Sunday, January 5, 2014

Gulliver

Cem ile dün başladığımız Gulliver'in 6. bölümüne geldik bu gece. Ona kendi kendine okumayı pek seçmeyeceği ama okumasını istediğim kitapları ben okumaya çalışıyorum. Seçimde ilk dikkat ettiğim nokta ise kitabın benim severek okuyacağım bir kitap olması.

Bu okumaları uyumadan önceki yarım saat içinde yapıyoruz. Cem şimdiye dek seçtiğimiz kitapları ilgiyle dinledi. Kitap okurken çoğu zaman Rüya da yanımızda oluyor, kitap resimliyse okuduğum sayfadaki resimleri inceliyor ve yeni bir gelişme: anlamadığı yerlerle ilgili sorular sorarak olan biteni (kimi zaman "dünya bir gaz ve toz bulutuydu" noktasından da olsa) anlamaya çalışıyor.

Gulliver'in Domingo Yayınevi'nin Hepsi Sana Miras Serisi'nden çıkan baskısını tercih etmemin ilk sebebi müthiş resimleriydi. Seriye ilgi duymamın diğer sebebi ise, hikayelerin usta yazarlar tarafından çocuklar için yalın bir dille yeniden anlatılmış olması. Yoksa aradığınızda, raflarda değişik yayınevlerinden çıkmış onlarca Gulliver çevirisi bulmak mümkün. Aynı seriden Umberto Eco'nun yeniden anlattığı Nişanlılar kitabı da sırada.

Cem'in odasında, başucu lambasının ışığında, yatağına uzanıp seçtiğim kitabın o günkü bölümünü merakla dinlemesi, devamını yarın okuyalım, dediğim her seferde biraz daha okumamı istemesi beni mutlu ediyor.

*


13 comments:

Nükhet said...

Merhaba Yasemin,Kızım Yasemin ile Rüya hemen hemen aynı yaştalar.Gece uyku öncesi kitap okuyorum ben de ona.Sen Rüya'ya neler okuyorsun?"Her Güne Bir Masal "kitabı pek ilgisini çekmedi.Tübitak serisinden okuyorum ama alternatif bulamadım.Bu arada Yasemin 3.5 yaşında;Rüya da 3 sanırım değil Mi?
Sevgiler
Nükhet

yasemin said...

Nükhet, Rüya 3 yaş 3 aylik. İlgisini çeken kitaplarla ilgili bir post hazırlayım o zaman. Şimdilik birkaç isim vermek gerekirse:

* Akşam Olunca
http://www.dr.com.tr/Kitap/Aksam-Olunca/Ella-Burfoot/Cocuk-ve-Genclik/Okul-Oncesi-6-Ay-5-Yas/Masal-Hikaye-Kitaplari/urunno=0000000448452

* Tübitak'tan Rüzgarlı Bir Gün, Karlı Bir gün, Güneşli Bir Gün, Yağmurlu Bir Gün, Deniz Kıyısında, Yeraltında, Küçük Poni

* İş Kültür'den Kaçak Gözleme, Bisküvi Adam, Karga ile Tilki, Sakar Cadı Vinnie serisi (bu seriyi Cem de severdi ve Cem de Her Güne Bir Masal ile pek ilgilenmemişti, biraz daha büyüdüğünde öğlen uykusundan önce birer tane okurdum oradan. Rüya'ya hiç denemedim henüz belki büyüyünce denerim)

yasemin said...

* Minik Peri Mine serisi
* Tudem'den Rita ve Adsız serisi
* Aydaki Adam (redhouse kidz)
* Popcore'dan Kasabanın En Şık Devi, Süpürgede Yer Var mı?, Tostoraman
* YKY Annemin Çantası, Mevsimlere Güzelleme, Piraye'nin Bir Günü, Tavşan Çiko'nun Dileği
* YKY Ayıcık İle Farecik'İn Maceraları serisi
* Nesin Kitabevi: Masal Battaniyesi, Mini Mİni Mualla, Papağanın Diriliş Öyküsü (bunu çok okutturuyor)

Anonymous said...

Yasemin çok teşekkür ederim.Bugün hemen alıcam birini.Sevgiler.Nükhet

Kagittan gemiler said...

