Wednesday, December 28, 2011

yasemin'in yıkanabilir bebek beziyle imtihanı


iki haftadır kushies yıkanabilir bebek bezi kullanıyorum. nihayet kesintisiz olarak kumaş beze geçebilmiş olmak bende büyük bir coşku yarattı bu yüzden ilk günden beri yazmak istiyorum ama anlatmadan önce biraz zaman geçmesini beklemek ve nasıl gittiğini görmek istedim.

rüya doğmadan önce bu kez yıkanabilir bez kullanayım diye bir niyetim vardı. ilk günler, iki çocuklu hayata adaptasyon, yeni doğan döneminde çok sık bez değiştirilmesi, alışkın olmama gibi düşündükçe yenisini ekleyebileceğim sebepler, belki de bahaneler yüzünden kumaş bez kullanmayı erteledim. yeni doğan dönemi geçti, rüya 4-5 aylık oldu ve bebek ürünlerini kampanyalı satan sitelere bu bezlerden alabilmek için arada sırada göz atmaya başladım zira uzun vadede kesinlikle daha ekonomik olsalar da kumaş bezler için ilk etapta belli bir yatırım yapmanız gerekiyor. kampanya bekleme, tembellik, marka araştırmaları, kumaş bezle başa çıkma konusunda kendime güvensizlik derken ilk parti kumaş bez siparişini verebildiğimde rüya 9 aylık olmuştu.


ilk kullandığım kumaş bez yerli bir marka, çocuk doktorumuzun da tavsiye ettiği baby neo oldu fakat ben bu markadan hiç memnun kalmadım. malzemesi mikrofibermiş, dokusu polara benziyor, hemen kuruyor. % 100 koton olmasını tercih ederdim, güya epey araştırdığımı sanıyordum ama en önemli detayı atlamışım. ayrıca tasarımla ilgili bir sorun olsa gerek, iki yanındaki bantları ne kadar yukardan bağlamaya çalışırsanız çalışın, bant kenarları bebeğin tenine değiyor ve değdiği yeri tahriş ediyor. bu nedenle iki defa üst üste bu bezlerden bağlayamadım, bir kumaş bir kağıt bez şeklinde gittim ki kağıt taktığımda tahriş olan yer düzelsin. bunun bir yöntem olmadığı apaçık ortada. fazla uzun sürmedi, bıraktım. sonra belki rüya'ya küçük gelmiştir diye düşünerek bezleri daha küçük bebeği olan bir arkadaşıma verdim ama onlar da rahat kullanamadılar.


ilk hayalkırıklığından sonra kumaş bezden vazgeçmedim, araştırmaya, kumaş bez kullanan annelerle yazışmaya devam ettim. bu arada mevsimler değişti, sonbahar geçti, rüya 1 yaşını doldurdu, kış bile geldi. daha sonradan çok büyük pişmanlık duyacağım ağırdan almalar, ikinci denemeden önce de sürdü.

sonunda kanada kökenli kushies'in 5'li deneme setlerinden iki tane almayı başardım. şimdi toplam 10 adet bezimiz var ve artık dışarıda 3-4 saatten daha uzun kalacağımız zamanlar dışında kağıt bez kullanmıyoruz. geceleri de kumaş bez bağlıyorum ve genellikle emmek için uyandığı zamanlarda bezi değiştiriyorum. değiştiremediğim günler de oldu, pişik ya da sızdırma gibi bir sorun yaşamadık ama benim tercihim gece bir defa değiştirmekten yana.


temizlik konusuna gelince, kirlenen 9 adet bezi önce çamaşır sonra da kurutma makinesine atıyorum. bezler birkaç saat içinde hazır oluyor. bu döngü genellikle 2-2.5 günde bir tekrarlanıyor. çişli kakalı bezler bana her gün giydiğim kot pantolondan daha kirli gelmiyor. sonuçta kot pantolonla toplu taşımaya biniyorum, banklara bazen kaldırımlara oturuyorum ama kotu yıkamak istediğimde hiçbir zaman 40-50 dereceden daha yüksek derecelere ihtiyaç duymuyorum. bezleri de üzerindeki ibareye uyarak 40 derecede, çok uzun olmayan bir programda yıkıyorum, hiç leke falan kalmıyor.

