Friday, March 29, 2013

okullar ve filmler


Okullar çocuklar iyi öğrenebilsinler diye değil, öğretmenler rahat öğretsinler diye tasarlanmıştır. Çocukların konuşmaları, düşünceleri, duyguları ve hareketleri öğretmenleri rahatsız eder, dolayısıyla okullar cezaevleriyle benzer mimaride yapılırlar ki, bütün bu şeyler ziyadesiyle yasaklanabilsin…
Leo Tolstoy
*
bu hafta şu filmi izledim, okul cezaevi benzetmesi filmde de geçiyordu. okullar üzerine düşünmek isteyenlere önerebilirim. 


aynı şey değil tabii ama filmdeki annelerin girişimi bana biraz bbom'u hatırlattı. 

*
film demişken aklıma gelen ve yukardakinden önce  izlenmeyi hak eden filmler var:




Elephant







L'argent de poche (original title)

bu filmden daha önce burda bahsettim:http://cemuyurken.blogspot.com/2008/06/okulun-son-gn.html

Entre les murs (original title)

aklıma gelenler. ekleyecekleriniz varsa yazın böylece ben de izlemediklerimi izlemiş olurum.


* film isimlerine tıklarsanız imdb sayfalarına gidersiniz.
*anasınıfı

25 comments:

Handan said...

Ölü Ozanlar Derneği gelir ilk aklıma okul filmleri deyince.

yasemin said...

teşekkürler handan, sen ölü ozanlar derneği deyince benim de aklıma gus van sant'ın good will hunting'i geldi.

http://www.imdb.com/title/tt0119217/?ref_=sr_1

Berna said...

Bir de henüz izleyemediğim ama çok bahsedilen bir film var, Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar).

Artık beni çok yoran ve üzen bir konu bu, kızımın ilkokula başlamasıyla birlikte tamamen sistemin içine girdik ve değişmesi gereken çok şey olduğunu gördük. Aslında daha önceden de biliyorduk bunları ama içindeyken daha çok hissediyor insan. Ne yalan söyleyeyim, biraz umutsuzluk hissediyorum son günlerde :(

yasemin said...

sağol berna, izlemiştim ama hiç aklıma gelmedi, sanırım biraz uzun ve sıkıcı bulmuştum.

ben de 3 yaşına yaklaşan kızımı anaokuluna göndermesem mi diye düşünüyorum. gerçi 4+4 ile 4 yaşta mecburen başlatacak mıyız onu da bilmiyorum. hiç takip etmedim o işi. durmadan değişen bir sistemde yapılan değişiklikler hiç ilgimi çekmiyor. nasılsa öyle de olsa böyle de köklü bir değişim olmayacak ve yine düzelen bir şey olmayacak.

özden said...

kahvaltı kulübü geldi aklıma, okulda geçmesi nedeniyle. eğitim sistemi üzerine konuşmak ise dipsiz kuyuya düşmek gibi. her gün ayrı bir şok yaşıyorum ve henüz işin kreş aşamasındayız. daha dün kreşteki öğretmenin çocuklara çizgi film seyrettirmesinin ne kadar gereksiz olduğunu (illa kendisi için dinlenecek bir zaman aralığı istiyorsa çocukları ekrana bağlamak yerine bahçeye salabilir ki yapacağı en mükemmel iş olur) anlatmaya çalıştığım bir başka öğretmen, "tabi ya çizgi film seyrettirmenin bir amacı olmalı, çocuğa çizgi filmden sonra ne öğrendiği, hangi dersleri çıkardığı sorulmalı, tartışılmalı, boş boş çizgi film seyrettirilir mi hiç, çocuğa iyi örnek olacak çizgi film olmalı" dedi ve benden de çok önemli noktalara değindiğine dair onay bekledi. ben o sırada yüzümde bir gülümseme ile susup "gerçekten komiksin, özden, ne bekliyordun ki?" dedim kendi kendime. şu çok ilginç değil mi: hem dünya hem ülke binlerce konuda binlerce devrim yaşadı, yol aldı, değişti, dönüştü falan ama türk milli eğitim anlayışı bir adım yol almış değil. nasıl oluyor yahu bu?

yasemin said...

acı acı gülüyorum şu anda özden. örnek olmakla, öğretmekle bozduk kafayı, hay örnek olunacak bi şeyimiz olsa da elimizde, olsak bari.

yasemin said...

kahvaltı kulübünü duymamıştım hiç bu arada, bakacağım. bir de şimdi aklıma gelen mösyö lazhar var.

http://www.imdb.com/title/tt2011971/?ref_=fn_al_tt_1

asliberry said...

