Friday, July 13, 2012

güzel çocuk kitapları :: nesin yayınevi çocuk cenneti kitaplığı


rüya doğduğu zaman ona hiç resimli çocuk kitabı almam sanıyordum. okul öncesi döneme ait güzel kitap gördüğüm zaman dayanamadığım için cem'in çok fazla kitabı vardı, rüya nasılsa onlarla idare edebilirdi. fakat yanılıyormuşum çünkü hamileliğin son günlerine denk gelen uykusuz bir gecede bir internet kitapçısından rüya'ya daha doğmadan bir kutu dolusu çocuk kitabı almıştım bile. cem okula başlamadan okumayı söktüğü için ona bir süredir pıtırcık türü kitaplar alıyordum, bu yüzden de okul öncesi kitaplardan uzak kalmıştım. o gece aldıklarım, yeni çıkan okul öncesi kitaplar arasından beğendiklerimdi. arada bazı kitaplar için referans olarak da 1001 children's books you must read before you grow up adındaki tuğlayı kullanmıştım.

nesin yayınevi'nin çocuk cenneti kitaplığı'nı o gece keşfettim. görünen oydu ki nesin yayınevi her çocuklu evde bulunması gereken türde kitapları türkçeleştirip basmıştı. kitaplar isimleriyle, resimleriyle, arka kapak yazılarıyla kendilerini ele veriyorlardı, daha önce hiçbirini yakından görmediğim halde tereddüt etmeden bulabildiğim hepsini aldım. aradan geçen neredeyse iki sene boyunca yayınevinin yeni çıkardığı kitapları takip edip almaya devam ettim. o zamandan beri de çok fazla bilinmediğini tahmin ettiğim bu kitaplardan bahsetmeyi düşünüyorum. sonunda, cem bu tür kitapları okumayı bıraktığı için vrdiğimiz uzun aranın ardından, bu gece benim isteğimle okuduğumuz unutkan mumi sayesinde nesin yayınevi çocuk cenneti kitaplığı'nın kitaplarına siz de mutlaka bakın diyebiliyorum. çocuğunuz yoksa bile bakın, alıştığımız çocuk kitaplarından farklı kitaplar bunlar, gerçekten görülmeye ve okunmaya değer kitaplar.

*

benim en sevdiklerim aşağıda. bu kez cem ile sevdiklerimiz aynı. sıradan bir okul günü'nü, okula başladığı sene defalarca okuduk, onun kalbimizdeki yeri o yüzden ayrı. cem okul konusunda yalnız olmadığını bu kitap sayesinde anladı. asıl iyi hikayeler didaktik olmadan anlatılanlar.

bir kitabın çocuğa nasıl davranacağını; teşekkür etmeyi, diş fırçalamayı, oyuncağını arkadaşlarıyla paylaşmayı falan öğretmesi gerektiğini düşünenler varsa lütfen bu düşünceden vazgeçsinler. öğreten kitaplar yüzünden çocuklar daha okumaya başlamadan kitaplardan soğuyorlar. evet, türkçe iyi çocuk kitapları bulmak kolay değil. cem'in bebeklik döneminde hele, sayıları çok azdı. o büyürken artmaya başladı. bugün ufak bir okul öncesi kitaplık kurabilecek sayıda iyi kitap bulmak mümkün. bu kitapların çoğu çeviri kitaplar olsa da neyse ki iyi kitapların çevirileri de iyi. türkçe yazılmış çocuk kitaplarının çoğu ise (istisnaları hariç tutarak söylüyorum) maalesef çocuğa öğreten adam kılığında yaklaşan kitaplar. belki bir gün türkçe yazılmış yaratıcı çocuk kitapları da şimdikinden daha fazla sayıya ulaşır. konumuza dönersek;

hayat bu kitaplarla güzel.

tık

tık (harika bir kitap!)

tık


aşağıdaki kitap daha çok kitaplara yeni başlayacak olan ufaklıklar için. emma chester clark'ı, başka yayınevlerinden çıkan diğer kitaplarından tanıyoruz; kitaplarında en çok resimlere bayılıyorum ama öyküleri de resimleri kadar başarılı. ben şimdilik rüya'ya kitap okumuyorum, ancak o isterse beraber resimlere bakıp konuşuyoruz. daha çok kendi kendine resimlere bakıyor ve bazen yanıma gelip bana bir şey göstererek "bu ne?" diye soruyor.