aklıma gelmişken söyleyim, rüya'nın bezini değiştirirken doğduğundan beri, ıslak mendiller yerine kendi ıslattığım pamukları kullanıyorum. ıslak mendiller, özellikle kokulu olanları bana bile dokunuyordu, rüya'nın doktoru da ıslak mendillerden uzak durmamı söyleyince, çok mecbur kalmadıkça pamuk kullanmaya devam ettim.

son olarak, kumaş beze geçmekte bu kadar geciktiğim için çok pişmanım, son derece tembel bir insan olarak söylüyorum, yıkanabilir bebek bezi kullanmak hiç zor değil. hatta ilginç bir zamanlamayla, bu kadar bekledikten sonra yıkanabilir bez kullanmaya, tam taşınma, iki ev arasında mekik dokuma döneminde başlamış oldum. doğada kaybolmayan bezleri, bebeğin tenine aylarca, yıllarca değen kimyasalı düşününce, harcadığınız çok az ekstra çabaya kesinlikle değiyor. bu yılı bitirmeden kumaş beze geçebildiğim için yine de sevinçliyim ama keşke bunu rüya doğar doğmaz yapabilseymişim.

kushies baby yıkanabilir bezler için TIK

35 comments:

Selen said...

Güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş bu Yasemin. Geçici hamilelik hevesiyle epey incelemiştim bu bezleri, neobaby tercih edebileceğim bir marka gibi gelmişti. Ama kullanım açısından pek ergonomik olmadığı tecrübelerine göre oldukça açık. Eğer üçüncüyü doğurursam kesin düşünüyorum ben de yeniden yıkanabilir bez kullanmayı. Kullan at bezler belki pratik ama çocuğu yetiştirirken ona bırakacağımız doğayı da düşünmek zorundayız artık.

Selen said...

Yanlış yazmışım baby neo'ymus :P

Hülya Cinsçiçekçi said...

hiç geç kalmamışsın bence. tuvalet meselesinde farkındalık tam da bu aylarda başlıyor zaten.
kumaş bez kullanılan bebeklerin tuvalet eğitimi daha kolay halloluyormuş. hadi kolay gelsin

Anonymous said...

Merhaba,
Cogu arkadasimin ilkel bulmasina ragmen(!)- sanki bizler bu bezlerle büyütülmedik-bende sizin gibi cocuguma yikanan bezlerden kullandim- Kesinlikle dikkat edilirse dediginiz gibi pisik olayi ile karsilasilmiyor. Dogaya ne kadar atik cikardigi düsünülürse en dogru olan da bu zaten bu güzel yaziniz ve duyarliliginiz icin size tesekkürler!

polente said...

Bende, bende demek istiyordum ama bizim bezler oğlana küçük geldi, bir büyük boyla değiştirmeden önce küçükleri satmam gerekiyor.

4 tanesi süper durumdalar sadece bir kere kullanıldılar, diğeri de bir kere kullanıldı ama üzerinde minicik bir leke var. ilgilenen olursa polente@gmail.com

Blogunu da bez satışıma alet etmiş oldum Yasemin, artık bir kahveyle falan durumu telafi ederim :)

banushka said...

Harikasınız :) Biz de Ada 2 aylıktan bu yana kumaş bez kullanıyoruz. Amerika'dan bir kaç markayı denemek üzere almıştım. Üstüne Türkiye'den Baby Neo'nun deneme setleri aldım. Bir de kumaş bez kullanmaya niyetlenen ama kullanamayan bir arkadaşım da İngiltere'den aldığı bir dolu bezi verince elimde 15 kadar son derece enternasyonal bir test ekibi oldu :) Bu arada Ada büyüdü, ilk aldığım bezler artık küçük gelmeye başladı... Son olarak bir de diğer Türk markası Baby Nap'in bir setini aldım, ekip tamamlandı :)
Ben de aslında kumaş deneyimlerimi bir ara detaylı olarak yazsam iyi olacak. Başlamadan bu kadar kolay olabileceği, hele daha bebekken başlayabilmenin çok daha kolay olabilceği gelmiyor aslında insanın aklına...