Yasemin ben L'argent de poche filmini bulamıyorum, sen ingilizceden mi izledin? ya da dvd'sini mi aldın? the end açık mıdır hala? ve orada var mıdır acaba?

yasemin said...

aslı, the end kapanır mı hiç :p ben ordan almıştım, şimdi kime verdim hiç bilmiyorum. taşınırken izlediğim filmlerin hemen hepsini verdim arkadaşlarıma. small change idi kapakta yazan ismi, eğer film burayı okuyan bir arkadaşımda ise getirsin aslı'ya vericem :) istersen bir de small change diye arat internetten ing. ismi, belki öyle bulursun?

ben karşıya taşındıktan sonra sinan paşa'nın abonesi oldum aslı, burası bize çok yakın olduğundan the end'e pek gitmiyorum artık. beşiktaş'ta. yok, yok. filmleri yemek istiyorum. rüya uyurken bazen gündüz seansı yapıyorum, suare zaten banko.

asliberry said...

evet fransızca, ingilizce isimlerinden arattım internette bulamadım, mubi'de fransızca var yaramıyor. dur bakalım sen bulamazsan bir the end ziyareti yaparım.

aslında bir ara internette bulunmayan filmleri listelemek gerek.

sinanpaşa pasajında da dvd'ciler mi var?

yasemin said...

evet, felaket bir yer. ben şimdiden festivalde gidemeyeceğim 4 filmi bulup izledim bile :)
eskiler için de çok geniş arşiv var yani aradığın filmi bulmama ihtimalin yok orada. listeyi veriyorsun ertesi gün hazır edip veriyorlar ya da bir hafta sonra, ne zaman istersen. suça teşvik gibi olmasın ama görmen gerek :)

veysel dincer said...

Herkese merhaba. Ben de özel bir okulda çalışıyorum. Dönemin başında bir liste oluşturup kendi google grubumuzda paylaşmıştım. Aynı listeyi burada da paylaşayım. Filmleri kendimce eğitim-öğretmen içerikli filmler ve çocuk içerikli filmler olarak iki başlıkta paylaşmıştım. Burada da öyle paylaşacağım izninizle. Ölü Ozanlar Derneği'ni paylaşmıyorum. Zaten herkesin bildiği bir film. Burada paylaştıklarım dışında başka filmler de var son zamanlarda izlediğim. Toparlayabilirsem onları da yazarım. Paylaştıkları filmler için de herkese teşekkür ederim.

Eğitim-Öğretmen İçerikli Filmler

1- Like Stars On Earth

http://www.imdb.com/title/tt0986264/

2- Les Choristes

http://www.imdb.com/title/tt0372824/

3- The Emperor's Club

http://www.imdb.com/title/tt0283530/

4- Half Nelson

http://www.imdb.com/title/tt0468489/

5- To Sir, With Love

http://www.imdb.com/title/tt0062376/

6- Entre Les Murs

http://www.imdb.com/title/tt1068646/

7- Freedom Writers

http://www.imdb.com/title/tt0463998/

8- Monsieur Lazhar

http://www.imdb.com/title/tt2011971/?ref_=sr_1

Çocuk İçerikli filmler:

1- The Red Balloon

http://www.imdb.com/title/tt0048980/

2- The Color Of Paradise

http://www.imdb.com/title/tt0191043/

3- Where Is The Friends Home

http://www.imdb.com/title/tt0093342/

4- Le Herisson

http://www.imdb.com/title/tt1442519/

5- Lord of The Flies

http://www.imdb.com/title/tt0057261/

http://www.imdb.com/title/tt0100054/

6- Matilda

http://www.imdb.com/title/tt0117008/

7- Takhte Siah

http://www.imdb.com/title/tt0246266/

8- Au Revoir, Les Enfants

http://www.imdb.com/title/tt0092593/

9- A Brand New Life

http://www.imdb.com/title/tt1287875/

özden said...

veysel bey, liste için teşekkürler. ne iyi, ben de buradan kopyalayıp bir yerde saklayayım. yasemin sana da konuyu açtığın için teşekkürler:)

yasemin said...

veysel bey merhaba,

iki listeden izlemedigim toplam 9 film varmış, izlenecekler listeme ekledim. çok teşekkürler katkınız için.

matilda, freedom writers, Au Revoir, Les Enfants, Takhte Siah, Lord of The Flies (okumuştum, filmi izlenmek üzere evde bekleyenlerden), The Color Of Paradise, The Emperor's Club, To Sir, With Love.





asliberry said...

