Sunday, December 15, 2013

nopper

foto burdan

bir zamanlar nopper vardı. ben çocukken, en az 30 sene önce yani. cem oyuncaklarla oynayacak kadar büyüdüğünde hatırlamıştım ve oyuncakçılarda aramaya başlamıştım bunları. acaba hala var mıdır, bulabilir miyim diye dolanırken, kadıköy'de, söğütlüçeşme'deki caminin karşısındaki eski oyuncakçıda, farklı isimle satılan birkaç paket bulabilmiştim. aynı günlerde anneannesi de yunanistan gezisi dönüşünde, orada bulabildiği bir iki kutuyu getirmişti, derken benim aldıklarımla oradan gelenler birleşince epey parçamız olmuştu. yunanistan'dan gelenler iyiydi de, benim bulduklarım bizim eskiden oynadıklarımız kadar kaliteli ve esnek değildi, dişleri kolayca kırılıyordu. cem yine de onlarla epey oynamıştı.

internet olmasaydı bu kutuyu yeniden görebilir miydim? işte kitapçığıyla, plastik haznelerindeki aynı parçalarla bizim nopper tıpatıp buydu. resimdeki çocuğun yaptıklarının aynısını yapmaya çalıştığımı bugün gibi hatırladım şimdi.
 
cem büyürken artık oynamadığı oyuncakların büyük bölümünü kendisinden küçük çocuklara dağıtmış, bir gün kardeşi olursa diye az sayıda sevdiğim oyuncağı da saklamıştım. işte nopperler de hatıraları nedeniyle sakladıklarım arasındaydı. iyi ki vermemişim, rüya'nın kendi kendine oynamayı sevdiği ilk oyuncaklardan biri nopper oldu. şu anda ilerleyen ve çoktan uyumuş olması gereken saate rağmen halının üzerinde şarkılar söyleyerek parçaları birleştirirken ben de onun, kendi dünyasına dalmış ve diğer her şeyi (özellikle de bizi!) unutmuş halde, "nopper" oynamasını izliyorum.

nopperler görebildiğim kadarıyla artık farklı isimler altında pazarlanıyor. bu isimlerden biri fun bricks ve bu markayı şu an nerede bulabileceğinizi bilmiyorum. seneler önce bir arkadaşım joker'de gördüğünü söylemişti ancak gidip sorduğum birkaç seferde ben bulamamıştım, belki şimdi satıyorlardır. ankara ve istanbul'daki bazı alışveriş merkezlerinde mağazaları bulunan imaginarium'dan ise hala epey kazık fiyata, kalitelisinden bir kutu "pinmulti-up çubuklu yapı parçaları" satın alma şansınız var.http://www.imaginarium.com.tr/ubuklu-yap-paralar-45857.htm

8 comments:

Ece said...

Kutuyu görünce gözlerim doldu resmen, o kutuyu ben de unutmuşum. Bu arada Playskool'un clipo diye benzer bir serisi var, ama tabii ki Nopper'ın yanına bile yaklaşamaz, parçalar çok daha kaba. Birbirine geçirmek benim için bile çok zor, çocuklar nasıl yapsın...

Aslısın said...

Yasemin, beni taa ne gunlere goturdun. O tirtikli dokuyu, kutusunun plastikimsi hissini hatirlattin. Gercekten de internet olmasa bu kutuyu yeniden nasil gorurduk?

yeliz said...

Benim de çocukken nopperlarım vardı lego yerine:)
Hatta arcaya da legodan önce nopper aldım. Ankarada bir üreticisi var fiyat fena değildi internet üzerinden almıştım ama hatırlayamadım eğitici oyuncak galiba sitenin adı. Neyse arca da çok severek oynadı hala oynuyor:) o plastik kutudaydı benimkiler de hey giddiiii

Bezen Hindistan said...

Ben cok severdim onlari cocukken. Burada bristle blocks diye satiliyor. Eve de aldim. Imaginariumdaki fiyata inanamadim yalniz, yuh demek istiyorum. Sana bir email gonderdim bu arada. Sevgiler

Anonymous said...

Yasemin, ben de geçen hafta başında Imaginarium'da gördüm bunları. Kime alacağımı bilemedim tabii. Çocuğum olsa hemen alırdım. Çocukken bende de vardı bunlardan. İsmini bilmiyordum.

missy said...

yasemin, ben ara ara takip edebiliyorum sayfanı, her seferinde senden çok şey öğreniyorum, iki oğlum var, yakında 7 yaşında olacaklar, çok teşekkürler.
iyi ki varsın:)

ERALP KÖKSAL said...

1970 lerin sonlarına doğru bana da almıştı ailem. Nopper büyük ve küçük set olarak satılıyordu. Ev, araba ve daha neler tsarlıyorduk çok özel bir oyuncaktı bizim nesil için ahhh ahhhh..

spankerpoligoli said...

Az oynamadık zamanında.