Öykü said...

Ben de ikinci için hazırlıklara şimdiden başladım.Fuzzibunz markası,Türkiye'de yeni girdiler pazara.Doğumdan bezi bırakana kadar tek bez şeklinde.Numaralı değil yani.Bel ve bacak lastikleri ayarlanabiliyor çocuk büyüdükçe.Bir siteden kampanyalı aldım 10 adet.İç malzemesi pamuk değilmiş ama,bir arkadaşım söyledi. %100 poliüretan yazıyor içinde.Bilemedim valla zararlı bir şey mi?Boşuna almış olmayayım da o kadar bezi :)

yasemin said...

öykü selam, kolay gelsin :) ben de taşınmadan ergo'yu yollama planları yapıyordum.

poliüretan demişsin, pek hoş gelmedi kulağıma. bildiğimden değil. bir bakmak lazım ama baby neo'nun mikrofiberine de ben bakmamıştım. bir alay bezi boşa almışım, üstelik yan bantların durumu da cabası. mikrofibere şimdi baktım ekşi sözlükten:


"yapılışında sea and island metodu kullanılır. sentetik elyaflar poliamid veya polyester kökenli olanlar, sonsuz flamentler oluşturacak şekillerde üretilebilirler. nonwoven, dokuma, örme fark etmez. belli bir denyenin altında bu tekstil yüzeyleri oluşturulamaz. flamentler kopar veya keçeleştirilemeyecek kadar incedir. bu problemi çözmek için japon abimiz miyoshi okamoto bir yöntem keşfetmiş. yöntem aslında gayet basit. bu incelikteki flamentleri işleyemediğimiz için bu flamentleri geçici olarak bir araya getiriyor, işlem uyguluyor ve sonra tekrar dagıtıyor. bunun için copolyester ile poliamid (naylon) veya polyester kullanılır. polyester veya poliamid çok ince flamentler copolyester ile bir araya tuturularak tek bir flament haline getirilir. içinde bir çok ince kablo olan tek kalın bir kablo gibi düşünün. işlenebilecek denyeye gelen flamente işlem uygulandıktan sonra oluşan tekstil sodyumhidroksit çözeltisine daldırılır. polimerizasyonu tam olarak bitmemiş güçsüz copolyester'in bağları kopar ve çözeltiye geçer. ince flamentleri bir arada tutan yapı ortadan kaybolduğu için flamentler dağılır. o kadar küçük boyutta tekstil elde edersiniz ki kullanım alanları ve avantajları çok büyüktür."

bence bezler kesinlikle %100 koton olmalı.

yasemin said...

öykü, poliüretan bebek bezi için pek uygun bir malzeme değil gibi görünüyor. sadece ekşi sözlük'ten okudum. bir maddeyi kopyalayım:

polyurethane. bir karbon bileşiği. yumuşak plastik tipi maddelerin özünü oluşturur. buzdolabı kapılarının kenarı bu maddeden yapılır.

yasemin said...

selen, ben sana rüya'nın bezlerini göndereceğim o zaman çünkü biz o günler geldiğinde bezi bırakmış olacağız inşallah :)

hülya, rüya'da (isimleriniz ne kadar benzer :) öyle bir bilinç gelişmeye başladığını hissediyorum umarım tez zamanda bırakırız. kumaş bezin süreci hızlandıracağına inanıyorum. bakalım.

