Saturday, November 12, 2011

çocuk kitapları haftası :: tüyap kitap fuarı

7-13 kasım tarihleri arası çocuk kitapları haftası. bu hafta dolayısıyla çıtır çıtır felsefe dizisi'ni (yazarı brigitte labbe bu yıl da fuarda!) yayımlamaya başladıkları sıralarda tanıştığım günışığı kitaplığı'nın, yayın yönetmeni mine soysal ile yapılan söyleşiden alıntılar ekleyeceğim. kapağında karakter eğitimi ibaresi bulunan bir çocuk kitabı serisinin büyük ilgi gördüğü ve çok satanlar arasında yer aldığı ülkemizde, çocuk kitabında mutlaka eğitici-öğretici bir şeyler bulmak isteyen büyükler için yol gösterici bir söyleşi. didaktik kitaplar çocukları okumaktan soğutur. biraz sabırlı olursak çocuklar ilerde okuyarak da öğrenirler elbette ama kitapların asıl işlevi karakter eğitmek (?) ya da ders vermek değil; ders kitaplarından bahsetmiyorum.

şimdi açık radyo'da yıldıray'la banu'nun bir dolap kitap programı başladı. programı bugün başlayan tüyap kitap fuarı'na ayırmışlar, fuarda çocuk kitaplarıyla ilgili hafta boyunca sürecek etkinliklerden bahsediyorlar. bakalım ben bu yıl gidebilecek miyim tüyap'a? bir ihtimal var, anane-dede istanbul'da çünkü, umarım gitmeyi başarırım. geçen yıl bu zamanlar rüya daha 1,5 aylıktı, gidememiştim. çok uzak olmasına ve oraya gidip gelmenin bütün günümü yiyeceğini bilmeme rağmen yılda bir defa fuara gitmeyi seviyorum. ayrıca bu sene fuar için çok kısıtlı bir bütçem olacak, gidebilirsem tabii. fırsat bulursam kitap listemi paylaşırım burada, belki gidebilecek olanlar bir göz atmak isterler.


*
Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatında yaşanan temel sorunlar nelerdir?


En temel sorun, çocuk ve gençlik edebiyatı yayımcılığının, eğitim yayımcılığıyla karıştırılması. Edebiyatın işinin eğitmek, bilgi vermek olmadığı, eğitimde edebiyatın ancak derinden işleyen çok dolaylı etkileri olabileceği henüz tam anlaşılamadı. Aileler de öğretmenler de çocuk kitaplarında edebiyat estetiğini değil, yalnızca bilgilendirme işlevini arıyor, önemsiyorlar.


Çocuk edebiyatı ‘kolay’ bir alan olarak anlaşılıyor. Peki gerçekten kolay mı?


Nitelikli edebiyat her yaştan okura ulaşır. Nitelikli çocuk ve gençlik edebiyatının has okurları aynı zamanda yetişkinlerdir de. Aslında “kolay” değil, tam tersine, çocuk edebiyatı daha karmaşık, daha zorludur denebilir.


Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayımladığınız kitaplarda hangi temel kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?


Ölçütlerimizin başında, metnin edebiyat lezzeti taşıması geliyor. Ayrımcılığın her çeşidine karşı duran, her canlının yaşama hakkına saygılı, adalet, barış ve umuttan yana, sağduyu ve hoşgörüye dayalı kitaplar yayımlıyoruz.


7 comments:

Nihal said...

yasemin, fuar yorumlarını bekliyorum:)
ben de bu cumartesi saat 11:00'de orada olacağım inşallah zira geçen pazar saat 14:30'da gidince giremeden dönmek zorunda kaldık:(

yasemin said...

nihal selam,

benim hayaller suya düştü, gidemiyorum bu yıl. rüya hastalandı, annemler de yarın dönüyorlar zaten. haftasonu hiç kalkışmam buralardan, çoluk çombalak. 1 sene daha bekliycem, ben fuara yalnız gitmeyi seviyorum.

Nihal said...

çocukları bize bırakabilirsin , pazar sabahtan akşama kadar bakarız:)

yasemin said...

nihal çok teşekkürler ama buradan o yolu rüya'yla gitmek çok zor benim için. ben hemen deniz otobüsüne binip ordan da tüyap servisiyle gidecektim.
pazar günü tüyap zaten çok kalabalık olur, kalsın bu yıl :/

polente said...

Yasemin selam,

şayet elinde liste varsa dr'in internet sitesi kitap alışverşi için fuardan bir parça daha ekonomik. (bu yıl sadece Beyaz Balina, Tudem, Redhouse kids(%40) ve Kırçiçeği(%35) DR'dan daha ekonomikti o da yol parasını göz önüne alınca pek fark etmiyor)
Fuar gezmenin keyfini tabii ki kıyaslamıyorum ama Beylikdüzü'ne ulaşmak için 2,5 saat yol yaptıktan sonra DR'dan daha makul fiyatlar görmek istiyor insan.

Sevgiler,
eda

yasemin said...

merhaba eda,

ben de idefix'in sanal fuar'ını bekliyorum almayı istediğim birkaç kitap için. evet dr'yi de kullanıyorum ama bu sıralar kitap almadan önce o kadar uzun düşünmeye başladım ki sonuçta hiç kitap almadan ayrılıyorum hepsinden :) bir kitap alacaksam bir kitap eksiltmem lazım evden :) kütüphane istiyorum muassır medeniyetlerdeki gibi, kütüphane!

sevgiler

polente said...

Ben de, ben de.
Ah ahh çok fena yerimden vurdun. Bir aralar Almanya'da yaşar iken sanırım orasını bu kadar sevilesi kılanların başında içinde gerçekten her şeyi ama her şeyi bulduğum kütüphaneler geliyordu.