Thursday, December 17, 2009

bir ilkokul kitaplığı için 50 kitap önerisi


bugün bize piyangodan güzel bir sürpriz çıktı. cem yuva çıkışı arkadaşı kaya'nın evine gitmişti, akşamüstü kaya'nın annesi gönül aradı "çocuklar (bir de kardeşi var kaya'nın) bu geceyi beraber geçirmek istiyorlar, cem bizde kalsın mı, ne dersin?" ne diyebilirim ki, hayır demeyeceğim kesin, yihhuuuu! yarın yılbaşı gösterisi var okulda, orada görüşürüz. cem'i oradan almak için acele etmeme gerek kalmayınca ne yapayım, yağmurlu havadan kaçmak ve ısınmak için en yakındaki kitapçıya sığınıp bir ilköğretim okulunun kitaplığına hangi kitapları koymak isterdim konulu küçük bi çalışma* yaptım. kitapları 7-12 yaş arasındaki çocukları düşünerek seçmeye çalıştım ve her birine link verdim, ayrıntı için tıklayın ve sonra siz de söyleyin:

bu kitaplığa hangi kitapları eklemek isterdiniz?




1) lastik pabuçlar - zoşçenko (can): zoşçenko'nun türkçe'de bulduğum tüm kitaplarını okumama sebep olmuş kitaptır, hala kitaplığımda. muhteşemdir, büyük küçük herkes okumalı.

2) kucuk prens - exupery (mavibulut): bendeki baskısını (can) tomris uyar çevirmiş ama o baskı bulunmuyor artık.



6) simdiki cocuklar harika - aziz nesin (nesin yayınları): gülmekten gözlerimden yaşlar akar okurken. çocukken de böyleydi bu, 35 yaşımda da aynı. büyük yazar aziz nesin.




10) herkes ozgur dogar (mandolin): çocuklar bunu bilmeli.






16) kumkurdu - asa lind (kanat kitap): bu kitap gureqüm adıyla kürtçe'ye çevrilip lis yayınları tarafından yayımlanmış. kitaplığa kumkurdu'nun kürtçesi de kazandırılmalı.













30) afacan besler define adasinda - enid blyton (artemis): unutulmaz bir dizi. hastasıydım hala da öyleyim.


32) pippi uzuncorap 1. kitap - astrid lindgren (ithaki): bu postu yazdıktan sonra cem'i almak üzere yuvaya gittim. kapıda bir paket uzatıp "adres olarak yanlışlıkla burayı vermişsiniz" dediler. hayır, ben öyle bir şey yapmadım. okul konusunda yazışmaya başladıktan sonra mektup arkadaşı haline geldiğimiz nihal'in sürpriziymiş meğerse. pippi yoktu bizde, idefiks listemizdeydi. peki geldiği günün tam bu postla çakışmasına ne demeli :) çok teşekkürler nihal ve cem'le yaşıt oğlu ömer.

33) kesinlikle ben - lauren child (hayy): charlie & lola takipçileri abi/abla oldukları zaman lauren child'ın onlar için yazdığı kitapları okuyabilecekler :)

34) dere tepe ters - italo calvino (yky) : necla'nın önerisi. bu kitabın kapak resmi de harika.



37) ezop masallari - aisopos (altin kitaplar): bu baskının hala bulunabilmesine şaşırdım. defalarca okuduğum ezop masalları kitabım buydu işte. benimki de hala duruyor, ne güzel değil mi?










44) pitircik'in bisikleti - goscinny (can): bu benim pıtırcık'la tanıştığım kitaptı. bisikleti çok sevdiğim için sınıf kitaplığında tüm serisi bulunan pıtırcıklar arasından bunu seçmiştim, bayıldım sonra sırayla hepsini okudum.


46) küçük cadı şeroks - aslı der (günışığı kitaplığı): aslı yıllar önce şeroks ve büyük tuzak adlı kitaplarını, cem için imzalayarak adresimize göndermişti. cem'i pusetine koyup park park dolaştığım zamanlardı. tam kapıdan çıkarken kitap paketiyle karşılaşınca sevinçten uçmuştum, o günü hatırladıkça içim hala mutlulukla doluyor.