Yasemin adı ne buranın istersen özelden yaz, gidip bakayım.

asliberry said...

Bu arada Veysel Bey'e de teşekkürler, hemen not alıyorum.

Nur said...

benim de şu an aklıma gelen
Rosso come il cielo , Red Like The Sky olarak da bilinen bir film (http://www.imdb.com/title/tt0450121/)
Görme engellilerle ilgili, gerçek hikayeye dayanan bir film ve çocukların yaratıcılığının güzelliğini bir kez daha ortaya koyuyor.

veysel dincer said...

Rica ederim, ben de teşekkür ederim. Lord of the Flies'ın iki versiyonu var. Eski olanı ben de izlemedim. Yazdığım gibi, diğer filmleri de toparlayabilirsem paylaşırım yine. Görüşmek dileğiyle. :)

Kuskus said...

başka dünyalara kaçmayı, bana bir şeyler anlatan yeni insanlarla tanışmayı çok seviyorum. sanırım bu yüzden filmleri ve kitapları (ve de blogları) da çok seviyorum. biraz konsantre sorunum var. 29 yaşındayım, okumayı o kadar sevmeme rağmen, hala sırf okumak olan (ingiliz edebiyatı) okulumu bitiremedim. verilen kitapları sonradan okuyorum resmen. bir yerlerde bir hata var kesin. eğitimci olmayı da (bir gün bitirebilirsem) hem çok istiyorum hem hiççç istemiyorum.
birkaç denemeden sonra, verdiğin kitap ve film tavsiyelerini çok sevdiğimi farkettim yasemin, teşekkürler. hepsini listeledim ama konsantrasyonum daha iyi olsun isterdim, bir oturuşta bir film bile izleyemiyorum dağılmaktan...
neyse eğitim diyordum, çok üzerine düşünülesi, okunası, izlenesi ama en çok da değiştirilesi bir konu bu ülkede... doluyum bu konuda çok :)

yasemin said...

aslı, sinan paşa çarşısının ikinci katı zaten oyuncu, filmci dolu. 5-6 dükkan var. ben hepsini tariyorum gittigimde, isimlerine bakmadim.

yasemin said...

veysel bey, bende lord of the flies'ın her iki versiyonu da var. (istanbul'da iseniz) kadıköy the end'den bulup almıştım.

yasemin said...

Taze Anne merhaba, bu filmi hiç duymamıştım. ekleyelim listeye :) teşekkürler.

yasemin said...

Kuskus selam,

tavsiyelerin işe yaramasına çok sevindim.

ben de oldukça zor bir üniv. hayatı geçirdim aynı sebepten. hatta bölümü çok zor bulup yeniden sınava girmiş ing. dili edebiyatı'nı kazanmıştım ve uzun bir kararsızlık döneminden sonra kendi bölümümde kalmaya karar vermiştim. sevdiğim sınırlı şeyle ilgilenirken değilse de, okulda neredeyse her konuda konsantrasyon sorunu yaşamışımdır. ilkokuldan sonra okulda hemen hiçbir şey öğrenmedim dersem yalan olmaz, her şeyi evde kendimi heba ederek, sabahlayarak, ağlayarak zırlayarak hatmettim de öyle bitirdim okulları. kendi başıma halledemediğim 1-2 ders için de (fizik, matematik) ders almak zorunda kaldım bir süre. çok kabus zamanlardı, hatırlamak istemiyorum :p

Kuskus said...

benim gördüğüm fotoğraf da burdaki değildi ve ben bu arada maggie gyllenhaal (ne zor yazmak!) çok severim...
kitap okurken -kendi seçtiğim kitapları- hiç konsantrasyon sorunum yok ama ders çalışırken, ders dinlerken korkunç... filmlerde de olabiliyor, sinemayı daha çok seviyorum o yüzden, evde izlemekten çok daha iyi sonuç veriyor bende...
birisinin daha böyle şeyler yaşadığını bilmek iyi geldi-bencilce galiba ama- :)

polente said...

Bad education, almadovar