Wednesday, December 21, 2011

yılbaşı kitabı


"Bir yeni yılın eskilerinden daha iyi veya üstün olması için bir sebep mi var?

Amma biz, öyle olmasını temenni ederiz. Dünyada ümit kadar kuvvetli bir saadet sigortası olamaz. Ömrümüz, daha iyi günler olacağını ümit etmekle geçer. Hakikat olan şu ki, zaman zaman seviniriz, sonra üzülürüz. Bu arada yer, içer, yorulur, dinlenir, uyuruz. Takvimlerden birer birer yaprak çevire çevire, hiç değişmeyen mevsimleri yeni diye saya saya, insanların ve huylarımızın değişmeyişine, ebedi olduğuna yemin ettiğimiz aşklarımızın nefrete dönüşüverişine hayret ederek, zamanın hunisinden boşluğa damlayacağımız deliğe kaymağa devam ederiz.

Ve yılbaşı geceleri, herşeyi unutmak isteği ile deliler gibi eğlenmeğe teşebbüs edişimizin, çılgınlıklarımızın asıl sebebi de budur."

Fikret Adil, arka kapaktan


bugünlerde elimde gökhan akçura'nın derlediği yılbaşı kitabı var. seneler önce yeni yıla yakın bir zamanda çıkmıştı, öyle hatırlıyorum. kitabı aldığım dönemde okumamış sonra da hep bir yılbaşı arefesinde okurum diye erteleyip durmuştum. bu hafta, yeni kitaba başlamak için raflara bakınırken elime geçti, tam vaktidir deyip başladım.

kitapta eski yılbaşı edebiyatından örnekler var. nedir bunlar, yıllar önce, peyami safa, refik halid karay, adalet cimcoz, nurullah ataç, ercümend ekrem talu, faruk nafiz çamlıbel gibi yazarlar tarafından yılbaşı hakkında yazılmış makaleler, öyküler, döneme ait çizimler. fikret adil'in arka kapaktaki yazısı, yeni yıl hakkındaki hissiyatımı bugüne kadar en iyi anlatan satırlar oldu, bu arada.

şimdi birkaç yerden kitabın baskısına baktım, kalmamış. bendekinin basım yılı 2002. sahaflarda ya da internet sahaflarında vardır büyük ihtimal.

yılbaşı kitabı sahaflarda: TIK

3 comments:

Leylak Dalı said...

Kitabın fotosunu görünce hüzünleniverdim birden. Aynısından benim de var. Yeni yıla girmeye 3 gün kala gencecik yaşta kaybettiğimiz dayımın acısıyla perişan bir yılbaşında almışım ve ilk sayfasına Ali Cengizkan'ın "Dayım Gül Takardı Yakasına" şiirini yazmışım. 2002 den 2003 e girdiğimiz yılın başıydı, en kederli yılbaşlarından biri, annem geceyi ağlayarak geçirmiş, üniversitedeki oğlum ortamı neşelendirmek için tüm aileyi hediyelere boğmuş lakin yürekteki ağırlık geçmemişti. Huzur içinde uyusun, bir kitap yine onu anımsatıverdi.
Neyse hüzünü koyalım bir yana, size şimdiden keyifli ve sağlıklı bir yıl diliyorum. Sevgiyle...

yasemin said...

ah, benim de gözlerim doldu. ben de size güzel bir yıl diliyorum. sevgilerimle.

Nihal said...

yasemin kitap önerilerin aile bütçemizde ciddi sıkıntı yaratıyor söyliyim:D