* bu listeyi hazırlama fikri, feride'nin arkadaşlarıyla birlikte urfa'da bir köy ilkokuluna kütüphane oluşturma konusundaki girişimlerine katkıda bulunmak üzere doğdu. feride bana topladıkları parayla alınmak üzere bir kitap listesi hazırlayıp hazırlayamayacağımı sorduğunda çok heyecanlandım. hemen beyaz yakalı siyah önlüğümü giyip cam sürgülü, metal sınıf kitaplığımın karşısına geçtim. listedeki kitapların çoğu, 56 kişilik sınıfıma yetecek kadar çok ve nitelikli kitap bulunduran sınıf kitaplığından seçmedir. sınıftaki kitaplık olmasaydı bugün kitaplarla bu kadar haşır neşir olmazdım. dilerim tüm sınıflar böyle bir kitaplığa sahip olurlar. kitaplar bir çocuğun hayatında sbs skorlarından daha etkilidir. sınav geçer, okul biter, kitap kalır. 




kitap ve kırtasiye yardımı yapmak isterseniz, okulun adres bilgileri:



İbrahim Halil Türk
Şölen İlköğretim Okul Müdürü

Viranşehir/Urfa

konuyla ilgili başka linkler:

29 comments:

Kağıttan Gemiler said...

Harika bir liste olmuş elinize sağlık. Listedeki pek çok kitap kızıma alınmak üzere benimde listemde yeralmakta. Yıllara göre okunacaklar listesi oluşturmuştum.
Bunlara ilave olarak kızımında severek okudu ünlü Alman yazar Erich Kastner' ın Küçük Hafiyeler adlı kitabını ve bir de Jules Verne' nin kitapları 80 günde devri alemini önerebilirim.
Çocuk kitaplarında yayınevide çok önemli. Türkçenin doğru kullanılması, çevirinin düzgün olması, orjinal metne sadık kalınması konusunda Can yayınları ve İş bankası yayınları benim de tercihim.
Tekrar teşekkürler.
Selamlar

defneyleyasamak said...

senin bu kitap önerilerin benim için ne kadar önemli bir bilsen...

k.i.s.d. said...

Çok heyecanlanıp aa evet diyerek okudum. Bir çoğunu okumultum, seninle aynı hisleri paylaştığım yerler de var. Ben bi de Jules Verne'in kitaplarını bayılarak okurdum. Altın Kitaplar'dı galiba benimkiler.

Anonymous said...

jules verne'ler hala okunuyor mu acaba?
daha sonra boyle gercege yakin bir heyecan duymadim sanirim kitap okurken

asli

Anonymous said...

liste gerçekten harika.
minik bir ilave de benden:
La Fontaine'in Masalları - Orhan Veli Kanık (Yapı Kredi)
sevgiler
burcu (can can'ın annesi)

missy said...

super bir liste olmus, bizim icin erken ama simdiden bir koseye sakladım:)
ellerine saglık, yasemin

Anonymous said...

merhaba yasemin hanım,
blogunuzu hayranlık ve sevgiyle gizli takip edenlerdenim. (şadan'ın arkadaşıyım)konu kitap olunca heyecanlandım.
9 yaşına girecek çok iyi okur bir oğlum var. onun en favori kitaplarını paylaşmak istedim.
ayrıca sizin listenizin yarıdan fazlasının bizde olmasına da çok sevindim. sevgilerimle. necla

( yazarlarını yazamadığım için kusura bakmayın)

-evren'e açılan gizli anahtar(hawking)
-çerçeve
-fedor amca (tüm seri)uspenski
-ben de çocuktum(aziz nesin)
-kitaplardan korkan çocuk
-paul'ün gizli günlüğü
-güneşe vurgun çocuk(ihmal amca)
-kitapkurdu kafadarlar
-arabaların hikayesi
-zamanda gezinen üç kafadar-yıl 2095
-anneanemin kuyruklu yıldızı
-gizli melek kuba
-Islık Çalabilir misin Johanna?
-Yarış Domuzu Uzunburun Rudi
-Tombul Yürek(susanna tamaro)
-Dere Tepe Ters(italo calvino)
-Aklından Düşünceler Geçen Çocuk(Cristine Nöstlinger)
-Televizyona düşen çocuk Gip
-Ellika tomsonun kesif gunlugu(asa lind)

cenebaz said...

