıyabilirim yaban, öyle daha mı kolay olurdu ki? rüya şimdiden gelmiş ergo sınırına, alsam geçebileceğiz yani. alırsam sonucu yazarım ;)

anne kaleminden, ben de cem'de bilmiyordum, onda şimdi zararlı olduğu söylenen kanguruyu kullanmıştım. cem'le başka türlü dışarı çıkmak olanaksızdı. rüya'da ise uykusuz gecelerin çözümü sling oldu. slinge girer girmez demeyim de, max. 10 dakika sonra uyuyordu. hep -di, -dı diyorum, henüz 2,5 aylık olmasına rağmen ama o ilk zamanlarda ben daha onun nasıl rahat edeceğini bilemediğim keşif günlerinde çok rahatlatıcıydı sling. şimdi ise biliyorum sling ikimizin de en sevdiği ürün. rüya slingi elime aldığım zaman gülmeye başlıyor ve bağlama işim bitince bana gelmek istediğini mimikleriyle, kollarıyla belli ediyor :)

yaban said...

ayyyy... ben onu gormek icin sabirsizlaniyorum... guleryuzlu tombik ruyacık...

Isil Simsek said...

dogru,aslinda Onur kullanabilir.Haftasonlari,yuruyuslerde filan cok pratik olur.
Afrikali anneler minicik bebekleri sirtlarinda tasimayi becerebiliyorlar ama ben cesaret edemiyorum, hem de biraz daha boyun kaslari guclensin,kafalarini rahatca tasiyabilsinler diye bekliyorum.Ergo'yla bebegi arkaya taktigin zaman,boynunu desteklemiyor ve uyuya kaldiklarinda kafalari geriye dogru dusuyor.Biraz daha buyuk bebekler icin boyle bir sorun olmuyor zaten.

heidi said...

Ben acemi anne olarak diğerlerinin bağlanışı çok karışık ben hayatta beceremem diyerek bebek henüz gelmeden halka sling almıştım. İlk zamanlar bir türlü kullanmayı beceremedim ama son bir aydır her dışarı çıktığımızda mutlaka kullanıyoruz ve çok rahat ediyoruz. Bir kaç saatlik yürüyüşlerde pek bir şey olmuyor ama 3-4 saat sonra belimde doğal olarak ağrılar oluyor. Kilo alımları arttıkça ne yaparım bilmiyorum. Sizin kullandığınız da çok güzel ama işte bağlama konusunu sizin kadar kolay aşabilir miyim.

Bloğu uzun zamandır okuyorum ama yorum yazamamıştım. Tüm paylaşımlarınız için özellikle Babies linki için geç kalmış olsam da teşekkür ederim.

Sevgiler Cem'e ve Rüya'ya...

Hülya Cinsçiçekçi said...

sling konusu açıldıysa damlarım hemen :)
wrap bebeğin ilk ayları için mukemmel hakkaten. hem kolik ağlamarını azaltıyor hem de anne her ağlamayı meme vererek cevaplamak zorunda kalmıyor. anne-bebek tamesı maksimumda oldugundan bebek de kendini guvende hissediyor. ilk aylarda özlenen rutine bir nebze olsun yardımcı oluyor.
heidi halka slingi ben "ille de halka" diyene veriyorum. favorim mei tai ve wrap sling. halka slingden memnun değilseniz sizin mei tai tarzı bir taşıyıcı zamanınız gelmiştir.

Hülya Cinsçiçekçi said...

yasemin
belindeki sorun tam olarak nedir? bel fıtıgı olan bir anneye mei tai vermiştim ama doktoru kesinlikle bununla bile taşımaması gerektiğini soylemiş. aman dikkat

Kiraz Çekirdeği said...

Ben onu bunu bilmem, annişinin kokusunu alarak göğsünde uyuyor ya işte ona bayılıyorum...

ÇokBilmiş said...