Merhaba Yasemin,
Ben de kızıma aynı serinin Cyrano de Bergerac adlı kitabını arkadaşımın tavsiyesi ile internetten sipariş vererek almıştım. Kitap elime ulaştığında o kadar beğendim ki tüm seriyi sipariş vermediğime pişman oldum. Kitap okumayı çok seven 13 yaşında bir kızım ile ablasının kitaplarının arasında büyüyen 2.5 yaşında bir kızım daha var. Seni sürekli takip ediyorum. Sevgiler.Mutlu yıllar.

yasemin said...

Nükhet,
Umarım Yasemin de sever :)

Mutlu yıllar Kağıttan Gemiler. Cyrano de Bergerac'ı Gulliver ile birlikte alayım demiştim ama yoktu o kitapçıda. Benim de aklımdaydı, evet, tüm seri çok güzel.

Sevgiler

fasulyeden haberler said...

Masal Battaniye`sini ben de sizin tavsiyenizle almistim. Kerem bayiliyor. Bir de ayni cizerin `Butun Gun Esneyen Prenses` diye bir kitabi var, biliyorsunuzdur. Onu da cok seviyor.
Kerem`e kitap secerken bir buraya bir de birdolapkitap.com`a bakiyorum cogunlukla.
Tubitak`in Ruzgarli, Karli vb. Gun serisini bilmiyordum, hemen bakayim...

3 yasindaki ogluma uykudan once kitap okumak benim icin buyuk mutluluk. Bunu 9.5 yasindayken de surdurebiliyor olmaniz cok guzel, hayranim size.. :-) ve tabi umut veriyor...

Ayşe'nin Kozası said...

Yunus 8 yaşında, perili,devli sihirli masalları dinlemek istemedi ama ben yararlı olacağını düşünürek zorla okuma yoluna gittim yanlış yaptığımı korku dolu rüyalarıyla karşılınca anladım...Konuşmayan hayvanlı,perisiz, cadısız masallar aramaya başladım.yeni yeni
olağan üstü olmayan gündelik hayatın içinden tavuk hilda gibi kitapları okuyabiliyor.Yapıkredi yayınlarından kitap kurtları için serisine başladık-kuşlar bize ne söyler- çok hoşuna gitti...

yasemin said...

Ayşegül,

Cem'e bir zamanlar okuduklarımı şimdi Rüya'ya yeniden okumak da çok zevkli. Cem'in ise artık okumayı sevdiği bir tür var, durmadan o kitapları okuyor. Günde 15-20 dakika onun seçmeyeceği bir kitabı birlikte okumayı ben hem kendim için hem de onu farklı türlere ısıtmak için istiyorum, işe de yarıyor doğrusu :)

Ayşe,

Sanırım okuyacağımız kitaplar için onların onayını almak zorundayız :) Cem de benim her önerdiğim kitabı kabul etmiyor, eskiden daha da katıydı ama birkaç iyi kitapla gözüne girdiğimden bu yana -eskiden ne söylesem sıkıcı olacağını düşünürdü-ortak kitaplar bulmakta pek zorlanmıyoruz :)

yasemin said...

http://cemuyurken.blogspot.com/2008/02/kurt-lmedi-hayvanat-bahesine-gitti.html

yasemin said...

bisiklet, kızak ve vapur:

http://cemuyurken.blogspot.com/2007/01/bisiklet-kzak-ve-vapur.html

Hatice Klmc said...

Ben de bu yolu denemeliyim sanırım , su an benim oğlumun okuduğu kitaplar da hep komik Türler : Limon ile Zeytin , Kaptan Düşük don 'un maceraları , Pitircik vs. Klasikleri ancak bu yolla sevdirebiliriz sanırım .

yasemin said...

Cem de Kaptan Düşükdon ve Pıtırcık külliyatını okudu. Pıtırcıklar bence klasikler kadar belki bazılarından daha da değerli :) Limon Zeytinleri okumasını ise hiç istemiyordum ama engellemedim sadece bir tanesini bile para verip almadım. Yine de bir yerlerden bulup epey okudu. Uzak durmamın sebebi çizeriydi ayrıca içerik olarak da beğenmiyorum o kitapları.

Birlikte okumak çok güzel. Biz şu anda Ara Güler'in can Yayınları'ndan çıkan anılarını okuyoruz.