Çocuk Kalbi- Edmondo de Amicis
Pal Sokağı Çocukları-Ferenc Molnar
Şeker Portakalı/Güneşi Uyandıralım-Jose Mauro de Vasconcelos

yaban said...

yasemin ne kadar guzel bir yazi olmus bu ,, senin bu yazini yemek istiyorum, o kadar cok sevdim.. ne guzel bir fikirmis ve hem de beyin jimnastigi derken listenin sonunda aciklamissin nedenini,, :)
kitaplarin bazilarini ben de cocukluguman hatirliyorum, hele simdiki cocuklar harika kitabini okurken annemler katilip kalacagim diye korkmuslardi,, :)) ah ah ne guzel gunlerdi, kitap okurken gozunden yas gelmesi, hem de bizim degerimiz, yemin ederim cok buyuk insan ve yazar aziz nesin, ayni fikirdeyim,
o kadar guzel bir liste olmus ki yasemin agzimin suyu akti, keske bir cocuk olsa evde d ona aliyorum diye alsam ve hepsini okusam,
ayrica pitircik serisi ve pippi uzun corap aklimdan geciyordu yazayim diye listende gordum bile,,
ben bir de cocukken muzaffer izgu' nun kitaplari vardi, bir de mercan adasi, robinsin crusoe, jane eyre filan cocuk klasikleri, kucuk kadinlar, gulliver, jack london dusundukce aklima ususuyor,
eline emegine saglik yasemincim, bence de kitaplar cok onemli cocuklarin hayatinda, hele de boyle guzel kitaplar okumayi sevdirir, muptela eder adami valla,, ve de enid blyton, ve de agatha christie leri de cok severdim cocuklugumda, susmuyor zihnim ya, cocukluguma gittim,, cizgiromanlar da, ten ten ve asterix, ve red kit, ve veee,, bir dunya dolusu kitap..

onur said...

-Çocuk Kalbi'ni annem ve abimle beraber okumuştuk (itiraf etmem lazım bunu okurken çok sıkılıyordum)

-Lancelot (Ajan X), Gizli Yediler, Afacan Beşler (Ağaç ev yapmaya kalkmıştım, hiç olmamıştı)

-Agatha Christie (ipuçlarını yazar, tahminde bulunurdum, bulamazdım)

-Altın kitapların kapları karışırdı. Pal Sokağı Çocukları (Ciddi ağlamıştım, Nemecek için), 2 Yıl Okul Tatili, Define Adası vs.

-Jules Verne:Denizler altında 20,000 Fersah (Kirk Douglas'lı filmi yine olsa izlerim), 80 günde Devrialem (David Niven'lı filmi yine olsa izlerim)

Güzel yolculuktu.Unuttuğuma biraz üzüldüm.

yaban said...

lancelot yu ben de hatirliyorum ya,, vardi boyle bir suru gizem kitaplari, ambulansli, bavuldan cikan palyaco ayyakabili, ama onlarin adini hatirlamiyorum hic eskiden kitapcida ne bulursak alirdik,,
cocuk kalbi ni ben sevmistim ama biraz pembe dizi havasi vardi..

jasmingreentea said...

liste şahane olmuş, benimkilerle kesişenler var, aa bu da vardı hakikaten dedirtenler var, hiç bilmediklerim de... hele bunları urfa'da bir okula göndermek fikri daha da güzel. hiç bir şeyi olmayan bir çocuğun bir öykünün içinde kaybolup hayalgücünü keşfetmesine yardım etmek kadar heyecan verici bir iş olabilir mi?
bu arada komşum totoro'yu biz de yeni izledik. oğlanın ağzı kulaklarından geri gelmedi. bu haftasonu da rüzgarlı vadi'yi deneyeceğiz bakalım. bunları seyrettikten sonra disney filmleri nasıl yavan geliyor bana anlatamam.

Ghanima said...

çok güzel bir liste olmuş inşallah oğlum da ilerde benmi gibi iyi bir okur olur..

füs said...

yasmin şahane bi liste olmuş, ellerine sağlık, yapılış amacı da pek hoş, bazılarını şebo'ya almıştım ama şimdi linki göndereceğim ablamlara, hepsini alsınlar şebo bu yaşları geçmeden:) sonra defne de okur kitaplarını...

Anonymous said...

33'den 37'ye atlanmış

asliberry said...