anonymous, bana da kendince tepki gösterenler oldu "zaten işimiz zor, neden kullanıyorsun ki bu bezleri!" falan diye sinirlenenler :) hamama giren terler, zorsa zor. çocuk zorla gelmedi ya, kendin yaptın :p arkadaş kullanmıyor ya, benim de kullanmam yasak, rahatsız oldu benim kumaş bezimden. hey allaam ya, ne günlere kaldık. yeni yılda bu tarz tiplere şuur ve huzur diliyorum.

eda, bir akşam çıkıyoruz yine o zaman; ben kahvemi isterim! bu arada umarım bezlerine bir talip çıkmıştır :)

banu yaz bence de. kullanmayan bilemez zor olmadığını. ben ilk kumaş bez lafını duyduğumda hiç kullanabileceğimi düşünmemiştim, bana epey ütopik gelmişti. kullanmaya, kullanan annelerin anlattıklarını okuduktan sonra cesaret edebildim. hem bebekler hem de çevre için önemli bir şey yapıyoruz kumaş bez kullanmakla. ah bir de bu kadar geç kalmasaydım...

Keyiflibebek said...

elinize saglik, tecrubeliniz paylasmak iyi bir sey umarim bunu okucunca daha fazla insanlar denemek istiyecek. çevremiz için önemlidir.
Biz de de kullandik 2 çocuklarimiz için, ben Kushies'den memnun kalmadim :) bez+üst Külot tercih ettik :)

Keyiflibebek said...

öykcugum senin yorum simdi gordum : simdiden satin alma, 25 tane var, sana ödünç verecegim, eksikler varsa alacaksin... Yeni doganlar için kumas parça ile kolayca bebek bezi yapilir size anlattacagim bir gün...

yasemin said...

keyifli bebek merhaba, beni emziren annelerden hatırlıyor musun? hamilelik yoga kitabı ve dvdsi almıştın benden :)

merak ettim sen neden kushies'den memnun kalmadın?

Keyiflibebek said...

selam Yasemin :)
"all in one" olduğu için Kushies beğenmedim.
bez + üst külotları tercih ederim çünkü :
- her şişte üst külot yıkamak gerekmiyor.
- daha çabuk kurutuyor
- daha kolay ayarlarabildim
- daha ekonomik
- daha az yer lazım çekmecede
...

Bildiğim kadariyla hemen hemen tüm "all in one" ve külotları PUL ile üretilmis (kushies dahil)su geçirmez diye PUL (poliuretan)nefes alır, verir... normal plastikler gibi değil. tabiiki aklisiniz kımyasal bir sey :(
ama bebeğin poposu bu PUL dokunmadiği için çok ciddi bir problem değil diye düşünüyorum.

PUL'dan dışında BİR alternatıf var : YÜN. Örgü biliyorsaniz ingilzce dilinde pattern ve açıklama bulunur. Su geçmesin diye LANOLIN ile özel bir bakım gerekiyor(zaten yün içinde lanolin doğal olarak var koyun islenmasın diye :)

Yasemin, bu sabha makalenin keyiflibebek.com diye sayfamda paylaştım facebookta :)

Selen said...

Koyun yünündeki lanolin elbette ki işlenirken daha iplik haline bile gelemeden gitmiş oluyor. Doğal ve saf yün elyaf günümüzde hem bulunması zor hem de pahalı olduğu için bebek bezlerini bırakın el örgü yünlerinde bile akrilikle karıştırılarak kullanılıyor. Zaten orjinalliği bozulmadan kalsa bile inanın bana kokusundan ötürü onu bebeğinizde kullanmak istemezdiniz. Yün dokuma yapan meshur bir firmada iplikçilik stajı yapmıştım zamanında, o harman hallaç dairesinin kokusunu hala dün gibi hatırlarım.

yasemin said...

selen'cim aklıma senin oğlanların senin makineden anlamadığını sandıkları zaman geldi hani babaları anlar, sen anlamazmışsın ya :p mesleki bilgilerin nerede, nasıl işe yarayacağı hiç belli olmuyor :)

yaban said...

ben de bes aylıktan beri kullanıyorum ama bloga yazmakta tembelim.. :) gercekten de her gun cope 7-8 adet bez atmaktan fenalık gelmişti..

yasemin said...

barış, sen de yaz. ben okudukça ikna olmuştum kullanabileceğime, ilk duyduğumda imkansız olduğunu düşünmüştüm. öpüyorum yabanımı.

