Tuesday, December 18, 2012

inci'ye ne oldu?


akşam koşarak sinemaya yetişmeye çalışırken inci'nin önünden geçtim. inci yazısının üstü sanki karalanmış, vitrini gazete kağıtlarıyla kaplanmış. kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyduğumuzdan beri eve paket getirmeyi, önünden bir profiterol yemeden geçmemeyi adet edinmiştik. olur da bir daha yiyemeyiz, belki de bu son yiyişimizdir diye. sonra o söylentileri daha az duyar olduk veya ben dünyadan mı koptum yine, kopmuşumdur; baksanıza önünden geçene kadar başına gelenlerden haberim yok.


ağlayarak girdim filme. çocukken istanbul'a geldiğimde ilk girdiğim dükkanlardan biriydi. istanbul'a geldiysek inci'ye mutlaka gidilirdi. boş masa bulduk diye her seferinde sevinirdik ama hep de bir yer bulurduk kendimize, bitiren hemen kalkardı çünkü. olmadı birilerinin yanına sıkışırdık ya da yeni gelenler yer yoksa bizim masaya otururlardı. beyoğlu'nda emek sineması yok, inci pastanesi yok, alkazar yok...

fotolar burdan

filmden yine ağlayarak çıkacakmışım, simurg'du gittiğim film. gidip görün. bilmiyorum, belki o da beyoğlu sineması'nda izlediğim son filmdir.

*

bu da şimdi bulup okuduğum 8/12/2012 tarihli haber:

Beyoğlu'nda bir gelenek sona eriyor... Beyoğlu’nun simgelerinden biri olan 68 yıllık İnci Pastanesi kapanıyor...

GEÇEN yıl Emek Sineması'nın da aralarında bulunduğu Cercle d'orient (Serkildoryan) Binası'nın yenileme projesi tepkilere yol açmıştı. Binada bulunan ve 68 yıldır Beyoğlu ile özdeşleşen İnci Pastanesi de karara direnenler arasındaydı. Yargıtay'ın tahliye kararını onaylamasıyla birlikte son kiracı tarihi İnci Pastanesi, tepki ve gözyaşları arasında boşaltıldı.

PASTANENİN işletmecisi ve 52 yılını pastanede geçiren Musa Ateş, 'Bize
tebliğ gelmedi. Sabah 10 araçla gelip eşyaları aldılar. Bunun adı hukuksuzluk. Yanıyoruz ama kime yanalım, neye yanalım bilmiyorum' dedi.

PASTANEDEKİ masa ve sandalyeler araçlara yüklendi, İstanbulluların vazgeçilmezi olan İnci profiterolleri halka dağıtıldı. Son profiterolü yiyen ise Ahmet Saydım isimli vatandaş oldu.

*

bir de bunu buldum şimdi:



İNCİ PASTANESİ'NİN YENİ ADRESİ



Atilla Güner'in sorusu üzerine işletmeci Musa Ateş İnci Pastanesi'nin yeni adresine dair bilgiler verdi. 'Ben de şimdi size bir müjde vereceğim. Şimdi Mis sokakta, şu anda 18 numara denilen bir yer tuttum, kira kontratımı da yaptım. Bana bağlantı kurmadan evvel ben oradan ayrıldım, inşallah en yakın zamanda yeniden hizmet vereceğiz. Bunu halka müjde olarak bildirirseniz daha iyi olur.'dedi.

2 comments:

Anonymous said...

hatırlıyor musun cem'e isviçre'den kart attığımda tarihi bir pastaneden söz etmiştim. yazını okuyunca orası aklıma geldi, bundan 100 yıl sonra da oralara yolu düşen o pastaneyi bulur. öyle işte...
özden

yasemin said...

evet özden. birkaç gün önce radyoda mimarlıkla ilgili bir programda tam da söylediğin şey konuşuluyordu. adam aynı şeyi söyledi, zürih'te mimari anlamda bir şey değişmez 100 sene sonra da aynı yeri yerinde bulursunuz dedi. bir otelin 2 defa yıkılıp yeniden yapıldığına şahit olmuş, her seferinde de aynı şekilde inşa edilmiş otel. istanbul'da inci'nin onca sene yerinde kalmış olması bile bir mucizeydi zaten.