*

bu blogdan çocuk kitaplarıyla ilgili birkaç link:

*

çocuk kitaplarıyla ilgili tüm postlar :

20 comments:

a.c said...

teşekkürler:) masal battaniyesini kendim beğendiğim için almıştım. ayşe de çok sevmişti. ne kadar güzel sıcacık bir hikaye. diğerlerine de bakmak lazım.

polente said...

Ah Yasemin,
Biz de ev halkı olarak Nesin Yayınevi'nin çocuk kitaplarının hastasıyız.
İki sene önce fuara sırf bunların hatrına gidip bulamayınca çok fena bozulduğumu halen esefle hatırlarım, meğer trafik çekmeye hiç gerek yokmuş DR internet şubesi çok daha pratik ve ucuzmuş.
Ben bu arada o senin şahane çocuk kitabı kitaplığından yaptıramadım ama yuva malzemesi satan bir yerde buldum, edindim edineceğim eli kulağında :))

özden said...

bu kadar olur. bugün internette boş gezinme kotamı nesin kitaplarını incelemek için kullanmaya karar vermiştim. ben daha oraya bakmadan, senin bu yazını gördüm :) ne güzel...

yaban said...

tesekkurler yasemin,
kitap onerileri icin ve hemencecik 2-3 soru, Ruya'ya kitap okumamanin nedeni ne? polente'nin yorumunda bahsettigi cocuk kitapligini gormeyi cok istedim, fotosunu ceksen?
bebeklerin kitaplari bile ders kitabi gibi, ogretmeyi degil eglendirmeyi hedefleyen kitaplar daha guzel ve kalici seyler ogretiyor bence,,
sevgiler,,

yasemin said...

özden, güzel bir tesadüf :)

barış, henüz erken onu da şurdan anlıyorum; rüya'nın cümle cümle okuyacağım kitapları oturup dinleyecek bir hali yok şu anda. ben cem'le de kitapları okuyarak başlamamıştım. resim bakma-anlatma, soru-cevap o kadar. kısa kısa, o istedikçe. okuma sevgisi aşılama olayına girmiyorum :p aşı olayına ikinci çocukta hiç girmedim zaten :)

sözümona rüya'nın yaşı için yapılmış olan kalın kitaplar ya da kartlar vs. onları da hiç almıyorum. cem'e kitap almışım 4 tane, onlarla takılıyor. ha, bir in my nest diye bir kitap almıştım tasarımına vurulup. yatırımım hep daha büyüdüğü zamanlara yönelik. bu yaş için yapılan kitap-kart vs. bana göre israf.

kitapların bir şeyler öğretmesi gerekmiyor. bilmiyorum, "öğretmek" dendiği zaman bana bir şeyler oluyor :))

yaban said...

ya evet ama hicbir sey ogretmek iddiasinda olmayan kitaplar bile bir sey ogretiyor demek istedim,, ornegin 'kafasina edeni bulmaya calisan kucuk kostebek' sayesinde ben, hayvan diskilari uzerine bilgilendim,,! :)

Isil Simsek said...

Masal battaniyesini biz de cok seviyoruz.O kitabin illustratorunun diger kitaplarini da bulup okuduk sonradan ;) Biz de cocuklar icin yeni Turkce kitaplar ariyorduk.Iyi oldu Nesin Kitapligini ogrendigim.

yasemin said...

ışıl, şimdi hatırladım bütün gün esneyen prenses de o çizere ait olmalı. aynı çizgiler.

http://cemuyurken.blogspot.com/2007/07/gzel-gzel-kitaplar.html

ışıl, sizin orada türkçe kitap alabileceğiniz yerler var mı yoksa inernetten mi alıyorsunuz kitapları?

yasemin said...

yaban,
sözkonusu kitaplık daha önce başka bir postun yorumlarında da konuşuldu sonra merak edildi, soranlar oldu. hep aklımda bir fotosunu ekleyeceğim ama ne zaman yaparım bilinmez; fikri aldığım blogdan kitaplığı gördüğüm postun (sonra füsun'a yazarak ölçüleri de istedim) linkini vereceğim. oradaki kitaplık beyaz, ben odadaki ve evdeki tüm eşyalarla uyumlu olsun diye kayın yaptırdım. çocuklar büyüyüp evden gittikleri zaman da dergilik gibi kullanırım diye düşünüyorum. sadece şimdiki aklım olsa kitap tutan kısımları ağaç yerine pleksiden yaptırırdım. böylece kitapların görünmeyen alt kısımları da şeffaf yerden görünmüş olurdu. neyse böyle de güzel :)

http://fusundefne.blogspot.com/2010/09/ve-sonunda-defnenin-odas-bitti-evet.html

yasemin said...