Nihal said...

yasemin,
demek böyle bir şey var:) küçük glenleri elden çıkarma tavsiye ediyorsan talibim:)
Sevgiler
Bu vesile ile iyi seneler...
Öperim

yasemin said...

ilk küçülenleri verdim nihal. şu an kullandıklarımız da rezerve, bez dışı bir şeyler veririm sana da :)

iyi seneler.

Anne ve Bebisi said...

Benim kadar tembel bir insan bile kullanabildiyse bu bezleri, herkes kullanabilir diyorum :)
Normal camasirdan bir farki yoktu, bebegin body'sini cikarir gibi, cikarir, kakasini akitir, yikamaya atardim.. cikar, as, kurusun, bi daha kullan :) Bence de cok kolay kullanmak.. Rutine oturunca zaten, anlasilmiyor bile fark.. Ustelik dag gibi biriken, kokan, duzenli atilmasi gereken bezlere oranla, cok cok daha pratik :)

yasemin said...

al benden de o kadar :)

hilal said...

yasemin hanım merhaba çok ayrıntılı bilgilendirici bi yazı olmuş...teşekkürler benim kızım şu an 9 kilo kushies bebek bezinin kaç numarasını almam gerekir bir d nereden uygun fiyata alabilirim bilgilendirirseniz çok sevinirim

yasemin said...

merhaba hilal,

teşekkür ederim. bence iki numarayı alın yani 10 kilodan başlayan büyük boyu alın daha uzun kullanırsınız. diğeri belki şimdi bile küçük gelebilir. ben bebeshop.com'dan almıştım ama grupanya'dan almış olduğum indirim kuponlarım vardı, epey ucuza gelmişti ya da bebekler için kampanyalı ürünler satan unnado gibi siteleri takip edebilirsiniz, onlardan da kushies'i indirimli alabilirsiniz.

Annesinin Meleği said...

Merhaba, ben deneme için aldım ama çok pahalı olduğu için bir set oluşturamadım. Eğer kullanmadığınız yıkanailir beziniz varsa 10-22 kilo için benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Kısıtlı bütçemle çırpınmaktayım.. 5 tane bezle de doğrusu denemekten öteye geçilemiyor :( Yardımcı olursanız çok sevinirim.

yasemin said...

merhaba, ben de iki set almıştım tek set fiyatına bir kampanya ile; yani toplam 10 tane. kızım 18 aylık 5-6 aydır onları kullanıyoruz. eğer bezi bırakmış olsaydı size gönderirdim. yalnız madem bu kadar çok kullanmak istiyorsunuz illa ki kushies olması gerekmiyor. deneme külotlarının içine pamuklu kumaşlar dikerek ya da diktirerek daha ucuza mal edebilirsiniz. ya da başka bir yolu bulunabilir, eskiden hiç hazır bez yoktu ve evlerde bebekler için kumaş bez hazırlanır, onlar kullanılırdı.

bu arada bebeshop'un 15 nisan'da biten bir kushies kampanyası vardı. bir alana bir bedava şeklinde. belki yine olur, onu da takip edebilirsiniz.

esra said...

Tebrik ederim...bezleri yikamada ne kullaniyorsunuz?sabun cevizi ile temizligi tsvsiye ederim..www.sabunagaci.com

esra said...

Tebrik ederim...bezleri yikamada ne kullaniyorsunuz?sabun cevizi ile temizligi tsvsiye ederim..www.sabunagaci.com

Cincüce said...