çok teşekkürler. çok güzel bir liste.

yasemin said...

teşekkürler anonymous, hiç farkında değildim. hemen dolduruyorum aradaki boşluğu.

yasemin said...

herkese merhaba.

* aslı, kisd,

ben jules verne'den sadece 2 yıl okul tatili'ni okuyabilmiştim. balonla 5 hafta elimde patlamıştı, denizler altında 20.000 fersah da öyle. benim macera anlayışım afacan 5'ler & gizli 7'ler çevresinde dönüyordu. jules verne fazla mı maceraperest gelmişti de sadece bir kitabını okuyabilmiştim? onur'a sordum şimdi; "jules verne senin için fazla teknik/fantastik" dedi?? 2 yıl okul tatili galiba bana en çok hitap eden jules verne kitabıydı, diğerlerini bitirememiştim. o yüzden benim listeme sadece o girebildi :) hatırlatma için teşekkürler, j. verne onur dahil çoğunuzun hayatında önemli bir yere sahipmiş. o halde kitaplığımıza bir tane de jules verne koymamızda fayda var. ben cem'in de seveceğine eminim; o da babası gibi macera, bilimkurdu, fantastik türlerinde okumayı seviyor. benim sinema ve edebiyatta hep uzak durduğum daha doğrusu yakınlaşamadığım janrlar :p her denemem hüsranla sonuçlanıyor, alice'i de güç bela bitirmiştim ben.

* kağıttan gemiler, erich kastner'in uçan sınıf'a bayılırım ben de :) evet, onun da bir kitabı mutlaka bulunmalıydı listede, heyhat 50'yle sınırladığım için pek çok kitap kaldı böyle dışarda. mesela ilkokul yıllarım boyunca defalarca okuduğum sefiller ancak bugün geldi aklıma.

* füsun, iyi teknik bu, ablalar böyle günler içindir, biz de otlanırız artık sizden :p

* jasmingreentea, biz de cem'le izledik filmi 2'ye bölerek. 2. gün, kızların annelerinin haftasonu eve gelemeyeceğini öğrendikleri sahnede ikimiz de ağlamışız. totoro kızları hastaneye götürünce biraz rahatlayan cem "ben ağladım" dedi (kendi derdimden onun ağladığını görmemişim :) o zaman ben de itiraf ettim "ben de ağladım" diye :) miyazaki'nin bütün filmlerini izlemedim ama benim favorim kiki's delivery service, hepsini izlesem de bunun değişeceğini sanmıyorum :)

yasemin said...

* yaban :) asıl senin yorumun harika olmuş. bu yazıyı yemek istiyorum diyerek neşelendirdin beni :) agatha christieleri ben de hatmetmiştim. sevimli örümcek, on küçük zenci ve filler de hatırlar benim favorilerimdi. hala da okuma tutukluğu yaşadığım zamanlarda agatha christie'ye sığınırım.

baskan yayınları'nın o minik, yeşil kitaplarını mı diyosunuz degil mi? milyonluk çanta, lancelot, sarı valizli adam... bunları sahaflarda bulup topluyorum ben cem için. ah yaa, üç silahşörler'i nasıl unuttum! 50 kitapla sinirlayinca sürekli yeni kitaplar geliyor aklıma. allahtan 33'ten 37'ye geçmişim de araya 3 kitap daha ekleyebildim.

jane eyre'i ben de çok severim. bronte kardeşleri severim aslında :) evet ya güliver! resim yarışmasında dereceye girince okuldan hediye etmişlerdi bana. güliver bahanesiyle bunu da buraya yazıvermiş olayım :D kimbilr daha neler gelecek aklımıza, iki gündür zaten biri gidiyor, biri geliyor.

* necla, 9 yaşında bir oğlun olduğuna göre senden öğreneceğim çok şey vardır benim. lütfen arada yaz bana :) kitap listen çok makbule geçti, hepsine bakacağım şimdi hatta italo calvino'nun kitabını uzun zamandır almak üzere aklımda tutuyordum, sen de yazınca hemen 34. sıraya ekleyiverdim :) jules verne de hatırlatmalar sonucu listeye dahil oldu.

