Friday, April 5, 2013

alerji

benim bunlara alerjim var / astım atağına davetiye çıkaran şeyler :

* kedi :( :: burda çok büyük bir yanlışlık var
* köpek
* ot, polen :: otların üzerine uzanıp yatamıyorum, gerçi nerde uzanacak ot var ki, burda olmadığı kesin. ot demişken, dergi ot çok iyi
* lilyum denilen çiçek :: bana lilyum yollamayın!
- kimse sana çiçek yollamıyor zaten yasemin, sakin ol. 
- ofise çok gelirdi, sanki başka çiçek yok
* parfümler
* keskin kokulu deterjanlar :: ekolojik deterjanlarda sorun yok
* oda parfümleri :: sinema salonlarına sıkıyorlar bazen, ne gerek var?
* yumuşatıcılar :: kullanmayın, gereksiz. zaten tamamen çıkmıyormuş durulanınca. benim sorunum nefes yolları ile ilgili olsa da cilt için de kötü.
* açık havada yakılan sivrisinek kaçırıcı spiraller
* şarap :: max. 1 kadeh hakkım var, daha fazla içersem gelsin tıknefeslik
* kokulu ıslak mendiller
* arabalara asılan/takılan kokular :: anlaşıldı herhalde, bana kokularla gelmeyin. her türlü parfümünüz önce başımı ağrıtıyor sonra da nefesim tıkanıyor
* cafe creme :: sevmiyorum zaten. yakındaysam başkaları içince de dokunuyor. konserlerde içerlerdi bir ara. neyse ki açıkhava tiyatrosunda sigara vs. yasaklanmış. evet, açıkhavada da dokunuyordu bu meret.
* genel ve epidural anestezi :: fena, nefes sıkıntısı + bulantı + davul gibi şişip tanınmaz bir forma bürünme

deneyip gördüklerim, bir kısmı testte de çıkmıştı. deneyip göremediğim bir de at var testte çıkan, at alerjisi, duydunuz mu hiç?

*

astım ve alerjilerimle nasıl yaşayacağımı bu doktorun kitaplarını ve yazılarını okuyarak öğrendim. gittiğim doktorlar testlere tabi tuttular, reçete yazıp neredeyse hiçbir şey söylemeden beni yolladılar. sorularıma tek kelimelik yetersiz ve suratsız cevaplar, hastayla konuşup ona bilgi vermek yasakmış gibi bi haller, astım krizi geçirmekte olan bendenizi o halde hastane içinde efor testi dahil olmak üzere o tetkikten bu tahlile sürüklemeler... heeeeyyyy hey, neler gördü bu gözler... artık akıllandım, her denileni yapmıyorum, yaklaşımını beğenmediğim bir doktora bir daha asla gitmiyorum, bir dahayı geçtim daha o anda yanından ayrılıyorum. söylememe gerek yok herhalde ama eğer bir şey söylemişse, dediklerini de hiç ciddiye almıyorum. hastalanıp gittiğim doktordan aşırı bir ihtimam falan değil beklediğim; diyalog, soru varsa cevap, göz teması.

astım ve alerjileri (aslında kronik hastalığınız her neyse onu) öğrenmeden yaşamak büyük risk. alerjik bünye insana her an, her yerde sürpriz yapabilir ama öğrenebileceğimiz kadarını öğrenmenin hayatı çok kolaylaştırdığı da bir gerçek. doğru doktoru arayıp bulmak zorundayız. peki ben buldum mu? daha değil. şimdilik konuyla ilgili zihin açıcı yazılar ve kitaplar için aşağıdaki linkleri öneririm.

6 comments:

füs said...

kedi, köpek, toz, rutubet, araba kokuları, ev kokuları...alerji olarak bende de ne ararsan var, hamilelikten sonra iyice coştular sanki...bana alerji yapan şeylerden uzak durmaya çalışıyorum ama bir köpeğin yanında felan hapşurmaya başlamak da hiç hoşuma gitmiyor...özellikle bahar zamanı aerius diye bir ilaç kullanıyorum, alerjimi bir nebze de olsa anlayabilen bir dr vermişti, o fena gelmiyor...seni keser mi bilemedim...

Unknown said...

merhabalar...bende yasiyorum bu alerji denilen bilinmezii
7..8 sene cok ugrastim..
bir kac sene ara verdi..
simdide korkarak yasiyorum
neyse allah daha beter dert vermesin diyelim
sevgiler

Kuskus said...

ilginç, ben hiç test yaptırmadım ve bir atak yaşamadım ama okuyunca bende de olabileceğini farkettim. parfümler ve oda parfümleri, ıslak mendil,arabalara asılan kokular hatta yastıklardaki deterjan kokuları beni çok rahatsız eder. otobüsteysem midem bulanır, açsam iyice kötü olurum. bir de gözlerim dışarıda çok yaşlanır ve kaşınır hatta bu ara o kadar kaşıdım ki göz pınarım aşındı, kızardı ve soyuldu. bende de alerji mi var dersin yasemin?
kedi, köpek, çim konusunda bir şey yok, okulda bütün gün iç içeyim hepsiyle :) olsa çok üzülürdüm...

Anonymous said...

Alerjim yok ama oda spreyi, (açık havada olsam bile) kalantor purolarının kokusu, Jarum adlı iğrenç sigaranın kokusu beni de çok kötü yapıyor. Bunlara ağır ya da yoğun limonlu parfümler de dahil. Kaşınmak falan gibi dertlerim yok ama hemen migrenim tutuyor.

Fulya said...

Kac senedir ne cok sey ogrendim senden sevgili Yasemin, tesekkurler.

Kuzununannesi said...

kıyamam yaaa bu aralar fenaır hallerın bılıyorum...cok gecmıs olsun dıyorum ve sneı cok ıyı anlyıorummm