Ben de bir sling delisiyim :) Her slingi kullandım diyebilirim. Ayrıca belimde ciddi boyutta (4 doktor da ameliyat gerekli dedi) fıtık var. Ergo ile çok rahatım. Ama ergo hemen hemen bir puset fiyatında. Bir de şimdi simini hatırlayamadığım, ergo benzeri bir avrupa markası söylemişlerdi. P ile başlıyor adı galiba, bulursam buraya da yazarım. Hem ergo'ya çok benziyor hem de öne dooğru oturtma opsiyonu da var. Ki bebek 4-5 aylıkken sürekli öne doğru bakmak istiyor. O zamanlar çok faydası olur bu ürünün. Ayrıca ergo'dan da ucuzmuş. Ben kesinlikle ergo ya da muadili bir üsürünü muhakkak alın derim, memnun kalacağınızı garanti ediyorum :)

Nihan said...

Gerçekten çok tatlsınız. Ben de hastasıyım. Tricotti sling kullanyorum bağlamaya diye bir dert yok.Demir daha yeni 8 kilo olduğu için bel ağrısı konusunda yorum yapamayacağım ama 18 kiloya kadar kullananlar varmış yorumları okudum.
Rüyayı ensesinden bi öpüver lütfen...

yasemin said...

yaban, ben de seni görmek için sabırsızlanıyorum :)

ışıl, peki sende hiç bel ağrısı olmuyor mu?

heidi, ben de ışıl olmasa bağlama derdi olmadığı için halka ya da babasling düşünüyordum. teşekkürler :)

hülya hoşgeldin, konunun uzmanlarından birisin :) ben sana da hangi slingi alsam diye sormuştum hamileyken.
belim fazla zorlandığında kuyruk sokumunda bir ağrı oluyor, yıllar önce ofiste fazla oturmaktan ağrılar artıtğında doktora gitmiştim, omurganın o bölümünde düşme ya da çarpma kaynaklı bir travmanın sonucunda oluşmuş bozukluktan bahsetmişti. çocukken farklı zamanlarda çeşitli motorlu taşıtlar tarafından çarpılmış olduğum için ben sebebini bunlara bağlıyorum. rüya'nın doktoru da bebekleri düşürmemeye çok dikkat etmemiz gerektiğni, yetişkinlikte yaşanan bel, boyun fıtığı ve omurga sorunlarının kökeninde bu düşmelerin de önemli etkisi olacağını söylemişti.
sözün kısası bu durumda sling diye daha fazla ısrar etmemeyi de düşünüyorum, rüya çok kısa zamanda ergoluk bir bebek haline gelerek sling keyfimizi kısalttı mı acaba :)

evet kiraz çekirdeği slingde uyuyan bebek görüntüsü çok tatlı gerçekten.

çokbilmiş teşekkürler önerin için. bu durumda karar vermeden önce ergo'Yu mutlaka deneyeceğim, durumun benden çok daha ciddi olmasına rağmen ergo'yla rahat etmişsin.

nihan, tricotti hangisiydi bi bakacağım. 18 kilo da baya bir kiloymuş yalnız, ben taşıyamazdım, hem 18 kiloya gelmiş arkadaş da bir zahmet yürüyüversin kendisi :-)

Isil Simsek said...

Cokbilmis'in bahsettigi marka Pikolo sanirim.Ben kullanmadim ama gordum,cok benziyor Ergo'ya.
Tricotti benim Defne'de ilk kullandigim slingti.Cok pratiktir ama sana yaramaz Yasemin.
http://dogalcocuk.blogspot.com/2010/09/bebegi-tasima-sling.html
Bu posttaki ilk fotodaki bordo sling Tricotti.Iki parcadan olusuyor,cok kolay takmasi ama bebekler kucukken rahat da sonra pek rahat degil.
Cunku o da agirligi cok iyi yaymiyor.
Ergo bende bel agrisi yapmiyor.10 kiloluk bebegi tasimak elbette yorucu biraz ama bel agrisi yapmiyor Ergo kesinlikle.Biraz daha buyuduklerinde biraz yurumek,biraz slingte takilmak istediklerinde biraz daha kolaylasiyor isler.