kitaplığı rüya'ya hamileyken, okul öncesi kitapların kapaklarını sergilemek ve onlara kolay ulaşabilmek için yaptırdım ve rüya'nın odasına koyarım diye düşündüm ama ilk 1 sene cem'in odasında, cem'in kitapları için kullandık. buraya taşınınca rüyanın odasında yerini buldu. küçük çocuklar için çok kullanışlı çünkü istedikleri kitaba rahatça ulaşıyorlar. bir de ince kitaplar için iyi oluyor.

yaban said...

cok guzelmis,, tipki kitapcidaki albenili kitap raflari gibi,, ben de bir suredir bazi kitap raflarimi bosaltip sevdigim kitaplari bu sekilde -kapaklari one bakacak sekilde- koymaya baslamistim, daha cok elim gitsin okuyayim diye,,

yasemin said...

yaban, aslında sen bize geldiğinde görmüş olmalısın bu kitaplığı, o zamanlar cem'in odasındaydı.

Özgür Turan said...

Hepsi harika öneriler Yasemin, teşekkürler. Doğa'nın son zamanlarda en sevdiği kitaplar Kumkurdu ve Eksik Parça. Kumkurdu serisine ben de bayılıyorum. Senin gibi bir anneleri varken Rüya da Cem gibi kitap kurdu olacak bana kalırsa:) Öperim hepinizi.

yasemin said...

özgür, kumkurdu'nu ben de çok seviyorum. cem'in arkadaşlarına doğumgünlerinde hediye olarak bu kitabı (ve diğer 2 devam kitabını) alıyorum. gerçi biz çocukken doğumgünlerimizde kitap hediye edildiğinde hiç sevinmezdik ama 2 günde bir kenara atılacak plastik şeyleri de alamıyorum doğrusu.

Kuzununannesi said...

cok tesekkur ederımmmm ne guzel bılgıler bunlar :)) not alındı hemen :)) bende bloguma beklerım kocaman sevgıler

architect said...

Teşekkürler paylaşımın için Yasemin..Bu kitap tavsiyelerin benim çok işime yarıyor..Tam da Can için yeni kitaplar almayı düşündüğüm bu günlerde iyi denk geldi..Charlie ve Lola'nın Cd.lerini de ilk senden duymuştum,o zamanlar tv.de falan hiç gösterilmemişti.Şimdi nerede Charlie ve Lola görsem seni ve Cem'i hatırlıyorum :)

yasemin said...

merhaba architect,

ben de geçen hafta bizdeki eksik charlie ve lolalari tamamladim ruya için. henuz izlemeye başlamadı ama onun da cem gibi onlarla başlamasını istiyorum çizgi filmlere.

sevgiler

füsfüs said...

yorum yazmaya gelmiştim blog linkini görünce bir gülümsedim:) masal battaniyesini ben de kitapçıda görüp inceleyip hayran kalmıştım. genelde internetten alabildiğimiz için benim adıma hoş bir keşif olmuştu. sonradan çok sevdiğimiz 3 arkadaşımıza da hediye aldık. her çocukta olması gereken kitaplardan bence. okurken defneye sordum hatta bu resimler senin hangi kitabına benziyor diye. bütün gün esneyen prensesi hemen tahmin etti, çizimler gerçekten çok güzel:)

yasemin said...

füsun, kitaplık çok beğeniliyor. yaptıran arkadaşlarım oldu. benim de çok hoşuma gidiyor, içindeki kitapları sık sık değiştiriyorum.

sevgiler

Unknown said...

ayıla bayıla okuyoruz bu kitapların hepsini Can'la uzun zamandır. Bir yıl elinden düşmeyen kitaplardan biri oldu: "Postacı Piero ile Gece Bekçisi Marcello" Son zamanlardaki favorilerinden biri de "Sıradan Bir Okul Günü". "Mini Mini Mualla"yı da geçen yıl fuardan almıştık. Onu da çok sevdi. "Masal Battaniyesi" ni çok sevdim. Can'a birkaç kez okudum.
"Unutkan Mumi"yi de çok sevdi. "Paris'te" ve "Papağan'ın Diriliş Öyküsü" de çok güzel. Yakın bir zamanda aldığımız "Kurdu Kurtaran Kuzu" yu da çok sevdi oğlum.