Merhaba Yasemin,
Ben bebekten önce çok araştırdım bu yıkanabilir bez konusunu, ne alayım, hangisi iyidir diye. Senin bu yazın da okuduklarım arasındaydı. Sonunda Kushies'de karar kıldım.
İlk başlarda gazyet memnunduk. Ama birkaç kullanım sonra bezlerde garip bir koku oluştu. Neredeyse her gün yıkadığım halde. Hatta son yıkamadan sonra fark ettim ki yıkanmış temiz bezlerde bile kalmış o koku.
Açıkçası huylandık ve bir süre ara verdik.
Bir de bu bezleri açtığımızda dışarı inanılmaz bir sıcak hava dalgası çıkıyordu. Erkek bebeklerde testislerin çok da ısınmaması gerekiyormuş ya, içimize sinmemeye başladı. Bunun bir de yaz ayları var. Şimdi bu kadar ısınırsa, yazın ne olur?
Sende böyle bir koku ve ısınma durumu olmuş muydu?
Sevgiler,
Banu

yasemin said...

banu,

yıkanmış bezlerde rahatsız edici bir koku hatırlamıyorum. biz yaz gelince bırakmak zorunda kaldık kumaş bezi çünkü çıkarır çıkarmaz yıkamayınca cidden fena koku yapıyordu. oysa ben biraz bez birikmesini istiyordum toplu yıkamak için. ayrıca rüya yazın kumaş bezle rahat edemedi, kızarıklıklar falan olunca ara verelim hava serinleyene kadar dedim ama sonbahar gelince kağıt bezin rahatlığına alışan rüya bir daha asla kumaş bez taktırmadı. işin kötüsü bezi bırakmadı da. 2,5 yaşında çoktan bırakmış olacağını düşünüyordum ben ama hiç niyeti yok. gerçi aniden oluyor bu işler.

soruna dönersek, dikkatimi çeken bir koku ve ısınma olmamıştı. bizim kuşakta ve öncesinde tüm erkeklerin kumaş bez kullandığını düşünürsek sanki ısınma varsa bile testisler için sorun yaratmaz gibime geldi.

bezden sonra da slip yerine boxer tercih edersiniz. ben cem'e slip alıyordum önceleri ama doktoru erkekler için boxerın daha sağlıklı olduğunu söyledikten sonra bıraktım. çamaşırlar olabildiğince bol olmalıymış.

bayterekblog.wordpress.com said...

Merhabalar ben kendi diktiğim yıkanabilir bezleri yaklaşık 5 aydır kullanıyorum.şimdi satışını da yapmaya başladım.kullananlardan olumlu yorumlar alıyorum.bezlerin iç ve dış kumaşları %100 pamuklu,içine su geçirmez kumaş koydum.bacak ve bel bölgesinde ayarlanabilir lastikler var.bu sayede sızdırma yapmıyor.çıt çıt sistemi sayesinde 3-17 kga kadar kullanım sağlanıyor.ilgilenenler lütfen benimle irtibata geçsinler.

Unknown said...

Merhaba kullandığınız bezlerinize talibim.kızım 4 aylık 7 kılo.

Unknown said...

Merhaba. Size garip gelecek sorum belki ama sürekli kakayi bezden temizlemek zor olmuyor mu.ve makina zarar görmüyor mü o denli kirli bezlerden. Merak ettim

Unknown said...

Ben de oldukça memnunum hem bebekler için olandan hem bayanlar için olanlardan . Şu üreticiden aldım şimdilik sosyal ağ üzerinden satış yapıyor. Tüm kumaşlar pamuklu sağlıklı. Kullanımı kolay . Konforlu . Dilerseniz ayrıntılı bilgiyi gün içerisinde verir size.

Sosyal ağ hesapları :
https://www.instagram.com/mnelam/
https://www.facebook.com/eminedoganakar
https://www.facebook.com/mnelamis

Organik bebek bezleri, bayan hijyenik günlük/orta boy/ gece boyu pedler , bebekler için organik oyuncaklar-yaşa özel , bebek kıyafetleri , özel dikim yapıyor.

Unknown said...

Yasemin hanım kushies marka bezleri nereden temin edebilirim bende kullanmak istiyorum