* çenebaz, şeker portakalı'nı ben biraz geç okudum galiba, azıcık şekerli gelmişti bana, sıkılmıştım. ya da vasconcelos pek benim yazarım değil?? ama pal sokağı çocukları bu kitaplıkta mutlaka olmalı. listeyi gözden geçirip kıyabilirsem birini silip yerine bunu yazabilirim. onur da hiç dilinden düşürmez bu kitabı.

* tuğba, defne'nin bizim kitapları sevdiğini yazdın ya o kadar sevindim ki, artık hiç unutmam ben bunu.

* ghanima, umarım dileğin gerçek olur.

* onur, çocuk kalbi okunurkenki halini görmek isterdim. yazık size ya. hadi bu gece çocuk kalbi'ni okuyalım birbirimize :D

* burcu, evet, orhan veli la fontaine bizde de var :) onu da 1000 kere falan okumuşumdur. ezop'u koyunca la fontaine'i dahil etmedim :) çocukken ezop'u daha çok okurdum. bir de la fontaine'in ezop'tan esinlendiğini okumuştum, doğru mudur acaba?

* missy, aslı sağolun.

aslı, yaman'ın kapağında tek adam olan kitaplara tepkisini okudum yalnız kitaplardaki ortak noktayı bulup çıkarman çok takdire şayan bir durum. tebrik ediyorum seni, dedektif gibisin :) felaket henry bizde çok popüler ama onur'la ikisi okuyorlar, beni de pek açmıyor. şu bahsettiğim kütüphanede bütün serisi var.

Anonymous said...

monte cristo kontu 'nu da zevkle okumuştum ben * Alexandre Dumas yazarı

Anonymous said...

bir şeftali bin şeftali
robinson crusoe
huckleberry finn
de vardı. okuduğum tüm kitapları verdim ama ilkokulda okudugum kitapları taşınmaya, evlenmeye, sehir değiştirmeye karşın kimseye vermeye kıyamadım... eve gidince (şu an işteyim) onların arasında eksik kalan varsa hemen ekleyeceğim.
sonra hepsinden bir liste çıkartarak doruk ve yeğenlerim icin hazırlayacağım.
sevgiler.

yasemin said...

monte cristo kontu'nu okumamıştım. cem için bakacağım.

huckleberry finn! tom sawyer'ı yazdım ama galiba h.f'yi daha çok seviyorum. o zamanlar evde çok kitabımız olmadığından olanları dönüp dönüp yeniden okurduk, robinson da onlardan biriydi.

Nihal said...

Rica ederiz , keyifle okuyun :)
Ancak batırdın beni Yasemin:)
Ay sonu yıl sonu:):):)
Nihal

yasemin said...

nihal selam,

önce bi ömer'in okul kitaplığına göz at istersen, orda çoğu vardır herhalde. cem seneye okula başlayacağı için ben de önümüzdeki sene için okul kitaplığından medet umuyorum. şimdilik kadıköy'deki kütüphaneye gidiyoruz 10 günde bir, burası bile epey düşürdü bizim kitap harcamalarını. kitaplık ve kütüphaneleri kullanalım!

:)

Borsalino said...

Benim önerdiğim kitabı da listene aldığın için teşekkürler :) Bu arada, yorum yazanlardan biri Fedor Amca'yı eklemiş, çok harika bir kitaptı, yıllar önce okumuştum, bence onu da ekle.

yasemin said...

evet fedor amca, çocuk kitaplarından bahsettiğim bi postta önerilmişti önceden, alıp okumuştum. şimdi cem'i bekliyor.

mpu said...

selam!!!
bu listeyle başka dünyalara gidip geldim, önce bunun için teşekkür ederim:)
sınıf öğretmeniyim ve tam da öğrencilerime tatil için kitap önerisi yapmayı düşünürken listenizi gördüm, kendi listeme bazı kitapları ekledim, bir teşekkür de buna:)
son olarak da benim çok severek okumuş olduğum bir kitabı belki de listenize eklersiniz:
Yıldız Kız - Jerry Spinelli (klan)

hoşçakalın:)

yasemin said...

ays merhaba, listenin işine yaramasına çok sevindim. yıldız kız'a bakıyorum şimdi. sevgilerle.

mpu said...

aslında yıldız kız daha çok gençlik kitapları arasına girer gibi ama 6. sınıftan itibaren de okunabilir.. ve de okunsa çok iyi olur:)